IZOGNITE SE IRACIONALNIM PREDSTAVAM IN PREPRIČANJEM

Skušajte se izogniti iracionalnim predstavam
Skušajte se izogniti iracionalnim predstavam

Skušajte se izogniti iracionalnim predstavam

Predviden čas branja: 4 minutes

Iracionalne predstave in prepričanja o življenju in življenjskih pravilih, o odnosih med ljudmi, o sebi, o uspehu in načinu doseganja uspeha so stkane skozi vse dejavnike neuspeha. Te so, pravzaprav, začetna točka neuspeha. Če čutite, da stagnirate na nekem življenjskem področju, bodite prepričani, da za tem stojijo nekatere iracionalne predstave, in poskušajte to ugotoviti. Začetek in konec kroga so nerazumljiva stališča, mišljenja in vrednote, ki jih imamo, katere pa niso usklajene s tistim, kar življenje realno je.

Racionalna prepričanja se ne razprši z neuspehom.

Neuspeh jih utrdi in ustavi se negativni sklop navajenih odgovorov, ki se vklapljajo ob srečanju s kakšno stresno situacijo. Takrat, iz navade, uporabljamo običajni način reševanja težav in življenjskih pritiskov. Iracionalne predstave o življenju, ljubezni, zakonu, uspehu, o misli o tem, kaj smo, kaj je človek in kako funkcionira človeška narava , večinoma poberemo od tistih, ki so nas vzgojili. To je tisto, kar smo videli, slišali in doživeli, načini, ki so nam jih pokazali naši vzgojitelji, in katere tudi mi nevede koristimo v našem kasnejšem življenju, ko se soočamo s težavami, pa tudi če nam to ne pomaga pri reševanju le teh in tudi ne spodbuja našega razvoja.

Skušajte se izogniti iracionalnim predstavam

Površno gledano, ta način gledanja na življenje in način doseganja konca življenjskih težav  nam lahko sicer kdaj pa kdaj delujejo kot primerni, a dolgoročno imajo negativne posledice za nas.

Čeprav nam ti neproduktivni načini mišljenja lahko občasno prinašajo iluzorno sigurnost, da poznamo življenje, in da imamo orodje za pravilne predvidevanja v svojih rokah, pa dolgoročno iz nas ustvarjajo invalide. Lahko nas privedejo do tega, da začnemo zaničevati sami sebe, ali pa kot obrambni mehanizem pred izgubo samospoštovanja uporabljamo poniževanje drugih in izpostavljamo lažne slike o lastni popolnosti.

Če vas drugi pogosto opozarjajo na vašo nerealnost in neprimernost obnašanja, vendar pa se vi vztrajno držite tega, s tem pa si povzročate stagnacijo na določenih področjih življenja, potem imate zadosten razlog, da iskreno razmislite o svojih prepričanjih. Vaša prepričanja so očala, skozi katera opazujete svet. Če gledate skozi rožnata stekla, vidite vse rožnato. Če pa so stekla črna, boste videli vse zatemnjeno. Razlika med prepričanjem in očali je v tem, da vemo, da nosimo očala in da ta obarvajo sliko, za naša prepričanja pa mislimo, da dajejo pravi odsev realnosti. V tem leži velika nevarnost.

Realnost ne obstaja, ampak le naša razlaga realnosti, naša percepcija.

Skušajte se izogniti iracionalnim predstavam

Na žalost naša očala skozi katera gledamo na svet, naša prepričanja, najpogosteje močno izkrivljajo sliko, ko gledamo sami sebe. Največje probleme nam prinašajo prav tista, čemur rečemo trdna prepričanja. Namesto, da prinesejo kakšno konstruktivno življenjsko odločitev , ki bi nam izboljšala življenje, pa na njeno mesto postavljamo njihov nerazdružljiv in nespremenljiv del. Trdno prepričanje paranoika je, da je cel svet proti njemu. Vse, kar se dogaja, bo razlagal v skladu s tem prepričanjem. V prijaznem dejanju bodo iskali skrivno namero, namestitev oziroma nekakšno jemanje njegove pozornosti.

Trdna prepričanja so nekaj, kar smatrate za točno in resnično, tako torej teh ne smatrate za vprašljiva, niti jih ne preverjate. Če so ta trdna prepričanja negativna, vam lahko uničijo življenje. Sami ustvarjate in barvate svoj pogled na svet, ker to so vaša prepričanja. Ohranjate jih, ne priznavate jih in tako s tem izgubljate zmožnost, da jih preverjate in zamenjate. Če misliš, da zmoreš, imaš prav. In če misliš, da ne moreš, imaš spet prav. Tisto, kar misliš, to boš tudi udejanil tako, da imaš spet prav.