KLAVDIJA JE MOČNO RAZPETA MED SINOM IN HČERKO

Bralka Klavdija prosi za nasvet, saj se mladoletna hči zelo sovražno obnaša do brata
Unsplash.com

Bralka Klavdija prosi za nasvet, saj se mladoletna hči zelo sovražno obnaša do brata

Predviden čas branja: 4 minute

Imam težavo, ki je sama ne znam rešiti. Pred nekaj leti je imel mož hudo prometno nesrečo in ostala sem sama s 16 letno hčerko in 23 letnim sinom. Že prej je bila med njima vedno prisotna borba, vendar vse skupaj v mejah normale, kot je običajno med brati in sestrami. Oba sta bila v šoli vedno pridna in vsi so mi vedno rekli kako lepo vzgojena otroka imam. Ko smo ostali sami se je hči začela zapirati vase, tudi njen učni uspeh je začel padati. Kadarkoli sem se želela z njo pogovoriti, mi je očitala, da bratu posvečam več pozornosti, da ga sovraži in da ne more živeti z njim.

Vem da je vso to njeno govorjenje krivično, saj ji brat nikoli ni storil ničesar slabega.

Pika na i pa je bila situacija, ko se je hči vozila s pijanim fantom iz družbe, brat pa je zadeve vzel v roke in fantu prepovedal, da še kdorkoli vozi pijan njegovo sestro. Prišla je domov in zagrozila, ali gre ona ali gre brat. Zamrznila sem, nato sem ji razložila, da o teh stvareh zaenkrat ne more odločati. Zaprla se je vase, ves čas je histerična, nič se ji ne sme reči. Kaj naj storim, saj to stanje močno vpliva tudi name in na brata? Klavdija

Bralka Klavdija prosi za nasvet, saj se mladoletna hči zelo sovražno obnaša do brata

Nasvet za bralko

Spoštovani, težka situacija, saj imate oba otroka radi. Dejstvo je, da je čas odraščanja naporen, saj otrok dozoreva na čustvenem, mišljenjskem in socialnem področju v odraslo osebo, poleg vsega je otroka doletela tudi očetova smrt, kar zagotovo vpliva na celotno situacijo. Kljubovalno vedenje, ki se pojavlja kot vzkipljivost, prepirljivost, izzivanje ter odklonilnost je verjetno posledica celotne situacije ter nakopičene nemoči, saj hči ne zmore oceniti kaj se v resnici z njo dogaja.

S primerno spodbudo in razumljivimi omejitvami, predvsem pa z lastnim zgledom, ji lahko podarjate občutek varnosti, sprejemanja in zaupanja.

Bralka Klavdija prosi za nasvet, saj se mladoletna hči zelo sovražno obnaša do brata

Pogovorite se z njo tudi glede brata, ki ga konstantno krivi za vse svoje spodrsljaje. Spomnite jo, da je v celotni zgodbi pozabila biti hvaležna bratu ker skrbi zanjo in se postavlja tudi drugje zanjo. Naj to spremeni v prednost, ne pa v slabost. Potrebno jo je tudi seznaniti s tem, da je premlada, da bi se odločala zase kje bo živela in kako, prav tako jo je treba soočiti z dejstvom, da tudi brat ne bo šel nikamor.

Njeni poskusi so odraz njenega nezadovoljstva, za katerega pa brat zagotovo ni kriv.

Skratka, želela ali ne, morala se bo prilagoditi. Vse skupaj bo zagotovo težko sprejela, saj verjetno še vedno upa da bo dosegla svoje, vendar je prišel čas, da z vami ne more več manipulirati. Le tako boste tisti trenutek morda označena kot sovražnica, vendar se bo vam in hčerki ta pristop zagotovo dolgoročno obrestoval v smeri stabilne osebnosti.

Pripravljeno za Govori.se