ŽALOSTNA BABICA KARMEN JE RAZOČARANA BREZ VNUKOV

Žalostna babica Karmen je razočarana saj nima vnukov, prosi za nasvet
Žalostna babica Karmen je razočarana saj nima vnukov, prosi za nasvet

Žalostna babica Karmen je razočarana saj nima vnukov, prosi za nasvet

Predviden čas branja: 3 minutes

Pišem vam, ker sem žalostna. Imam dva otroka stara okoli 30 let in oba sta se odločila, da ne bosta imela otrok. Vse skupaj sem sicer sprejela, vendar ves čas po tihem doživljam slabe občutke. Najtežje mi je, ker smo s sestrino družino zelo povezani. Sestra ima dva otroka in pet vnukov. S sestro sva sicer zelo dobri prijateljici, vendar opažam, da ona zadnja leta govori samo še o vnukih. Celo njeno življenje se vrti okoli vnukov. Karkoli mi o njih razlaga, zraven pove, da jaz ne morem razumeti, ker žal nisem babica.

Vse te besede me močno bolijo, saj sama nimam popolnoma nobenega vpliva na to situacijo.

Žalostna babica Karmen je razočarana saj nima vnukov, prosi za nasvet

Pred kratkim me je sestra vprašala, če si vnuke sploh želim. Seveda si jih želim, ampak o tej želji raje sploh več ne razmišljam, saj sama sebi kopljem podzavestno jamo. Tudi vsi ostali sosedje in prijatelji me nenehno sprašujejo, kdaj bom babica. Sploh ne vem, ali je boljše, da jim povem resnico ali naj raje ne razlagam kaj se dogaja pri mojih otrocih. Sprašujem se tudi, ali naj se od sestre raje oddaljim, saj me njeno neprestano govorjenje o vnukih močno žalosti. Svetujte mi prosim, saj sem zaradi te situacije popolnoma obupana. Karmen

Nasvet za bralko

Spoštovani, razumem vašo željo po tem, da bi bili radi babica, vendar je v današnjih časih to postalo nekaj, kar ni več povsem samoumevno. Veliko mladih se zaradi drugačnih razmer, kot so bile v preteklosti in splošne nestabilnosti zavestno ne odloča za otroke. Ker pa smo sami gospodarji svojega telesa, je to odločitev posameznika, ki jo je potrebno spoštovati. Pravite, da pri vaših dveh otrocih niso razlog zdravstvene težave, ampak zavestna odločitev, povezana s kariero, časom in njunim življenjem v prihodnosti.

Žalostna babica Karmen je razočarana saj nima vnukov, prosi za nasvet

Odločitev sta sprejela zase, torej nista zavestno kriva, da vi ne boste babica.

Na vas pa je, da njuno odločitev sprejmete in jo spoštujete, kar pa ne pomeni, da jima v prihodnje ne bi smeli omeniti, da bi si želeli biti babica. Po vsem, kar doživljate, je prišel čas, da sestri poveste svojo resnico in svoje notranje občutke. Priznajte ji, da ste žalostni, ker sami nimate vnukov in da težko es čas poslušate iz njenih ust samo še o vnukih.

Razložite ji še enkrat odločitev vaših dveh otrok ter to, da vi njuno odločitev spoštujete. Svetujem vam, da vsem, ki vas nenehno sprašujejo kdaj boste babica poveste resnico, saj se boste s tem dolgoročno izognili neprestanim vprašanjem, ki vas bolijo in vas vedno znova vodijo v trenutke žalosti.

Pripravljeno za Govori.se