POGOSTI VZROKI NESPORAZUMOV V RAZMERJU

Kaj je tisto, kar običajno povzroči nesporazum?
Kaj je tisto, kar običajno povzroči nesporazum?

Kaj je tisto, kar običajno povzroči nesporazum?

Predviden čas branja: 4 minute

Ko bi le premogli toliko modrosti, da bi si najprej ogledali svoje cilje in šele nato vstopili v dolgotrajno partnersko zvezo, bi se lahko izognili številnim nesporazumov in tudi razpadom zakonov. Sporna področja do katerih pogosteje prihaja do konfliktov so: Različni cilji in vrednote, denar, vtikanje članov iz ene ali obeh družin partnerjev, pomanjkanje komunikacije, dolgočasje in občutek neizpolnjenosti, postavljanje kariere na prvo mesto, otroci, konjički in stvari, ki nas zanimajo, sebičnost, ljubosumnost, neprestano opominjanje partnerja na njegove slabosti, alkohol in ostale droge. Toda ko smo noro zaljubljeni, se bodisi ne zmenimo za dejstvo, da so naši in partnerjevi cilji in predstave o življenju različni, ali pa smo prepričani, da to sploh ni pomembno. Ko ti različni cilji postanejo pomembni, moramo sesti in se pogovoriti o njih, preden se spremenijo v težave.

Včasih bomo lahko nadaljevali skupno pot le tako, da bomo s partnerjem sklenili kompromis.

Denar in način, na katerega ga zapravljamo, vedno povzročata nesporazume, razen če se partnerja ne sporazumeta o določenih pravilih. Kadar eden od njiju ne zna ravnati z denarjem, je najprimerneje, da se domenita naj to področje nadzoruje drugi. Če se vam zdi zelo pomembno, da si določeno stvar kupite skušajte premisliti, zakaj si to tako močno želite. Tisto, za kar menite , da je pomembno , je morda statusni simbol, ki vam bo sčasoma, da se boste počutili varno. V takem primeru si boste morda morali na novo ogledati svoje vrednote in premisliti še o drugih načinih, ki bi vam omogočili, da bi bili zadovoljni sami s seboj.

Kaj je tisto, kar običajno povzroči nesporazum?

Vtikanja družinskih članov družin obeh partnerjev ne bi smeli nikoli prenašati.

Velika razlika je namreč med nasvetom, ki ga lahko upoštevate ali pa tudi ne in vtikanjem v odnose ter odločitve. Če bi bili na primer starši enega od partnerjev obema v veliko pomoč, jih je težko prositi, naj se umaknejo ter vama dovolijo, da s partnerjem delata napake in živita tako, kot sta se odločila. Če vas partner neprestano opozarja  na vaše slabosti, napake ali značajske poteze, bo to sčasoma začelo razjedati vajin odnos. Sami verjetno prav dobro veste, katere so vaše napake. Poleg tega verjeno tudi vam niso ravno všeč. Če vam nekdo vedno znova ponavlja, da odlašate s stvarmi ali da imate slab spomin, dobivate zaradi tega še slabše mnenje o sebi.

Tako sitnarjenje utegne povzročiti, da boste trmasto zavračali prav vsak poskus spremembe.

Kaj je tisto, kar običajno povzroči nesporazum?

Kadar se nekdo pretirano osredotočana vaše značajske slabosti, zelo malo pa na vaše odlike, boste sčasoma izgubili zaupanje vase. Morda boste začutili potrebo po tem, da bi se branili, in če vam to ne ne bo uspelo, boste napake začeli iskati pri drugem in s tem pozornost umaknili s sebe. Partner, ki se dolgočasi in se počuti neizpolnjenega, včasih začne napadati drugega.

Sebičnost je še dodaten razlog za nastajanje prepirov, in če nesebičnež ne dojame, kaj počne, in se ne spremeni,  potem se utegne drugi prej ali slej odločiti, da ima dovolj takega življenja. Če se po letih prepirov nič ne spremeni, se človek vda in odide. Če so sebičnemu človeku popuščali že v otroštvu, da je vsakokrat uveljavil svojo voljo, je prav mogoče, da se sploh ne bo zmenil za opozorila, da se ne vede razumno. Za intimen odnos sta značilna povezanost in skrbnost.