KOMPATIBILNOST KARAKTERNIH LASTNOSTI

Kako pomembno je, da smo v odnosih kompatibilni?
Kako pomembno je, da smo v odnosih kompatibilni?

Kako pomembno je, da smo v odnosih kompatibilni?

Predviden čas branja 4 minute

Kompatibilnost je izraz za umetnost, ki se uporablja v strokovni komunikaciji in je namenjen lajšanju, reševanju družinskih sporov. Če se poglobimo v vprašanja odnosov, moramo najprej in predvsem razumeti, da kemija med dvema ne pomeni nujno kompatibilnost, in da kompatibilnost ni vedno pokazatelj dejstva, da bo zveza prerasla v ljubezen. Zaradi tega si mož in žena zaobljubita zvestobo. Če bi kemija pomenila pripadnost ali če bi iz pripadnosti lahko zrasla neskončna ljubezen, bi bile zaobljube nepotrebne. Nujnost zaobljube nakazuje na primerno vedenje na naši strani, primarnega pogleda na svet, potrpljenja in pripravljenosti priti naproti drug drugemu.

Lahko bi rekli, da kompatibilnost zagotovi več kot 20% družinskega uspeha, preostalih 80% pa je zgrajenih iz pripravljenosti obeh partnerjev po sklepanju kompromisov in aktivnega brušenja njunih karakternih posebnosti.

Kompatibilnost obstaja, ko se je vsaj eden od partnerjev pripravljen učiti iz šole življenja in drugega partnerja ne dojema kot služabnika ali sužnja, temveč kot najboljšega učitelja. Partner mora spodbujati razvoj ugodnih osebnostih lastnosti. Če se partnerjeva zanimanja skladajo z našimi, že mislimo, da je to kompatibilnost. Toda pomislite, kako dolgo lahko nek interes traja. Dejansko se lahko spremeni zelo hitro.

Kako pomembno je, da smo v odnosih kompatibilni?

Prvi znak, da je zveza dozorela, je začetek nesoglasij.

Prva večja razprava, prepir ali spor nakazujejo, da iz lonca uhaja dim, ne le para. To pomeni, da je prišel čas za odločitev ali pa bo prepozno. Komunikacija je veščina debatiranja, razpravljanja. Pravzaprav je ključni indikator kompatibilnosti ravno, koliko smo pripravljeni prisluhniti partnerju. Če lahko poslušate nekaj časa, to že nakazuje na dobro kompatibilnost. Včasih nam je težko slišati že en stavek. To je vsekakor znak, da se odnos poslabšuje, saj je prekinitev osebe, ko govori, enako klofuti.

Že beseda prekinitev ima sama po sebi precej agresiven zvok. Včasih opazimo svojo nepripravljenost poslušati partnerja šele, ko je družina že ustvarjena. Da bi ohranili dobro razmerje z zakoncem, dolgi pogovori niso potrebni, je pa nujno, da govorimo s prijaznostjo in toplino. Da si zakonca izmenjata mnenji ni potrebno veliko časa. Prijaznost govora lahko nadomesti pomanjkanje komunikacije. Namesto, da bi govorili dolgo in hitreje, govorimo prijazneje in topleje.

Kako pomembno je, da smo v odnosih kompatibilni?
Foto master1305 on Freepik

Pomagalo bo tudi v primeru, ko ste z nekom popolnoma nekompatibilni.

Če smo v družinskem krog nesposobni komunicirati, potem naše najnevarnejše misli, naši najbolj sumljivi plani niti ne dobijo ocene bližnjih, ker je samo po sebi zelo nevarno, saj so ideje, razvite v samoti, zelo močne in nevarne za vse. Razlike v mnenjih so za družinske odnose običajne. Da, včasih imamo različna mnenja in se ne strinjamo v vseh vprašanjih, vendar pa si nikoli in nikdar ne bi smeli dopustiti zaradi tega pomisliti na ločitev. Nesoglasje ni izgovor za prekinitev odnosa. Nasprotno, nesoglasje daje spodbudo za nadaljnje poglabljanje odnosa, da bi se bolje razumeli. To kaže na razliko med modro in neumno osebo.

Modra oseba je inspirirana k poglabljanju odnosov, ko se sreča z nasprotij in težavami, kar je kontrast neumni osebi, kriv tem izzivih vidi spodbudo za prekinitev odnosov.

Oseba z brezbrižno zavestjo bo nenehno iskala izgovore za svoje dolžnosti. Nenehno se bo pritoževala, da je nihče ne razume. A svet je narejen na ta način; dolžni smo poslušati drug drugega, ni pa nujno, da se tudi razumemo, saj se sposobnost razumevanja druge osebe stanje zavesti, ki zavisi od številnih faktorjev, primarno od ljubezni in spoštovanja. Če nekoga ljubimo in spoštujemo, bomo razumeli vse, kar oseba reče, četudi govori drug jezik. Dojeli bomo bistvo izrečenega.