KAKŠNO MOČ IMA BESEDA “NE”?

Zakaj je besedo NE včasih tako težko izgovoriti?
Unsplash.com

Zakaj je besedo NE včasih tako težko izgovoriti?

Predviden čas branja: 4 minute

Ne je kratka, preprosta beseda. Ni je težko izgovoriti. Zakaj jo potem tako težko spravimo z jezika? Ker je sporočilno zelo močna. Torej nam kot vse močne besede lahko pomaga ali škodi. Pomislite, kakšno moč izkazujete, ko izgovorite besedo ne. Z njeno pomočjo se lahko izognete opravilom, ki so vam popolnoma odveč. Z njo lahko prihranite dragocen čas, ki bi vam ga sicer vzeli drugi ljudje. Besedica ne je nepogrešljivo orodje, s pomočjo katerega lahko prihranite dragocen čas in energijo za tisto, kar vam veliko pomeni. Prav zato, ker je beseda ne tako močno orodje, je lahko tudi nevarna in jo morate znati uporabljati spretno.

Z njo lahko razočarate ljudi, ki jih imate radi, lahko jih prizadenete ali celo razjezite.

Vsakokrat ko odklonite vabilo ali zavrnete prošnjo, tvegate nerazumevanje in celo prepir s tem pa grozen občutek krivde.  Kadar storimo kaj dobrega za drugega, se sami sebi zdimo čudoviti. Težava nastane, če nenehno počnemo stvari zavoljo drugih, ne pa tudi zaradi sebe, oziroma kadar se lotimo opravkov, za katere nimamo ne pravega časa ne resnične volje. Naši družinski člani zaslužijo ljubezen in čustveno podporo, ne pa vsakega trenutka našega prostega časa in zadnjega kančka energije.

Zakaj je besedo NE včasih tako težko izgovoriti?

V vsakdanjem življenju naletimo na veliko zahtev, ki bi jih najraje odklonili. Žal pa se v večini primerov raje izognemo besedi ne, čeprav bi jo morali uporabiti. Ker se bojimo, da bi nas preganjal občutek krivde ali da bi se s kom sporekli, si naložimo preveč opravkov in dolžnosti, popustimo zahtevam drugih ali pa se pustimo zvabiti na zabavo, za katero že vnaprej vemo, da nam ne bo všeč.

Tako po nepotrebnem zapravljamo svoje najbolj dragoceno imetje čas, energijo in denar za stvari, ki nam nič ne pomenijo.

Vsakokrat ko se brez navdušenja ali zanimanja pustimo o nečem prepričati, po nepotrebnem zavržemo delček teh dragocenosti. Z navado, da ugodimo vsaki zahtevi nekaterih ljudi, samo da bi se izognili sporu z njimi, samo ene vrste težavo menjamo z drugo. Posledice nenehnega popuščanja so lahko resnejše in trajnejše od vsakega razočaranja, ki bi ga povzročil spretno izrečeni ne. Še huje je, kadar si tako zelo želite biti dobri, da obljubite pomoč, potem pa uslugo izpeljete slabo, brez prave volje in je sploh ne izpeljete.

Zakaj je besedo NE včasih tako težko izgovoriti?

Z obljubo, ki je ne morete držati, sami sebi skopljete veliko jamo, in tudi padete vanjo.

Čeprav se trudite predvsem ustreči, bodo na koncu vsi menili, da ste nepozorni, nesposobni ali neodgovorni. Nenehno strinjanje za vsako ceno pa ne uničuje samo medsebojnih odnosov, ustvarja tudi otipljive težave, ki otežujejo vsakdanje življenje. Kadar sprejmete neželeno vabilo ali se posvetite opravku, ki vam ni najbolj po volji, vam ostane manj časa za tisto, kar si želite početi pa naj bo to karkoli.

Če ste torej sposobni reči ne, s tem pridobite možnost, da se bolj posvetite ljudem in opravkom, ki vam kaj pomenijo.

Bolj ko si boste jasno predstavljali, kaj pravzaprav želite, laže boste z odločnim ne odpravili vse motnje na poti do svojega cilja. Pri vsem tem pa ne gre le za zadovoljevanje lastnih želja in potreb. Ko bo beseda ne postala prijetna navada do nje ste opravičeni, ni se vam je treba bati, boste zaživeli zadovoljno življenje, v katerem boste bolj uživali. Vsak od nas potrebuje malce časa za iskanje sreče, kakorkoli si že razlagamo to besedo. Sreča ni razkošje, pač pa nuja. Če boste znali reči ne jo boste laže našli.