AKNE, VZROKI IN REŠITVE

Vas mučijo akne?
Unsplash.com

Vas mučijo akne?

Predviden čas branja 4 minute

Nekaj posameznih ogrcev in mozoljev v puberteti še niso akne. Vendar se te lahko razvijejo, če z mozolji nepravilno ravnamo. Otroci nimajo mozoljev. Mozoljavost se pojavi šele v puberteti, ko začnejo spolne žleze proizvajati hormone. Na srečo se pri večini ljudi pokažejo ogrci in mozolji le med tem sorazmerno kratkim obdobjem spolnega zorenja, in še tedaj večinoma samo posamično. Vendar pa se pri skoraj polovici vseh mladostnikov razvijejo srednje hude akne. Te se če jih ne zdravimo lahko vlečejo skozi leta dolgo, tako da ne gre več samo za mladostno težavico.

Najpogosteje pa se s to nadlogo otepajo mlajši odrasli, stari med 20 in 30 let; med vsemi, ki imajo težave z aknami, jih je 40 odstotkov.

Nagnjenje k aknam je največkrat že v družini. Kateri dejavniki se morajo srečati, da iz prirojene nagnjenosti k aknam dejansko nastanejo prave akne, pa še ni dokončno pojasnjeno. Vendar vemo, da ima veliko vlogo genetsko določena preobčutljivost lojnic za neki presnovni produkt testosterona, to je moškega spolnega hormona. Tudi žensko telo proizvaja ta hormon, in sicer od začetka pubertete naprej. Ta hormon med drugim spodbuja rast in delovanje lojnic.

Vas mučijo akne?

Zato lahko v puberteti, ko e ni vzpostavljeno ravnovesje hormonov, pride do pravega navala maščobe in tako nastanka ogrcev in mozoljev.

Obdobja, v katerih se koža pretirano masti in se radi delajo ogrci, niso redka niti pri tistih vrstah kože, ki se kasneje povsem normalno razvijejo. Tako nastanejo na koži, ki se nagiblje k mešani vrsti, ogrci in mozolji samo tam, kjer je posebno veliko lojnic; na čelu, nosu in bradi. Če pa je, nasprotno, težnja k nastanku mastnega tipa kože, se lahko aktivirajo tudi lojnice na preostalih delih obraza, celo na dekolteju in po hrbtu.

Kaj lahko sami storite proti mozoljem?

Če se mozolji pojavljajo samo občasno, lahko poskusite problem aken, ki šele nastajajo, kar sami obvladati. Pri tem je pomembno naslednje; Mozoljev na koži nikakor ne smete stiskati, drugače se lahko iz nedolžnega mozoljčka razvije velik izpuščaj in iz majhne akne nastane huda. Mozoljčki, ki jih pustimo pri miru, da se sami pozdravijo, praviloma ne puščajo brazgotin. Če pa vsebina mozolja zaradi stiskanja prodre globlje v tkivo, lahko, nasprotno, nastanejo pravi kraterji. Ogrce pa morate nasprotno od mozoljev na vsak način sami redno odstranjevati z največjo previdnostjo.

Vas mučijo akne?

Zelo pomembno je pravilno čiščenje.

Biti mora temeljito, vendar tudi zelo nežno in pazljivo. Čeprav mnogi mislijo drugače, akne ne nastanejo zaradi pomanjkljive higiena in jih ni mogoče preprečiti s pogostim čiščenjem z močnimi sredstvi. Nasprotno; mozoljasta koža, se odziva precej občutljivo in pretirana čistoča ji škodi. Primerna sredstva za čiščenje so umivalne kreme, ki ne vsebujejo mila, in geli za iz serije za mastno in nečisto kožo.

Vse mozolje, tudi tiste, ki šele nastajajo, po umivanju razkužite z alkoholno obrazno vodo. Za nego uporabljajte le izdelke, ki ne vsebujejo maščobe. Čez dan nudijo dovolj zaščite vlažilni hidrogeli ali posebni preparati iz serije za mastno in nečisto kožo. Odprte mozolje nazadnje popivnajte z antibiotično kremo proti mozoljem. Z vlažilno ali nočno kremo se namažite okoli oči in po vratu, da bo koža tam ostala mehka in prožna. V najhujših primerih aken nujno poiščite pomoč pri zdravniku.