ENERGIJA, KI JE TESNO POVEZANA S ČUSTVI

Posebna energija, ki je povezana s čustvi
Posebna energija, ki je povezana s čustvi

Posebna energija, ki je povezana s čustvi

Predviden čas branja: 3 minutes

Čustva vedno spremlja posebna energija. Zaradi nje čustvo sploh zaznamo in postanemo pozorni, kaj se z nami ali okrog nas dogaja.  Energija je povezana s čustvom, da bi jo koristno uporabili in sledili navodilom. Nobeno čustvo se ne zbudi brez razloga in koristnega namena. Lahko je izraženo pretirano ali prešibko glede na okoliščine, a nikoli ni brez pomena. Če ne zmoremo zadovoljivo upravljati z vsemi čustvi, to prav nič ne zmanjšuje njihovega pomena za nas. Energije se ne more razbliniti. Povsem enako velja tudi za čustveno energijo, ki terja od nas akcijo, razrešitev ali sprostitev. Tudi če se nočemo ukvarjati z njo in ne želimo razumeti navodil, ne bo izginila, samo spremenila se bo.

Bolj kot jo zanikamo ali se ne menimo zanjo, bolj se bo iz koristne energije spreminjala v škodljivo.

Posebna energija, ki je povezana s čustvi

Med dvema, ki zmoreta dobro upravljati z določenim čustvom, se bo sočutje ali čustvena povezava vzpostavila na zavednem nivoju. Vedela bosta, kdo kaj čuti, od kod izvorno prihaja, ter kdo od njiju čuti, sprejema čutenje.  Zavedanje čustvene povezave omogoča pristen stik in odpira priložnost, da se čustveni naboj izrazi v odnosu in s tem tudi učinkovito sprosti.

Kroženje čustev in občutki vzajemnega sočutja niso nekaj, kar bi kot vodo potrebovali vsak dan.

Življenje brez teh izkušenj in občutkov pa vseeno pušča trpek občutek osebne neizživetosti in neuresničitve. Bolj ko je ozaveščeno kroženje čustev, večji prostor se odpira v odnosu, manj je nesporazumov in več bližine. Za kroženje čustev morata oba v odnosu imeti najprej sposobnost zaznavanja in zavedanja svojih čustvenih stanj. To ne pomaga dosti, če nas drugi v tem ne opazi, začuti ali razume.

Krog se tako sklene šele s sposobnostjo, da opazimo in začutimo čustva drugega in smo jih sposobni tudi sprejeti in prenesti.

Posebna energija, ki je povezana s čustvi

Sprejeti in prenesti pomeni drugemu pustiti, da čuti, kar čuti. Da zaupamo vanj in v to, da bo s tem zmogel opraviti sam. Morda je v odnosu z bližnjim še najtežje zdržati z občutkom, da ničesar ne moremo narediti namesto njega.  Da mu lahko damo le občutek, da ni sam v tem. Ga čutimo, razumemo in takega sprejemamo. Mu dajemo občutek, da bomo mi sami in tudi najin odnos temu kos.

Čustvena komunikacija očitno ni enostavna. Zahteva kar nekaj sposobnosti, veščin, osebne moči in zrelosti. Gre za še en nikoli končan življenjski projekt. Vedno se najde, še kakšna črna ali siva pega. Dovolj je dela, da nam ni nikoli dolgčas in nešteto priložnosti , da se vedno znova naučimo kaj novega.