STE SPOSOBNI ODPUSTITI?

Kako odpustiti nekaj, kar vas močno boli?
Kako odpustiti nekaj, kar vas močno boli?

Kako odpustiti nekaj, kar vas močno boli?

Predviden čas branja 4 minute

Odpuščanje je dejanje ljubezni, plemenitega odnosa do drugih in do življenja. Odpustiti pomeni, da se pozitivno odzovete na nekaj negativnega. Je posebna oblika dejanja in človeka povzdigne. Obstajajo pa tudi težave pri odpuščanju določenih vedenj. Ni enako odpustiti nekomu, ki vas je prizadel, ali če vam je povzročil hudo in pravo trpljenje. Prezir, neupravičena agresija, ponižanje, izdaja, zakonska nezvestoba ali trdovratna kritika lahko povzročijo stopnjo trpljenja, ki jih je zelo težko, če ne skoraj nemogoče premagati. Trpljenje v življenju je lahko res boleče in mučno, zato se morate boriti, da to škodo premagate.

Ko se človek oklepa sovraštva, ko se ne more rešiti žalitev ali ponižanj, lahko postane užaljen, zagrenjen in nevrotičen.

Da bi se izognili tem negativnim posledicam, tudi v primerih, ko oseba, ki je povzročila travmo, nima nobene utemeljitve, je v sebičnem interesu žrtve, da odpusti. Toksična sestavina, ki izhaja iz tega je zamera ponovni občutek, ponavljanje občutka in misli na ponavljajoč se in škodljiv način.

Odpustiti ne pomeni sprejeti, da je to, kar je storila druga oseba, sprejemljivo ali razumljivo.

Kako odpustiti nekaj, kar vas močno boli?

Če ne odpustimo, če se nismo sposobni prečistiti, lahko ostanemo zasidrani v zameri, sovraštvu in maščevanju. Maščevanje pomeni, da želimo povrniti bolečino drugemu, želimo, da trpi in da se mu zgodijo slabe stvari. Zamera pa, da ostanemo prizadeti in ranjeni, tega ne moremo pozabiti in preboleti. Če se nam to zgodi, si ne bi mogli povrniti miru in ravnovesja.

KAKO ODPUSTITI? Sprejmite, kar se je zgodilo. Ne zanikajte resničnosti. Poskusite razumeti, kaj se je zgodilo. Včasih smo glavne osebe v drami, ki se odvija drugje in v kateri nismo mogli nikakor posredovati. Življenje prinaša krivice in zaplete, ki jih ne moremo nadzorovati. Delajte na ravni samozavesti.

Sposobnost odpuščanja, premagovanja jeze, želje po maščevanju ali samopomilovanju je značilna za ljudi, ki imajo notranjo moč.

Kako odpustiti nekaj, kar vas močno boli?
Foto cookie_studio on Freepik

Če je oseba, ki trpi zaradi resnega dejanja, sposobna premagati in odpustiti, izkazuje zaupanje vase, značilno za nekoga z zdravo samozavestjo. Bodite optimistični. Včasih je potreben čas, vendar je lahko balzam za rane že to, da veste, da lahko rastete navkljub bolečini, in upate, da jo boste premagali. Izogibajte se občutkom slabe vesti. Pazite, da ne postanete žrtev. Nekateri ljudje se ob soočenju z nesrečo zaprejo vase in se izogibajo napredku. Če se vedno znova vračamo v pretekle dogodke, da bi našli nove izgovore, nas na koncu vržejo z življenjske poti. Zrite v prihodnost.

Odpuščati se naučimo, ko nekdo odpusti nam.

Zdrava vaja je, da pomislite na svojo nedavno preteklost, da lahko odpustite drugim. Na drugo osebo glejte kot na nekoga, ki je vreden sočutja. Kaj je sočutje? Empatija je čutiti to, kar čuti drugi, postaviti se na mesto drugega. Sočutje je sposobnost, ki povzdigne tiste, ki ga izvajajo. Ne samo, da razumete bolečino, ki jo doživljajo drugi, ampak se povežete z njihovim trpljenjem in poskušate uporabiti vsa svoja osebna orodja, da jim pomagate naprej. Izvajanje sočutja iz srca ima čudovite učinke na um, telo in odnose z drugimi. To je način, da se osvobodite jeze in sovraštva ter ustvarite mir in ravnovesje. Očitno je sposobnost empatije pri vsakemu posamezniku drugačna, vendar je na njej mogoče delati, ker vsem pomaga v osebnih in poklicnih odnosih.