LJUBEZEN IN PRIJATELJSTVO

Ali sta ljubezen in strast eno in isto?
Ali sta ljubezen in strast eno in isto?

Ali sta ljubezen in strast eno in isto?

Predviden čas branja 4 minute

Ne, nista, če kaj velja definicija, da ljubiti pomeni koga iskreno spoštovati in biti do njega pozoren, strast pa je zgolj želja po potešitvi sle. Prava, resnična ljubezen je naravnana na drugega človeka. Če je treba,  smo se pripravljeni odreči lastnemu udobju, samo da bi bil ta človek srečnejši. Pri strasti pa gre navadno zgolj za potešitev lastnih želja. Če vas torej v razmerje žene strast, nikar ne pričakujte, da boste v zameno dobili ljubezen.

Pa vas je hudo potrlo, če vam vaših čustev ni vračal? Koliko je to, kar do njega čutite, res prava ljubezen, koliko pa bi si z njim zgolj hoteli potešiti svoje potrebe? Nič ni narobe, če ste nečesa lačni, niti ni narobe, če vas žene strast. Le nikar ne tega ne onega ne zamenjujte z ljubeznijo. Ljudje smo čredna bitja. Če je le mogoče ne morem biti sami. Kako pa je potem s samotarji, ki se vse življenje držijo zase? Takšni radi rečejo, da jim je samota ljubša od družbe.

Ali sta ljubezen in strast eno in isto?

Zdi se mu, da bi ga vsi zavrnili, če bi si skušal kakšnega najti. Zato z ljudmi noče imeti opravka. Če pa že s kom vstopi v odnose, je tako prepričan o končni zavrnitvi, da jo že kako izzove sam. Muke zaradi pričakovane zavrnitve so včasih hujše od same zavrnitve. Vsem ne boste nikoli všeč. Ampak, če niste ravno skrajno nepriljuden zoprnež, boste všeč vsaj polovici znancem. T

oda če o sebi mislite samo najslabše, se lahko prepričate, da ne boste všeč niti enemu izmed njih. Tudi če se zdi, da bi lahko komu bili vsaj majčkeno simpatični, si morda dopovedujete, da si bo že premislil, kakor hitro bo spoznal, kakšni ste v resnici. Čemu torej živeti v neznosni napetosti in se kar naprej spraševati, kdaj vas bo končno dal na čevelj? Veliko laže se je ljudem takoj zameriti, pa je mir pri hiši.

Ali sta ljubezen in strast eno in isto?

Nekateri skušajo vzbuditi strahospoštovanje s svojo pomembnostjo. V svoji vzvišenosti si domišljajo, da so lahko drugi počaščeni, že če so v njihovi bližini, in da je čast najvišjega reda, če se blagovolijo zmeniti zanje. Takšne ljudi imamo navadno za važiče in si jih le malokdo želi imeti za prijatelje. So pa tudi ljudje, ki vam hočejo imponirati s svojo prijaznostjo. Ti vam na drug način dopovedujejo, kako srečni ste lahko, da se jim zdite vredni njihovega prijateljstva. Ne morejo pa skriti, da izza fasade prijaznosti zviška gledajo na vas. Tudi o tem se navadno raje na daleč izognemo.

Nešteto razmerij se konča nesrečno, vendar po krajšem obdobju žalovanja življenje vedno steče naprej in razvijajo se nova razmerja. Za vsako ceno se oklepati razmerja, za katerega je očitno, da se je izpelo, je nerentabilno in boleče. S tem samo zavlačujemo proces žalovanja in si onemogočamo, da bi živeli naprej. Toda, če se boste sprijaznili z neizogibnim, bo bolečina prej ali slej minila in boste kmalu pripravljeni na novo razmerje, ki vas bo resnično osrečilo. 

Preberite tudi SPADATE MED ASTRO ZNAMENJA, KI SE NEPRESTANO PRITOŽUJEJO? in MAŠA SE NE MORE SPRIJAZNITI Z MOŽEVO PREVARO