KAJ ČE BI OPUSTILI STARE MITE O LJUBEZNI?

Ker smo tako zelo usmerjeni k pretiranemu izražanju ljubezni, živimo manj izpolnjena in bogata življenja, kot bi jih lahko
Ker smo tako zelo usmerjeni k pretiranemu izražanju ljubezni, živimo manj izpolnjena in bogata življenja, kot bi jih lahko

Ker smo tako zelo usmerjeni k pretiranemu izražanju ljubezni, živimo manj izpolnjena in bogata življenja, kot bi jih lahko. Izpolnitev iščemo zunaj sebe, misleč, da nas bo romantična ljubezen zadovoljila.

Predviden čas branja 4 minute

Tako kot pri sreči vaša sposobnost, da izkusite ljubezen, temelji na notranji nastavitveni točki, ne pa na zunanjih okoliščinah. Pozitivne in negativne okoliščine in dogodki povzročajo padce in vzpone v doživljanju ljubezni, a nazadnje se vrnete na območje udobja, v tisti domači razpon doživljanja ljubezni, ki ste ga vajeni. Nastavitvena točka ljubezni deluje v vašo korist, ker vam pomaga, da si opomorete po izzivih, a v drugi skrajnosti deluje kot zavora in omejuje količino ljubezni, ki jo lahko dajete in prejmete.

Nekatere omejitve naše ljubezni prihajajo od zunaj, iz družbenih mitov in prepričanj, ki so razširjeni, da nikdar ne podvomimo o njih. Od trenutka, ko smo začeli razumeti okolico, nas je večina prejemala nenehen tok napačnih informacij o ljubezni, ki jih podžigajo filmi, revije… Ti so ustvarili našo kolektivno zgornjo mejo. Usmerili so nas na napačno pot in zaradi njih iščemo ljubezen na napačnih mestih.

Ker smo tako zelo usmerjeni k pretiranemu izražanju ljubezni, živimo manj izpolnjena in bogata življenja, kot bi jih lahko

Ljudje ljubezen samodejno enačimo z romantičnimi razmerji. Ni presenetljivo, da se vse osredotoča na romantično ljubezen. Iz biokemičnih razlogov je romantična ljubezen dejansko zelo mikavna. Je del naše preživitvene napeljave, nujna za nadaljevanje vrste. Romantična ljubezen je že dolgo najljubši opij človeštva, saj povzroča, da možgani postrežejo z močnim hormonskim koktajlom, vključno z dopaminom, adrenalinom in oksitocinom, ki nam dajejo čudovit občutek letenja.

Romantična ljubezen je ena najbolj zasvojenih substanc na svetu z istimi značilnostmi kot katerakoli druga oblika zasvojenosti, kot so obsesija, bolestne želje in popačen resničnost. Ko se zaljubimo se aktivirajo primitivni deli možganov, povezani z evforijo, bolestnimi željami in obsesivnim mišljenjem, med drugim tudi tisti del, ki sodi v nadgraditveni sistem možganov. Pravzaprav je to isti predel, ki se razsvetli, ko oseba uživa prepovedano drogo.

Ustvarili smo kolektivno obsedenost z romantično ljubeznijo in vsem, kar spada zraven našo sposobnostjo, da pritegnemo partnerja, viški in padci dvorjenja ter seveda intimnostjo. Če ste zasvojeni z ljubeznijo, je to zato, ker ste zasvojeni z ljubezensko omamo in hrepenite po amfetaminom podobnem navalu ljubezenskih kemikalij. K se telo privadi na te kemikalije, jih za isti učinek potrebujete vedno več.

Ker smo tako zelo usmerjeni k pretiranemu izražanju ljubezni, živimo manj izpolnjena in bogata življenja, kot bi jih lahko

Medtem ko je romantika brez dvoma del ljubezenske enačbe, je naša obsedenost z njo preusmerila pozornost z večje, bolj zadovoljujoče ljubezni. Ker smo tako zelo usmerjeni k temu izražanju ljubezni, živimo manj izpolnjena in bogata življenja, kot bi jih lahko. Izpolnitev iščemo zunaj sebe, misleč, da nas bo romantična ljubezen zadovoljila. Ogromno energije porabimo, ko poskušamo od drugih dobiti, kar hočemo ali potrebujemo.

Pa vendar jih ne glede na to, kako močno se trudimo, ne moremo prisiliti, da bi to naredili popolno, zato se pogosto zgodi, da jim odvzamemo svojo ljubezen. V takih situacijah izgubita obe strani. Ljubiti ljudi ne pomeni, da morate uživati v njihovi družbi, da jih hočete velikokrat videti ali da sprejemate celo njihove vrednote. Pomeni pa, da ste pripravljeni zanje ohraniti odprto srce, jim pokazati sočutje in jih sprejeti takšne, kakršni so. 

Preberite tudi LJUBEZEN JE OSVOBODITEV OD STRAHU in NAJBOLJ ZAHRBTNA KRITIKA JE SAMOKRITIKA