KAKO POSTAVITI MEJE SVOJEMU OTROKU?

Znate svojemu otroku postaviti meje?
Znate svojemu otroku postaviti meje?

Znate svojemu otroku postaviti meje?

Predviden čas branja: 4 minute

Nekateri starši najtežje postavijo meje svojim otrokom. Posledica tega je, da otroci ponavadi dosežejo, karkoli hočejo, pa naj gre za najnovejšo igračo, daljše bedenje ali pravico, da lahko zmotijo mamo, kadar se jim zahoče. Zahteve otrok so ponavadi izpolnjene. Otroci potrebujejo trdno določene jasne meje, če želimo, da se naučijo primernega vedenja in odrastejo v pametne, odgovorne odrasle ljudi. Vsaj teoretično se s tem strinjajo malone vsi starši. Zakaj imajo potem mnoge težave pri določanju omejitev in zoperstavljanju zahtevam svojih otrok?

Med najpogostejšimi razlogi so tile: LAŽJE JE VSAJ TA TRENUTEK.

Starši pogosto ustrežejo otrokom, ker se želijo izogniti sporu. Če otroku rečete, da ne more dobiti, kar hoče, ne bo vesel. Poleg tega otroci bolj verjetno kot odrasli pokažejo svoje nezadovoljstvo na zelo neprijeten način na primer zakričijo. Ko ste utrujeni in nimate potrpljenja na pretek, vas hitro zamika, da bi se vdali, samo, da bi bil mir. Nič slabega ni. Če popustite pri malenkostih. Najbrž je to nujno, če želite, da družina normalno deluje. Vendar pa se morate zavedati, da popuščanje sicer res zagotovi trenutni mir, dolgotrajno sožitje pa boste dosegli le, če boste naučili otroke slišati in sprejeti meje.

Znate svojemu otroku postaviti meje?

HOČEMO, DA SMO JIM VŠEČ, DA NAS IMAJO RADI.

Vzgoja otrok je res težka naloga, zato ne smete imeti občutka krivde, če želite, da znajo to otroci ceniti. Ko vam pokažejo, da vas imajo radi, čutite, da vaš trud ni bil zaman. Manj zabavno pa je, ko vas obtožujejo, da ste zlobni in grozni. Mnogo staršev se ujame v past sreče. Če čutimo premočno potrebo po tem, da so naši otroci srečni in ljubeči do nas, jim ne bomo mogli postaviti mej. Če pa otroku vedno v vsem ustrežete, to ni dobro zanj niti za vas.

BOJIMO SE, DA JIH BOMO PRIKRAJŠALI ZA IZKUŠNJE.

Znate svojemu otroku postaviti meje?

Otroci vam bodo vedno rekli, da to počnejo vsi drugi vrstniki. Včasih vas bodo prisilili, da se boste vprašali, ali delate vzgojno napako. Vendar morate vedeti, da je to star otroški trik in zaupati svoji presoji. Vaš otrok lahko zabavlja čez omejitve, ki ste mu jih vsilili, vendar to še ne pomeni, da ste ravnali napak. Prav tako to ne pomeni, da se bo otrok obrnil proti vam. Enako kot ste sami kmalu pozabili, da vam mama ni pustila na koncert, vas bo tudi vaš otrok najverjetneje kmalu začel spoštovati kot dobrega vzgojitelja. Če boste imeli sečo, na ta trenutek ne boste čakali dolgo.

OSEBNE IZKUŠNJE NAM DELAJO PREGLAVICE.

Kdor je bil vzgojen v zelo strogem avtoritativnem domu, se je morda odločil, da ne bo tak, kot so bili njegovi starši, oziroma da njegovi otroci ne bodo prestajali tega, kar je moral on. Če ste bili vzgojeni v pretirano strogem ozračju, boste morda nevede svoje otroke vzgajali s premalo omejitvami ali strogosti. Na to pa lahko vplivajo tudi drugi dejavniki. Dejansko pa starši, ki svojemu otroku ne znajo postaviti mej, prikrajšajo tako otroke kot same sebe.

Fotografije: Viktorija Gorenak Reš