NEJA JE ZELO RAZOČARANA NAD MAMO, NE VE KAJ STORITI

Bralka Neja je zelo razočarana nad svojo mamo, prosi za nasvet
Imate težavo? Pokličite na 090 44 11.

Bralka Neja je zelo razočarana nad svojo mamo, prosi za nasvet

Predviden čas branja: 3 minutes

Sem študentka, ki je pred nekaj meseci ostala sama z mamo, ki je brez službe. Oče, ki je prinašal glavni vir dohodka, se je poslovil in ostali sva prepuščeni sebi. Čeprav naju ni pustil v dolgovih, je iz meseca v mesec huje, saj sva zaloge denarja porabili, sedaj pa je potrebno živeti naprej. Obiskujem študij, ki od mene zahteva celodnevno delovanje, zato sem skoraj onemogočena, da bi zraven še delala.

Mama je bila vajena, da je doma in ko sem ji predlagala, da je čas, da si poišče službo me je šokirala s pripombo, da ona vendar ne more delati.

Bralka Neja je zelo razočarana nad svojo mamo, prosi za nasvet

Povedala je, da nima nobenih izkušenj in da je bila prepričana, da bom jaz ob študiju delala in poskrbela za naju in velike stroške hiše. Razumem, da se je v družini ob težkih situacijah potrebno povezati, ne razumem pa kako lahko mama, ki bi naj skrbela za otroke pričakuje, da bo otrok skrbel za njo. Razočarana sem in nemočna. Kaj mi svetujete?
Neja

Nasvet bralki

Spoštovana Neja, žalostna zgodba, ki ste jo napisali nakazuje da ste zelo odgovorni in da zelo dobro razumete življenje. Vaša mama je bila verjetno navajena, da ji ni bilo potrebno hoditi v službo, saj je oče poskrbel za vse, zato jo, prej kot jo obtožite skušajte malce razumeti, da je zmedena, prestrašena in da smatra da enostavno ni sposobna za delo, saj je izgubila svojo ljubljeno osebo. Res pa je, da bo tudi ona morala glede na dano situacijo sprejeti več odgovornosti, ne pa vsega prelagati na vas.

Smotrno bi bilo, da se skušate z mamo pogovoriti in ji jasno razložiti da ste cele dneve na predavanjih ravno zato, da bi si omogočili lepšo prihodnost.

Bralka Neja je zelo razočarana nad svojo mamo, prosi za nasvet

Ne glede na to, da se vama pojavljajo finančne težave ne želite pustiti študija samo zato, da bi lahko služili denar. Najprej vas verjetno ne bo razumela v pravi smeri, nato pa bo začela razmišljati bolj široko in morda pri sebi prišla do tega, da vas s svojimi željami v bistvu močno obremenjuje. Svetujte ji, da ji boste pomagali pri iskanju službe, če ji to predstavlja večjo težavo, ter da se lahko zanese na vas, če bo potrebovala kakšen nasvet.

Prav je, da si stojita ob strani, ni pa prav da imate občutek, da sta se vlogi starša in otroka nekako zamenjali, kot se vam dogaja sedaj. Poiščita skupno pot in razmislita morda tudi o selitvi v manjše stanovanje ali hišo, kar bi lahko zmanjšalo vajine mesečne stroške. Predvsem pa skušajte ohraniti pozitiven odnos, s katerim se boste lažje podali skozi stisko ter jo rešili.

Pripravljeno za Govori.se