BODITE DOVZETNI, ODPRTI IN RAZUMNI

Znate delovati dovzetno, odprto in razumno?
unsplash.com

Znate delovati dovzetno, odprto in razumno?

Predviden čas branja 4 minute

Če želite postati manj vzkipljivi in bolj zadovoljni, potem v sebi razvijete in negujete tri pomembne sposobnosti kot so dovzetnost, odprtost in razumevanje. DOVZETNOST pomeni, da se pravilno odzovete, na trenutni problem. Pomeni, da ne reagirate iz navade, temveč da ohranite pregled nad situacijo in da izberete najboljšo rešitev ali ustrezen pristop do posameznega primera. Ker so dovzetni ljudje sposobni videti problem v celoti, znajo pri reševanju upoštevati vse spremenljivke in niso ujeti v rutino. Pripravljeni so se prilagajati, če je potrebno, in priznati napake, kadar se zmotijo.

ODPRTOST pomeni, da ste sprejemljivi za ideje in predloge.

Pomeni, da ste naklonjeni in pripravljeni sprejeti kar koli je že tisto, kar v danem trenutku potrebujete, podatke, ustvarjalnost, nove zamisli. Je nasprotje zaprtosti in zakrknjenosti. Odprti ljudje so po duši vedno začetniki, pripravljeni so se učiti, čeprav so izvedenci. Ker se ne zapirajo vase, se hitro učijo in najboljše ideje so navadno njihove. Radi delajo z veliko skupino ljudi, ker znajo videti stvari kot celoto in ker cenijo različne poglede.

RAZUMNOST pomeni, da vidimo stvari take, kot so, brez naših vrednotenj, ki tako pogosto zamegljujejo našo predstavo.

Znate delovati dovzetno, odprto in razumno?

Je sposobnost, da znamo sprevideti, koliko smo sami prispevali k nastalemu problemu, in je pripravljenost, da poslušamo in se učimo iz mnenj drugih. Biti razumen pomeni, da ste se sposobni vživeti v druge in videti celoto ter ohraniti vizijo. Razumni ljudje so priljubljeni in spoštovani. Ker so voljni prisluhniti, se ljudje potrudijo in premislijo, kaj povedo. Razumni ljudje imajo malo sovražnikov in število nesporazumov, v katere so vpleteni, je minimalno. Sposobni so sočustvovati in pomagati, saj zmorejo videti stvari prek svojih hotenj in potreb. Ko boste postali dovzetni, odprti in razumni, se bodo stvari same od sebe začele postavljati na svoja mesta.

Čeprav je prepir včasih neizogiben, ni nujno, da je podoben vojni ali da vzbudi jezo, bolečino, stres in razočaranje. Mnenja lahko izmenjamo na prijazen, uspešen način. Tako dosežemo, kar smo želeli, pa tudi osebno ali profesionalno se zbližamo. Mnogi prepričujejo sogovornike preveč agresivno in napadalno. Brez človečnosti in skromnosti. Problema se lotijo na prepirljiv način, iz izhodišča, da imajo oni prav in drugi ne.

Tako soočenje bi lahko imenovali jaz proti tebi ali naučil te bom.

Znate delovati dovzetno, odprto in razumno?

Če ste preveč agresivni, ste neprijetni in ljudi vzpodbujate, da se branijo. Zdite se jim težki in sovražni. Odzivajo se, ne da bi poslušali, postanejo neverjetno svojeglavi in le malokrat povejo svoje mnenje ali predlagajo rešitve. Pomembnejša od besed pa so čustva. Kadar ste jezni ali razburjeni, se skušajte izogniti pogovorom. Počakajte, da se pomirite in spet vidite stvari jasno. Zavedajte se, da so ljudje večinoma razumni, spoštljivi in pripravljeni prisluhniti mirnemu in zbranemu sogovorniku, ki govori iskreno in pošteno.

Kadar se dogovarjate na ljubezniv način, niste le uspešnejši temveč se tudi izognete stresu.

Ljubeznivo vzdušje je sproščujoče celo v težkih okoliščinah. Dobro se počutimo, kadar vemo, da lahko ostanemo mirni, ne glede na to, kaj moramo storiti. Vedno manjkrat boste bili bitke in vsakokrat krajše bodo in manj ostre. Dosegli boste več sodelovanja in spoštovanja, najpomembnejše pa je, da bodo vaša čustva in misli prijaznejša. Ker se boste naslednjič dogovarjali, vam bo to uspelo na ljubezniv način. Če bi radi, da bi vaše življenje ne bilo podobno bitki, poskusite.