ALI STE SPOSOBNI V ODNOSU SODELOVATI IN DRŽATI SKUPAJ?

Česar ni, ne more delovati. Kako pomembno je sodelovanje v partnerkam odnosu?
Česar ni, ne more delovati. Kako pomembno je sodelovanje v partnerkam odnosu?

Česar ni, ne more delovati. Kako pomembno je sodelovanje v partnerskem odnosu?

Predviden čas branja: 4 minute

Danes je problem marsikaterega para v tem, da izgradi odnos na intimnosti in strasti, čez čas pa se čudi, da razmerje ne gre več naprej. Česar ni, to ne more delovati. Odnos se ne izgrajuje na intimnosti in strasti, s tem se kvečjemu ustvari plošča, na kateri se preko hudih pretresov in trpljenja učite. Odnos potrebuje skupne poteze, skupno delitev, sodelovanje. Sodelovanje pomeni, da oba partnerja držita skupaj, vlečeta isto vrv. To, da imata skupen cilj, za katerega si skupaj prizadevata in ga želita skupaj doseči. Sodelovanje pomeni, da je vsak od obeh partnerjev pripravljen ravnati po potrebah drugega, jih usklajevati s svojimi željami in ugotoviti, kaj lahko oba naredita in dajeta oziroma čemu se morata odpovedati, da bo skupni cilj lahko dosežen.

Problem ni v zli volji. Večina ljudi nima zlobne volje, ampak so preprosto nevedni.

Sodelovanje je v odnosu zelo pomembno zato, ker je čudovito strgalo za ego. Kajti če želite sodelovati, morate odriniti svoje želje, morate se tudi umakniti in popustiti. To seveda omejuje vaš ego. Če je vaš ego močan, se bo tej omejitvi upiral. Tedaj boste poskušali uveljaviti svoje interese na račun partnerja. Vendar se vselej zavedajte; to je pot nevednosti, ker vodi v slepo ulico. Nekoč boste prišli do konca in boste po možnosti obstali pred zidom. Zid je zgrajen in želja vašega partnerja, za katere si tako dolgo mislite, da jih lahko zaobidete.

Česar ni, ne more delovati. Kako pomembno je sodelovanje v partnerkam odnosu?

Danes je veliko ločitev posledica dejstva, da eden ali oba partnerja nista pripravljena sodelovati.

Za interese partnerja se vam ni potrebno zmeniti tako dolgo, dokler nam partner ne priloži računa. Račun pa vedno pride. In tudi sami morate nekoč zapustiti trgovino, najpozneje ko zapirajo. Ravno to se danes še prepogosto dogaja. Eden od partnerjev živi v odnosu svoj egoizem tako dolgo, dokler drugi ne konča odnosa. Tedaj pa ta osuplo obsedi in se samo čudi, kajti kaj takega si ne bi mogel nikoli predstavljati. Marsikdo je že doživel takšno hudo presenečenje, ki mu ga je zakuhala njegova nevednost. Zato se varujte tega, da bi svoj egoizem živel na račun svojega partnerja.

Raje vselej poskušajte najti ustrezen kompromis.

Česar ni, ne more delovati. Kako pomembno je sodelovanje v partnerkam odnosu?

Bodite velikodušni. Vaš zakon je idealna priložnost za učenje velikodušnosti. Ne sanjarite o neki daljni sreči, temveč uživajte srečo, ki si jo ustvarite preko dobrega sodelovanja s partnerjem oziroma s svojo velikodušnostjo. Nikoli ne verjemite, da se egoizem dolgoročno gledano izplača. Zakon je bil ustvarjen zato, da bi se ljudje do drugega naučili biti pozorni, obzirni, pošteni in velikodušni. Kdor temu ni kos, bo trpel. Zato ne krenite na to pot, temveč poiščite radost v svojem partnerju in v sebi.

Uživajte v dajanju. Uživajte, ko najdete nek kompromis, ki partnerja osreči. Uživajte v svoji velikodušnosti. Sodelovati, sklepati kompromise, dajati in biti pošten so lastnosti identitete. Te vedno nakazujejo smer, kajti sreča  je vaš cilj. In ta sreča smo sami. Sodelovanje ne pomeni priložnosti in s tem  izgrajevanje vezi, temveč je sposobnost najti skupno pot. Sodelovanje nas pripelje na pot. In na tej poti čutimo cilj na vsakem koraku. To je moč sodelovanja. To je smisel dajanja.