ZASLEPLJENOST VODI V RAZOČARANJE

Bolj kot ste zaslepljeni, večje razočaranje lahko doživite
Bolj kot ste zaslepljeni, večje razočaranje lahko doživite

Bolj kot ste zaslepljeni, večje razočaranje lahko doživite

Predviden čas branja 4 minute

Na splošno velja, da ljudje, ki gradijo najvišje piedestale, doživljajo najgloblja razočaranja. In večja ko je bila zaslepljenost, trši je padec. Ko vidite človeka, razmere objekt ali lastnino samo z dobrimi lastnostmi, ste začasno zaslepljeni. Realnost tega stvarstva je dvojnost, zato je za vsako domnevno dobro tudi domnevno slaba lastnost, ki uravnoteži tehtnico. Sposobni smo ohraniti oči in srca odprta, da bi videli obe plati ljudi, dogodkov in stvari, ali pa visimo s piedestalov, dokler se ne zamajejo in pademo z njih.

Toda nobene potrebe ni, da bi se ujeli v ta namišljen krog. Kajti takoj, ko jih prepoznamo, lahko uravnotežimo iluzije in zaslepljenosti ter se tako učimo ljubiti resnico. Razlog za zatekanje k iluzijam je iskanje nerealističnih virov zadovoljitve zunaj sebe. Radi bi verjeli, da bodo nova služba, najljubši avto ali sanjska hiša prinesli srečo. Ljudje postanejo pretirano vzneseni v zvezi s svojo obsesijo in si ustvarijo številna nerealistična pričakovanja.

Bolj kot ste zaslepljeni, večje razočaranje lahko doživite

Isti princip velja za razmerja. Ko so ljudje pretirano navdušeni in obsedeni, so prvovrstni kandidati za čustveno polomijo. Kdo upravlja z vašim življenjem? Zelo verjetno to niste vedno vi! Dostikrat dovoljujemo, da ljudje, s katerimi smo zaslepljeni, in tisti, na katere smo jezni, prevladujejo v naših mislih, pogovorih in zaradi njih včasih tudi zbolimo.

Toda ko dojamemo, da imamo tudi sami nekatere lastnosti, ki nam pri drugih so ali niso všeč, imamo moč upravljati s svojim življenjem. Ni si treba preveč prizadevati, da bi opazili, da se ujamemo v občutke in mnenja o drugih. Večina kar precejšen del časa preživi v pritoževanju nad nekaterimi, druge pa kujejo v zvezde. Nagnjeni smo k sovraštvu do tistih, ki pokažejo lastnosti, za katere nočemo priznati, da jih imamo tudi sami, in nam že pri nas samih niso všeč.

Bolj kot ste zaslepljeni, večje razočaranje lahko doživite

Nobene potrebe ni, da bi drugim dovoljevali upravljati z vašim življenjem. S tem ko boste dojeli, da je to, kar vidite, vaš odsev, boste dobili priložnost za osvoboditev. Takoj, ko boste lahko videli, kdaj ste vi, nekoč, pokazali lastnosti, ki vam pri drugih niso všeč, boste razumeli, kako so vam koristile. Vsaka lastnost če vam je všeč ali ne ima svoj namen. Ko se boste spomnili ustreznih priložnosti, boste spoznali, da imate všečne lastnosti tudi sami.

To je samo potrditveno. Ko srečamo kompatibilnega človeka, govorimo, da nam je podoben. Toda ko to izrečemo, verjetno gledamo na njegove všečne lastnosti. Včasih cenite lastnost ali sposobnost nekoga zato, ker zase mislite, da je nimate. Vse, kar vidite v drugih, je vaš odsev, pa če vam je to všeč ali ne.

Če vas vznemirja nekdo, za kogar mislite, da je nevljuden, potem imate tudi sami morda to lastnost. Ko se ob nekom počutite nelagodno ali ko obsojate dejanja ali obnašanje nekoga drugega, je to zato, ker vas spominja na vas in na to, kar vam pri vas samih ni všeč. Sebe ljubite toliko, kot ljubite druge. Druge ljubite toliko, kot ljubite sebe.

Preberite tudi ASTRO ZNAMENJA, KI SE IZOGIBAJO REDNI TELESNI VADBI in KAJ ČE BI OPUSTILI STARE MITE O LJUBEZNI?