KAKO SE MED SPANJEM OSVOBODITI STRESA?

Ali se lahko stresa znebimo med spanjem?
Ali se lahko stresa znebimo med spanjem?

Ali se lahko stresa znebimo med spanjem?

Predviden čas branja 4 minute

Ste nočna sova ali škrjanec ali pa se uvrščate nekam vmes? Zavedanje, kakšen tip ste, je lahko ključ do prijetnejšega odhoda v posteljo. Če ste po naravi sova, ki odide zgodaj spat, bi to lahko pomenilo, da ure in ure ležite v postelji in se mučite, da bi zakinkali. Počutite se razdražene in morda začnete osvoji postelji razmišljati kot o kraju budnosti in ne zaspanosti. Kaj storiti, da poiščete svoj kronotip, vaš naravnani čas za spanje in zbujanje. Ležanje v postelji brez motenj pomeni, da lahko pogosto postanete skrajno dovzetni za to, česar sicer ne bi opazili podnevi, ko ste zaposleni.

Vaš srčni utrip je lahko glasen in hiter, skrbi pa preplavijo vaše misli in se vrtinčijo v hitri prestavi.

Naravno je, da postanemo ob nedobrodošlih mislih in občutkih napeti, ko skušamo pobegniti proč od njih ali jih potisniti daleč stran od sebe. Toda to pošlje sporočilo vašemu telesu, da izloči adrenalin ter vas prisili v odziv boja ali bega, ki v zameno povzroči, da ta hitri srčni utrip postane še hitrejši in te misli še bolj panične. Začarani krog tesnobe. Namesto tega mirno sprejmite misli ter pošljite svojemu telesu in možganom drugačno sporočilo.

Vadba, ki zviša srčni utrip, je krasna za zdravje srca in ožilja.

Ali se lahko stresa znebimo med spanjem?

Če pa v svoj teden prav tako vključite počasno vadbo, boste deležni tudi množice drugih dobrodejnih učinkov za zdravje. Discipline ko je na primer joga in taj či, ne nudijo zgolj fizičnih pridobitev, kot so povečana prožnost, izboljšano ravnovesje in večja moč, temveč vas prav tako naučijo, kako se prijetno počutite, ko upočasnite, ter zopet izurijo telo in duha, da najdeta mir in sta se sposobna učinkoviteje soočati s stresom.

OKOPAJTE SE V GOZDU, ta praksa počasnega sprehajanja po gozdičkih in gozdovih med opazovanjem narave in vdihavanjem eteričnih olj dreves naj bi ponujala množico fizioloških in psiholoških koristi za zdravje.

Te vključujejo pomoč pri znižanju stresa, okrepitev imunskega sistema in izboljšanje razpoloženja. Če živite v bližini podeželja, gozdičev in gozdov, jih raziskujete in se čuječe sprehajajte po njih. Uporabite vse svoje čute, da užijete ozračje okrog sebe. Če se danes ne morete odpraviti v gozd ali živite sredi mesta, skušajte gozd pripeljati v domov, lahko ima iste dobrodejne učinke. Uporabite eterična olja dreves, kot so evkaliptus duglazija in cedrovina, da odišavite svoj dom, v grelnikih za olje in razpršilcih. Prinesite rastline v svoj dom in delovni prostor.

Ali se lahko stresa znebimo med spanjem?

Velikokrat je zgolj opazovanje listnatih rastlin, vrtnic in bonsajev zniža ravni stresa ter sprosti telo in duha.

Če ste preživeli nekaj neprespanih noči, to lahko sproži začarani krog nespečnosti. Zakaj? Če postanete zaskrbljeni celo panični kako vpliva pomanjkanje spanja na vaše zdravje, kako boste zmogli v službi, kako trening, ta sprostitvena metoda vas lahko nauči, kako umiriti svoj živčni sistem, in celo pridobiti nekakšno stopnjo nadzora nad svojim srčnim utripom, krvnim tlakom in dihanjem. Naučite se osredotočiti utrujeni boste videti se vaši možgani ne morejo izklopiti in vas pustiti spati, kar pripelje do vedno več neprespanih noči. Toda dobra novica je, da se po nekaj neprijetnih nočeh lahko poberete. Preizkusite avtogeni zavedanje na različne dele telesa in nato spodbuditi občutek toplote, utrujenosti in teže.