KAKO POMAGATI OTROKU, KI DOŽIVJA SLABO OBDOBJE?

Kaj narediti, ko se otrok znajde v slabem obdobju?
Kaj narediti, ko se otrok znajde v slabem obdobju?

Kaj narediti, ko se otrok znajde v slabem obdobju?

Predviden čas branja 4 minute

Žalost, nezadovoljstvo in depresija je med mladimi skoraj dosegla stopnjo epidemije. Vzroki med mladimi so enaki kot pri odraslih; biologija in genetika, travma, izguba, stres, kronični konflikti v družini….Seveda bi bila idealna rešitev preprečiti nezadovoljstvo, preden se sploh pojavi. Otroci cvetijo, ko se počutijo zaposleni, vključeni in zainteresirani za to, kar počnejo. Raziskujte dejavnosti in konjičke, dokler vaš otrok ne najde nečesa kar ga zanima in v čemer je lahko dober in uživa. Cilj je najti konjiček, v katerem vaš otrok uživa in se ga počuti sposoben opravljati. Nato poskrbite, da se tega udeležujete pogosto.

Vključevanje vašega otroka v dejavnost, ki ga bo zaposlila, lahko pomaga preprečiti žalost ali depresijo, ker mu nudi nekaj, česar se lahko veseli in mu pomaga pri razvijanju družabne mreže.

Veliko staršev nerado disciplinira svoje otroke. Bojijo se, da bodo otroka s tem razburili in se bo zato slabo počutil. Te starše skrbi, da bo disciplina otroke odvrnila od njih, saj bi radi bili njihovi najboljši prijatelji. Vendar starševstvo ne pomeni biti najboljši prijatelj otroka. Naj vam bo dovolj mar, da otroka disciplinirate. Samokontrola in zmožnost prenašanja frustracij sta dve najpomembnejši spretnosti, ki se ju otrok nauči v otroštvu. Oboroženi s tema sposobnostnima se lahko otroci spopadejo z vsem, kar jim življenje postavi na pot.

Kaj narediti, ko se otrok znajde v slabem obdobju?

Samokontrole pa se ne morejo naučiti, če jim starši ne postavijo jasnih pravil ter jim pojasnijo posledice.

Za upoštevanje teh pravil otroci potrebujejo samokontrolo. Posledice pa predstavljajo dobro spodbudo za učenje samokontrole. Discipliniranje otrok je lahko težavno delo. Včasih vas lahko zamika, da bi slabo vedenje ignorirali. Vendar vaši otroci računajo na vas. Ko se otroci vedejo grdo, vzemite to kot priložnost, da jih naučite pomembne lekcije. Za otroke, ki se naučijo samokontrole, je manj verjetnosti, da bodo postali depresivni. Ko vaš otrok naredi kaj narobe, kritizirajte vedenje, ne otroka.

Nikoli ne recite otroku, da je neumen ali slab. Takšno negativno označevanje tlakuje pot za depresijo kasneje v življenju. S slabim ali grdim pa lahko označite vedenje. Dajte svojemu otroku priložnost, da naredi nekaj težkega. Otroci se samozaupanja učijo skozi obvladovanje težkih nalog. Pomagajte mu, da se prijavi na tekmovanje, lahko vadita skupaj. Skozi proces učenja bo vaš otrok nedvomno doživel frustracijo in utrujenost. Spodbujajte ga k vztrajanju.

Otroci, ki se naučijo trdo delati, to lastnost prinesejo s seboj v odraslost.

Kaj narediti, ko se otrok znajde v slabem obdobju?

Rezultat tega je, da bodo bolj svobodni za pogumno soočanje s problemi, vključno z depresijo. Veliko staršem se dogaja, da raje sami opravijo gospodinjska opravila, kot za to prosijo in sitnarijo otrokom. To je napaka. Otroci se morajo počutiti povezani in koristni. Sodelovanje pri družinskih obveznostih otrokom pomaga razviti značaj. Ko je otrokom dovoljeno, da jemljejo brez dejanja, se začnejo počutiti posebni, morda preveč posebni.

Lenoba v domačem okolju morda deluje pri mami in očku, vendar ko se otroci podajo, v resničen svet, bodo drugi na te občutke posebnosti in upravičenosti gledali preprosto kot na znake do konca razvejanega otroka. Posledično zavračanje s strani družbe lahko sproži veliko žalosti in posledično depresijo. Vaš otrok se mora počutiti dovolj varno, da lahko govori. To je vaša naloga, ne glede na vse. Naj otroci povedo svojo zgodbo, poslušajte ga brez prekinjanja. Naj povedo svojo zgodbo. Ne kritizirajte ali obsojajte njegovih občutkov. 

Fotografije Viktorija Gorenak Reš