OBLIKE V KATERIH SE IZRAŽA JEZA

V katerih situacijah izražamo jezo?
V katerih situacijah izražamo jezo?

V katerih situacijah izražamo jezo?

Predviden čas branja 4 minute

Če jezi ne pustimo, da gre iz nas po naravni poti, torej z normalnim izražanjem, postane tako močna, da si sama najde izhod. Jeza, ki jo zaklepamo vase, spreminja vašo osebnost. Spoglejte se s svojo jezo in si jo priznajte, jo sprejmite, občutite in izrazite. Veliko bolj zdravo je, da jezo izpustimo, kot da jo zadržujemo v sebi; da jo izrazimo, namesto da bi jo tlačili.

RAZDRAŽENOST, je z jezo sicer povezana, vendar pojmov ne smemo enačiti med seboj.

Razdraženi smo, ker se nekdo vrine v vrsto ali ker mojster ni prišel ob dogovorjenem času ali ker že tretjič pospravljamo za otroki. Kadar smo razdraženi, čutimo vznemirjenje in se lahko malo pritožujemo nad tem, kar se je zgodilo. Razdraženost je navadno povezana z dogodkom in je bolj prehodne narave ter nima tako močnega vpliva na človekovo počutje in počutje drugih. Besede, ki jih pogosto povezujemo z razdražljivostjo so; slaba volj, nepotrpežljivost, zbadljivost, občutljivost.

FRUSTRACIJA se pojavi, kadar čutimo, da smo nekako onemogočeni.

Denimo, da čakamo mojstra, da pride popravit še zadnje stvari pred pomembnim dogodkom, da bo hiša urejena. Toda mojster ves čas prestavlja obisk, ki nas spravlja v obup. Gre zato, da položaja ne moremo nadzorovati niti bistveno vplivati nanj, da bi dosegli, kar želimo. Tudi frustracija nima bistvenega vpliva na človekovo dobro počutje ali počutje drugih, vendar je lahko, četudi le malo verjetno, že prvi korak do jeze, če občutki frustracije naraščajo in vztrajajo.

V katerih situacijah izražamo jezo?

JEZA, je specifično čustvo, saj je povezano z močnimi telesnimi, čustvenimi in duševnimi odzivi.

Malo je verjetno, da bo posameznik lahko zdržal to kar čuti, najverjetneje bo neprimerno izrazil svoje občutke. Posameznik doživlja močno telesno vznemirjenje, ki ga krepi, vendar je dolgoročno to zelo utrujajoče. Jeza je lahko trenutna ali dolgotrajna, odvisno od okoliščin in osebnosti. Vendarle je mogoče, da se v jezi človek še vedno odziva neagresivno in bodo drugi kljub temu  prepoznali njegovo jezo. Besede, ki jih pogosto povezujemo z jezo so izbruhi, zloba,  razjarjenost, razkačenost.

BES, o njemu govorimo, ko jeza postane neobvladljiva. Pogosto je z njim povezano tudi nasilje.

Nasilje na cesti je dober primer, kako pozabimo na svojo varnost in varnost drugih ter smo pripravljeni storiti marsikaj, da bi dokazali svoj prav. Pozabimo na družbena pravila, na prijaznost in na dejstvo, da s svojim ravnanjem lahko storimo kaznivo dejanje, ki vodi v odvzem prostosti. Vsa pozornost je usmerjena v doseganje cilja. V besu človek doživlja globino čustvenih, psiholoških in fizičnih občutkov. Nekatere občutki besa popolnoma prevzamejo in se ne zavedajo ničesar drugega okoli sebe. V tem stanju jih ni mogoče ustaviti in takrat je največja verjetnost, da se bodo odzvali z agresijo. Besede, ki jih pogosto povezujemo z besom, so blaznost, razjarjenost, norost.

V katerih situacijah izražamo jezo?

PSIHOLOŠKA STANJA, KI SO POVEZANA Z JEZO

Ljudje, ki trpijo za to obliko tesnobe, so kar naprej v skrbeh. Mnogi jo opisujejo kot občutek napetosti, nemirnosti ali stalne hoje po robu. V vsem vidijo grožnjo. Znaki vključujejo tresenje, slabo počutje, glavobole. DEPRESIJA. Večina ljudi predvideva, da so depresivni ljudje tihi in žalostni. Deloma to drži, toda depresija skriva še veliko več obrazov. Zato depresivnega človeka do stanja, ko ne bo mogel vstati s postelje, loči kar nekaj čustvenih faz, med drugimi tudi razdraženost in jeza.

IZGORELOST je termin, s katerim opisujemo stanje izjemnega stresa, ki se je nakopičil v daljšem obdobju.

Ob zaznavi grožnje začnemo proizvajati tako imenovane hormone stresa. Pod njihovim vplivom se odzovemo na neko situacijo. Če je oseba dalj časa izpostavljena stresnim življenjskim razmeram, lahko nastopi izgorelost, s katero so pogosto povezani tudi depresija in tesnoba ter drugi psihološki simptomi. Razdraženost ali jeza lahko nastopita tudi kot posledica kemičnih in bioloških sprememb, ki se pojavljajo zaradi bolezni. Zato je priporočljivo, da človek, ki se mu spreminja značaj, obišče zdravnika, da ugotovi, kaj je vzrok za te spremembe. 

Preberite tudi ALI JE LAHKO RAZMERJE POPOLNO? in ŽENSKE IN UČINKOVITO UVELJAVLJANJE