DUŠEVNA MREŽA IN SKLADIŠČE ZAVESTI O SAMEM SEBI

Kako okrepiti zavest o lastni vrednosti?
Unsplash.com

Kako okrepiti zavest o lastni vrednosti?

Predviden čas branja 4 minute

Če želimo uporabiti vse svoje sposobnosti ter si pridobiti pravilne in spodbudne predstave, moramo okrepiti zavest o lastni vrednosti. S poznavanjem ter sprejemanjem samih sebe ustvarjamo trdne temelje za razvijanje pozitivnih predstav, izenačevanje vsakodnevnih skrbi ter reševanje oziroma prenašanje težav. Duševno mrežo si boste ustvaril, če se boste vedno zavedali svojega skladišča pozitivnih lastnosti in sposobnosti. Premislite o navedbah in dejstvih. Sestavite svoj program, po katerem boste gradili lastno skladišče zavesti o lastni vrednosti.

Če bom natančno spoznal samega sebe, bom odkril številne dobre lastnosti ter sposobnosti in se bom tako naučil zaupati vase.

Natančno bom spoznal svoje potrebe in odkril, katera pot je prava zame. Čim bolj bom sposoben zaupati vase, tem lažje se bom osvobodil zavor in blokad, se rešil nezaželenih vtisov iz otroštva ter se okrepil s pomočjo pridobljene samozavesti. Uspelo mi bo, da se bom nekritično ravnal po mnenju okolice ter da se bom ogradil pred bolečo kritiko okolice. Čim bolj se bom spoznaval in zaupal vase, tem bolj samostojen, trden in odločen bom.

Težki položaji me ne bodo prizadeli in bremena si bom lahko nalagal le, če se bom naučil črpati z zaupanja vase.

Kako okrepiti zavest o lastni vrednosti?

Ne morem pričakovati, da mi bodo drugi ljudje ali zunanje okoliščine na voljo kot nenehni viri energije. Moje dobro počutje, vedenje v javnosti in vtis, ki ga naredim na okolico, so odvisni od predstave, ki jo imam o samem sebi. Naučiti se moram torej odkriti vse sposobnosti, kakovosti in gonilne sile, ki se skrivajo v meni. Na tisto, kar je na meni pozitivnega, smem in celo moram biti ponosen, veseliti se moram samega sebe in si zaupati.

Svoje življenje bom usmerjal in oblikoval svojim sposobnostim primerno, slabosti, ki me onemogočajo, pa se bom naučil odpravljati in premagovati. Pravo podobo o samem sebi si bom ustvaril predvsem na podlagi svojih zvezdnih trenutkov. Če mi bo uspelo premagati prvo stopnico, mi bo uspelo tudi naslednjo pa spet naslednjo in tako naprej.

Težave sem sposoben premagovati po korakih.

Kako okrepiti zavest o lastni vrednosti?

Lahko si dovolim odkritost, ni se mi treba pretvarjati ali se skrivati za varovalnimi nasipi. Lahko si dovolim, da priznam svoje napake in slabosti, ne da bi s tem izgubil svoj ugled. Da, celo tedaj, ko zaradi poznavanja lastne vrednosti sproščeno priznam svoje napake, bo to okolica najverjetneje sprejela kot osebnostno odliko. V družbi se zares dobro počutim le tedaj, ko čutim, da cenijo in sprejemajo mojo osebnost. Če sprejemam samega sebe, me bodo tudi drugi lažje sprejeli.

Ljudje, ki mi niso naklonjeni, imajo za to verjetno osebne razloge in teh je, lahko veliko, in le ena od možnosti je, da je kriv moj značaj ali vedenje.

Z zavestjo o lastni vrednosti bo znal spoštovati ta odtujeni ali odklonilni odnos sogovornika, premisliti o svojem ravnanju in ga po potrebi popraviti, ne da bi pri tem podvomil o sebi ali postal negotov in vznemirjen. Če se želim bolje razumeti s soljudmi se mi zato ni treba spremeniti, spremeniti moram le svoj ovoj. Noben človek, niti še tako ljubljen življenjski sopotnik, namreč ni vreden, da bi zanj svojo notranjost povsem postavil na glavo. Moj cilj je, da me okolica sprejme in ceni kot osebnost. Morebitne pomanjkljivosti v svojem vedenju želim in sem jih sposoben popraviti.