NE ZAPIRAJTE SE VASE, RAJE VZDRŽUJTE PRIJATELJSTVA

Ne bodite osamljeni, sklepajte in vzdržujte prijateljske odnose
Unsplash.com

Ne bodite osamljeni, sklepajte in vzdržujte prijateljske odnose

Predviden čas branja 4 minute

Naučili ste se spodbujati sami sebe ter se osvoboditi tako trajnih obremenitev kot drobnih vznemirjenj. Sposobni ste spretno voditi pogovor ter nastopiti kot pozoren in zato prijeten poslušalec ali poslušalka. S tem se izboljša tudi vaša srčna kultura, ki je ena od najdragocenejših človeških odlik, ki je neprecenljive vrednosti. Človeku, ki pozna samega sebe ter obvladuje svoje življenje, spoštuje občutke, ter se zna nanje pravilno odzivati, se ni treba bati, da bo ostal osamljen in nerazumljen. Prav nič vas torej ne ovira, da ne bi zgradili globokega odnosa z enim ali več ljudmi.

Če morda živite sami, brez stikov, ali kar je še slabše če živite v skupnosti z nekom, pa ste vendarle sami, nikakor nimate razloga za osamljenost.

Trdno verjemite, da ste vredni ljubezni. Če ste se zaradi nekdanjih ali še vedno trajajočih težav pri navezovanju stikov, napornega poklica, družinskih obveznosti ali zaradi partnerja, ki ne prenese tujcev v stanovanju povsem zaprli med štiri stene, se bo pomanjkanje stikov prej ali slej pokazalo kot slabost. Tako težko je najti prijatelje ali celo partnerja, menijo številni ljudje, ki so postopoma povsem izgubili stik z  znanci.

Ne bodite osamljeni, sklepajte in vzdržujte prijateljske odnose

Ampak kako sploh priti do možnosti prvega stika?

Nesmiselno je čakati, da se vam bo kdo približal ali potrkal na vaša vrata ter vam ponudil prijateljstvo. Izkoristiti morate sleherno priložnost za druženje z ljudmi. To tako ali tako že veste, ste že večkrat poskusili, vendar se za nikogar niste prav ogreli. Sklenili ste sicer kratkotrajna znanstva na potovanjih, pri športu, ali na tečajih, nihče pa tega površnega druženja ni želel podaljšati. Negativne izkušnje še zdaleč ne pomenijo, da ob teh priložnostih niste spoznali nikogar, ki bi vam pomagal nadomestiti socialni primanjkljaj ter pomanjkanje stikov.

Od vaših predstav in nagibov je odvisno, kaj boste prejeli od soljudi ter kako se jim boste približali. Vsak človek pomeni obogatitev vaših družabnih stikov ter širjenje obzorja. Prek njega boste spoznali nove, prek teh pa spet nove ljudi. Tako boste imeli veliko možnosti, da boste našli pravo ali pravega. Posebno zakonci so nagnjeni k temu, da se ne trudijo vzdrževati nekdanjih prijateljstev.

Pomanjkanje časa, stres in preutrujenost jih privedejo do tega, da se raje zaprejo med štiri stene in večer preživijo pred televizorjem.

Ne bodite osamljeni, sklepajte in vzdržujte prijateljske odnose

To je med tednom povsem razumljivo, obstaja pa nevarnost, da se bodo tudi v prostem času čedalje bolj osamili in izgubili stik z okolico. V zakonu je pomembno, da se zakonca ne zapreta le sama vase, saj stiki s prijatelji in znanci poživljajoče vplivajo na ustaljene vedenjske vzorce. Prijateljstva in zveze je treba negovati. Ne sprašujte le, kaj vam drugi lahko ponudi, temveč predvsem premislite, kaj ste sposobni dati vi sami.

S kritičnim samoopazovanjem boste preprečili, da bi postavljali egocentrična pričakovanja in zahteve ter drugega s tem preobremenili.

Moral bi se predvsem prilagoditi vam, ne da bi hkrati od vas dobil potrebno povratno energijo, to pa zrahlja sleherno zvezo. V nadaljevanju to lahko povzroči, da se drugi obrne k novemu viru energije, vi pa ga izgubite kot prijatelja in partnerja. V dlje trajajoči intimni  ali zakonski zvezi, ki se zaradi določenih razlogov ni mogoče kar mimogrede razdreti, si partner, ki je preobremenjen ali trpi zaradi pomanjkanja razumevanja, poišče več virov energije. Velikokrat je to, beg k drugi osebi, ki mu izraža priznanje in spoštovanje.