CILJI IN STRATEGIJE USPEHA

Kaj je tisto, kar v življenju vodi do uspeha?

Kaj je tisto, kar v življenju vodi do uspeha?

Predviden čas branja: 4 minutes

Za uspešne ljudi v svoji karieri običajno rečemo, da vedo, kaj hočejo. To je človeško. Nimamo le ene želje, ene nagnjenosti, en potencial. Večina nas ima gotovo še kaj, kar smo si želeli postati v nekem obdobju življenja, pa smo se usmerili na eno stran na nekem križišču življenja. Sprašujemo se, kako bi naše življenje izgledalo, če bi se na nekem križišču življenja odločili za drugačno izbiro poklica in kariere. Včasih razumemo, da je bila takratna izbira slaba, zato spremenimo kariero ali vrsto dela, čeravno smo bili predhodno uspešni.

Največkrat ta obdobja pridejo in grejo. V glavnem se pojavijo, ko naletimo na kakšne težje prepreke v poslu, in grejo, ko jih premagamo.

Toda, če dvomi ostanejo tudi potem, ko smo prepreke premagali, je dobro, da si jih priznamo in razmislimo o njih, o tem, če smo dobro izbrali kariero in si postavili cilje v njej. Mogoče smo se sčasoma spremenili. Morda nimamo več istih potreb, ali pa imamo morda drugačno predstavo o življenju in o sebi. Ali pa smo imeli napačne predstave o poklicu, s katerim se ukvarjamo, odkar smo si ga izbrali, zdaj pa nam je realnost pokazala drugače, kot smo si zamišljali.

Kaj je tisto, kar v življenju vodi do uspeha?

Možno pa je tudi, da sama izbira ni bila naša.

Morda smo sprejeli tuje sugestije, ker nismo vedeli, kaj hočemo, ali pa nismo imeli dovolj odločnosti, da gremo po drugi poti. Kariera bi morala služiti nam in ne mi njej. Ali je nujno, da mladostniške napake ob izbiri določajo nadaljnji tok našega življenja?

  • Ali služim denar na način, kot si želim?
  • Si želim zaslužiti več denarja?
  • Ali mi denar kaj pomeni?
  • Imam rad to, s čimer se ukvarjam?
  • Kaj me resnično zanima, nad čim sem fasciniran, kakšne aktivnosti me veselijo?
  • Kakšen bi moral biti, da bi me to naredilo srečnejšega, kot sem zdaj?
  • Kaj mi preprečuje, da zapustim to delo, ali da bi napredoval?
  • V katerih aktivnostih se počutim ali sem se počutil, da sem avtetičen, pravi jaz?

To je le nekaj bistvenih vprašanj ki si jih morate postaviti, preden si zastavite cilje vaše kariere.

Kaj je tisto, kar v življenju vodi do uspeha?

Če boste iskreni do sebe, boste vedeli, po kateri poti morate iti. A če niste iskreni do sebe, potem je nerealno pričakovati, da vam bo bolje v življenju. Realno je pričakovati, da se vam bodo ta vprašanja znova zastavljala, dokler iskreno ne odgovorite in nekaj ne ukrenete. Ta sfera življenja je zelo pomembna. Poklic ne služi samo temu, da se z njim služi denar.

Lahko ste zelo uspešni v poklicu, ki ga ne marate, skozi katerega ne izražate svojih avtentičnih potreb. Lahko dobro služite z nekim delom, ki vas ne izpolnjuje in tako uničite lastno življenje. Vprašajte se, ali je to resnično nujno. Ali imate kakšno drugo izbiro? Ali čutite, da imate pravico do te izbire, na zadovoljno življenje? Kaj bi izgubili in kaj bi pridobili s to izbiro? Kaj vam je pomembnejše?