ZNAMENJA, DA JE ODNOS V STISKI

Katera dejanja in občutki nakazujejo, da se je odnos znašel v stiski?
Katera dejanja in občutki nakazujejo, da se je odnos znašel v stiski?

Katera dejanja in občutki nakazujejo, da se je odnos znašel v stiski?

Predviden čas branja 4 minute

Ljubezen ne izgine čez noč. Prvi dnevi vajinega razmerja so bili podobni sveže prepleskani steni; gladki, enakomerni, pripravljeni, da jo okrasite s fotografijami življenja, ki je pred vama. Stena pod svežim nanosom barve morda ni bila popolna, toda na novo prepleskana je bila videti lepa in trdna. A vsaka stena se sčasoma opraska, morda celo zaradi prtljage, ki ste jo prinesli, ko ste se vselili v novo stanovanje. Morda ste bili preveč zaposleni, da bi se spoprijeli s tem.

Veste, da praske ne bodo izginile same od sebe, toda nekaj časa lahko živite z njimi. Nato pa se jih nabere še več. Vsak dan hodite mimo njih. Enako se dogaja v razmerju. V vsakodnevni naglici nastajajo praske in udarnine, ki ne bodo izginile, če se ne bomo soočili z njimi. Razpoka v steni pomeni, da je težava v sami konstrukciji, tega pa ne smemo prezreti.

Katera dejanja in občutki nakazujejo, da se je odnos znašel v stiski?

Če se v odnosu pojavi razpoka, težave ne smete pustiti nerešene. Zaslužite si biti varni. Če se ne počutite varne, pa naj bo telesno, čustveno ali oboje, ni vprašanje, ali morate odnos zapustiti, ampak kako to storiti varno. K zlorabi štejemo vsakršno vedenje, s katerim skuša en partner nadzorovati drugega, nadzor pa nima kaj iskati v razmerju. Najočitnejši znaki zlorabe so fizično nasilje in grožnje s fizičnim nasiljem nad vami, vašimi otroki, sorodniki.

K najpogostejšim znakom spadajo tudi, da vaš partner sprejema odločitve namesto vas, narekuje vam, kako morate preživljati čas, tudi to ali lahko hodite v službo in kdaj lahko greste ven in kdaj ne smete, govori vam, kaj lahko oblečete in česa ne smete, govori vam, s kom se lahko družite. Je izjemno ljubosumen in nadzoruje, koliko časa preživljate s sorodniki in prijatelji.

Katera dejanja in občutki nakazujejo, da se je odnos znašel v stiski?

Nadzoruje vaše finance in vas omejuje pri tem, kako porabljate denar. Odnos z nekom, ki vas zlorablja, je težko in strašljivo končati. Ko nasilen človek izgubi nadzor nad vami, lahko postane nevaren. Če ste v odnosu s fizično in čustveno nasilnim človekom,, morate poiskati varen način, kako ga zapustiti.

Pretvarjate se, da ste nekaj, kar niste, zato da ugodite partnerjevim zahtevam. V vlogah, ki jih igramo, se vsi do določene mere pretvarjamo. Različnim okoliščinam se prilagajamo tako, da se spremenimo v nekoliko bolj zadržano, izboljšano ali izobraženo različico sebe. Ne moremo pričakovati, da bomo v vsaki situaciji natanko takšni, kot smo v resnici; toda ob partnerju ne bi smeli imeti občutka, da živimo v laži.

Če ugotovite, da v zvezi delujete iz strahu, ni treba, da jo takoj končate. Najprej poskusite biti ob partnerju pristnejši. Začnite podirati iluzije. Če je to razmerje pomembno za vas, se po najboljših močeh potrudite partnerju pokazati, kdo v resnici ste. Če pa lahko partnerski odnos ohranjate samo tako, da se pretvarjate, da ste nekaj, kar v resnici niste, je čas za razmislek, da bi ga končali.

Preberite tudi NAJBOLJ ZAŽELEN IN NAJMANJ ZAŽELEN MOŠKI in ŽENSKE, KI JIM ODGOVARJAJO ODPRTA RAZMERJA