ZANOSA, KI IZHAJA GLOBOKO IZ NAS, NE MOREMO HLINITI

Zanosa ne moremo hliniti, je pa zelo pomemben
Zanosa ne moremo hliniti, je pa zelo pomemben

Zanosa ne moremo hliniti, je pa zelo pomemben

Predviden čas branja: 4 minute

Karizmatični ljudje se navdušujejo nad svojimi življenji, delom, odnosi z drugimi ljudmi in zastavljenimi cilji. Zanos izhaja globoko iz nas samih. Zanosa ne moremo hliniti. Kadar se kdo pretvarja, da je navdušen, in to počne s pomočjo nenaravnih kretenj, lažnih smehljajev in pretiravanja, ga lahko hitro razkrinkamo. Če pa verjamemo, da je to, kar počnemo, vredno truda, smiselno, zanimivo in uresničljivo, se bo to odražalo v našem vedenju in dejanjih.

Tisti, ki počnejo stvari z zanosom, se lotevajo nalog prepričani v uspeh.

Zaposleni, ki pričnejo zadano nalogo energično, odločno in z navdušenjem, v svojih delodajalcih vzbujajo zaupanje, da delo, ki so jim ga naložili, ne bo zgolj opravljeno, temveč bo opravljeno dobro. Zanos, je tisto kar vam bo prineslo posel, saj je tako nalezljiv, da nas hitro okuži, pa čeprav se mu opiramo. Pomembno je, da se v vlogo, ki jo želite igrati, vživite polni navdušenja. Kadar so vaši načrti velikopotezni, se jih morate lotiti z zanosom in se vživeti v vlogo, ki jo zahtevajo.

Zanosa ne moremo hliniti, je pa zelo pomemben

Delo, ki ga opravljate, pogosto ni najbolj razburljivo. Včasih sploh ni zanimivo. Lahko je naravnost dolgočasno in utrujajoče. Takrat morate v njem najti nekaj, kar bi vas utegnilo navdušiti. Pokazati morate način, kako bi lahko delo opravili hitreje in bolje. Postavite si cilj, povezan s količino dela in njegovo kakovostjo, za katerega se boste morali potruditi.

Ljudje polni zanosa, ki verjamejo v svojo zmago, so posebni ljudje.

S svojo bližino, pravzaprav že zgolj s svojo pojavo, opravijo s polovico bitke, še preden se ta začne. Zanos je nalezljiv in vzbuja v drugih prepričanje, da je stvari, ki smo si jih zadali, mogoče izpeljati. Sčasoma se bo naš zanos okrepil tudi z zanosom vseh, ki nas poznajo. Prijatelji in znanci bodo vedno znova potrjevali, kako uspešni smo, zato bo vsaka naslednja zmaga še lažja kot prejšnja. Samozavestni nastop, zaupanje vase in sposobnost neposredno izboljšujejo število naših dosežkov.

Rezultati pa so nedvomno povezani s tem, kako močan je naš zanos pri doseganju zadanega.

Zanosa ne moremo hliniti, je pa zelo pomemben

Zanos predstavlja dinamično plat naše osebnosti. Kadar ta ni prisoten, bodo naše sposobnosti naizživete. Z gotovostjo lahko potrdimo, da skrivamo v sebi veliko več moči, kot se je naučimo uporabljati. Morda smo pridobili ogromno znanja, znamo dobro presojati in razmišljati, a tega ne ve nihče. Morda se tega ne zavedamo niti sami, zato moramo najti način, kako tisto, kar je v naših srcih, izraziti v mislih in dejanjih. Kadar se česa lotimo z navdušenjem in veseljem, bomo delo opravili z občutkom notranjega zadovoljstva. Pogosto se ni lahko navduševati nad vsakodnevnim delom in opravki, vendar je takšen zanos z malce truda mogoče vzbuditi v sebi.

Poleg navdušenja nad svojimi zmožnostmi in nad nami samimi je treba zanos vplesti tudi v svoje delo. Zanos je skrita sestavina uspeha večine uspešnih ljudi ter skriti vir sreče v življenju tistih, ki ga posedujejo. Vsak lahko najde nekaj, kar bo v njem vzbudilo navdušenje. Če vaše srce gori v želji, pomagati drugim, boste v sebi začutili razburjenje. To se bo zrcalilo v vaših očeh, na vašem obrazu, v vaši duši in v vsej vaši biti. Doživeli ste trenutek navdiha, ki ga boste prenesli na druge.

Povzeto po knjigi Zgradite boljše odnose, Dale Carnegie