ZNATE BITI POVEZANI V ODNOSU IN HKRATI SVOBODNI?

Biti v odnosih in hkrati ostati svoboden je najboljša kombinacija
Biti v odnosih in hkrati ostati svoboden je najboljša kombinacija

Biti v odnosih in hkrati ostati svoboden je najboljša kombinacija

Predviden čas branja 4 minute

V odnosih z ljudmi vedno pride do izmenjave energije. Pomislite, s kakšnimi občutki vas navdajajo stiki z ljudmi. Se kdaj počutite; utrujeni, potrti, nezadostni, krivi? Če se, ste ljudem dovolili, da vas izčrpajo. Interakcija nam lahko da energijo ne samo s tem, kar rečemo, ampak tudi  na bolj subtilne načine s tonom glasu, izrazom na obrazu, načinom gledanja in celo s tem, kar si mislimo pri sebi. Pogosto čutimo iz razloga, ki ga ne moremo razložiti, da nas kakšen človek ne mara ali da mu ne gre zaupati.

Če sami izhajamo iz ljubezni in optimizma, bodo drugi to čutili. Tako se bomo razšli polni energije, zadovoljni sami s sabo in potešeni. Lahko pa je tudi obratno. Če ste z nekom, ki se želi samo pritoževati, kriviti druge in govoriti, kako je življenje grozno in kako so ljudje strašni, se lahko ujamete v igrico. To vas lahko popolnoma potlači, še posebej, če se ne zavedate, kaj se dogaja.

Naše delo zaradi ničesar bolj ne trpi, kot če stvari doma niso v redu. Takrat se težko skoncentriramo, se počutimo bedno in trepetamo pred tem, da se bomo morali na koncu delovnega dne vrniti v naslednjo rundo besednih dvobojev, nerganja in nerazumevanja.

Biti v odnosih in hkrati ostati svoboden je najboljša kombinacija

Nekatera razmerja so seveda nepopravljivo poškodovana, zato je morda največ, kar lahko storite drug za drugega, to, da jih končate. Toda če ljubezen še ni povsem umrla, se jih pogosto še da popraviti, vendar samo tako, da se začnete bolj zavedati in razumeti, kaj se med vama zares dogaja. Žal ljubezen ni dovolj.

Ena od gonilnih sil v odnosih, ki je verjetno vzrok za več nesoglasij kot katerikoli drug faktor, je nasprotje med željo po večji intimnosti ter potrebi po večjem prostoru, naj bo fizičnem ali psihičnem. Eden od pojmov je meja kontaktov, ki jih ima vsakdo. Ta meja med nami  in drugimi ljudmi se širi in oži. Včasih se počutimo ekspanzivno in potrebujemo večjo bližino, večjo komunikacijo, večjo povezanost. Drugič pa, zlasti kadar smo utrujeni ali nas kaj skrbi, je ravno nasprotno.

Biti v odnosih in hkrati ostati svoboden je najboljša kombinacija

V takih trenutkih se nam zdijo poskusi drugih, da bi se nam približali ali nas zapletli v pogovor, kot nadlegovanje kar dejansko so, saj predirajo našo mejo kontaktov. Problem je torej v neobčutljivosti za prostor drugega. Če je partner razumevajoč, problem verjetno ne bo velik. Huje pa je, če eden od partnerjev potrebuje pozornost in je pripravljen manipulirati z drugim, da bi jo dobil. Ne dovolite si, da bi kdo z vami manipuliral.

Pravico imate do tega, da vsake toliko časa uživate v svojem prostoru, ne da bi se počutili krive. To pravico lahko uveljavite lepo in brez agresivnosti razen seveda, če se dejansko počutite krivi, ker niste ves čas na razpolago. In če se boste vdali, boste to le obžalovali. Bolje je, da si dovolite biti nekaj časa sami, da boste takrat, ko se vrnete, totalno prisotni in da boste v tem uživali. Iz vljudnosti najraje ostanemo nekje v sredini to pa ne prinaša zadovoljstva ne enemu ne drugemu. 

Preberite tudi SPADATE MED LJUDI S POZITIVNO SAMOPODOBO? in POT OD IDEJE K URESNIČITVI