POTRPEŽLJIVOST, POMEMBNA VRLINA

Zakaj je potrpežljivost tako zelo pomembna vrlina?
Zakaj je potrpežljivost tako zelo pomembna vrlina?

Zakaj je potrpežljivost tako zelo pomembna vrlina?

Predviden čas branja: 3 minute

Potrpežljivost je še posebej pomembna pri delu s težavnimi ljudmi, ki nočejo slišati argumentov, se hitro vznemirijo ali preprosto zavračajo sodelovanje. Imamo pa tudi ljudi, ki so očitna nadloga. Prekinjajo nas za vsako drugo besedo, kritizirajo nas samo zato, da kritizirajo, na vsak način hočejo pridobiti naš čas, pozornost ali denar, tarnajo ali sabotirajo, začnejo govoriti z nami in nas ne pustijo oditi, čeprav vedo, da se nam mudi, in tako dalje. Usojeno nam je, da se vsak dan srečujemo z njimi. A je vse relativno.

Tako smo vsi enkrat žrtve in drugič tako rekoč storilci.

Vsi smo že srečali težavne ljudi in tudi sami smo delali težave drugim, čeprav morda tega nismo opazili. Nekateri ljudje pa so še posebni mojstri. Natanko vedo, na katere gumbe morajo pritisniti. Kadarkoli jih srečamo, nas razdražijo. Vznemirjanje lahko izrazimo ali pa trpimo v tišini. Lahko pa vadimo umetnost potrpežljivosti in pomagamo takim ljudem, da se bodo počutili bolje. Potrpežljivost je na največji preizkušnji, ko imamo opraviti z nekom, ki je neznosen.

Najbolje je, da se na težavnega človeka ne odzivamo, temveč ga še naprej obravnavamo vljudno in prijazno.

Težavni ljudje niso vajeni takšnega ravnanja. Ljudje jih ne marajo in jih ne prenašajo. In kaj se zgodi, če se neprestano srečujejo s takim odzivom. Padejo v svojo vlogo težaka. S svojim odzivom jim nevede pomagamo krepiti to vlogo. To so običajno nesrečni ljudje, ki si, ali ne, mučno in obupno želijo, da bi jih sprejeli. Potrpežljivost je tudi pripravljenost, da razumemo in spoštujemo svoj ritem in ritem drugih. Vsi smo žrtve nepotrpežljivosti. Ko nam kdo skuša vsiliti svoj ritem, to občutimo kot nasilje. Vsi smo tudi kdaj na drugi strani plota.

Če bi vadili prijaznost, bi spoznali globlje vidike življenja drugih ljudi.

Razumeli bi njihov ritem in njihove slabosti ter spoznali njihovo intimno naravo. Potrpežljivost je vrlina dobrih učiteljev, ki znajo počakati, da učenec počasi dozori, namesto da bi ga silili naprej, preden je pripravljen. Če hitimo, se lahko izgubimo. A tako smo navajeni hiteti, da tega ne opazimo. Takojšnja zadovoljitev je eden najbolj očitnih vidikov sodobnega družabnega življenja.

Nočemo čakati, vse hočemo imeti takoj. Če tega ne moremo dobiti, postanemo agresivni. V dobi nestrpnosti smo izgubili umetnost čakanja. S tem, ko jo ponovno odkrivamo in jo posredujemo otrokom, jim dajemo najlepše možno darilo. Potrpežljivost ni tako težka in zoprna, kot morda mislimo. Je preprosto drugačno dojemanje časa. Čas neizprosno golta naše življenje in ga oropa vsakega smisla. Naše telo se stara in izgublja moč.