KAKO POSTANEMO ŠE BOLJŠI STARŠI?

Želite postati še boljši starši?
Želite postati še boljši starši?

Želite postati še boljši starši?

Predviden čas branja 4 minute

Vsak starš ve, da starševstvo ni mačji kašelj in da vas v resnici nič ne pripravi na vlogo starša in odgovornost, ki jo prinaša vzgoja otroka. Nenehno se borite s svojimi čustvi, zato nikoli ne veste, ali ravnate prav, ali ste se pravilno odločili. Navsezadnje pa delate po najboljših močeh, ki jih navadno vodi vaša vzgoja. Starševstvo lahko zbudi tudi številne nerazrešene težave iz vašega otroštva. Če teh težav ne raziščete in se ne spoprimete z njimi, jih lahko izražate pri otrocih, včasih na boleč način. Vaše nerazrešene težave med drugim povzročajo, da ste preveč zaščitniški, tekmovalni strogi in obsojajoči.

Vsako čustvo, ki ste ga izkusili v otroštvu, se lahko vrne in vas preganja.

Toda niste brez moči in se lahko spremenite. Nikar ne mislite, da težave pomenijo neuspeh raje jih vzemite kot priložnost, da popravite , kar je narobe, in začnete znova. Nihče ne verjame, da obstaja popoln starš. Vsakdo dela napake. Če želite imeti čustveno zdravega otroka pokažite zanimanje, kar bi vam rad povedal. Če je treba se otroku opravičite in priznajte, da se včasih zmotite. Tolažite in ščitite otroka, da se bo počutil varen.

Želite postati še boljši starši?

Izkažite mu priznanje za dosežke.

Kaznujte ali kritizirajte vedenje ne otroka. Bodite dosledni in ostanite v odnosu. Tako vaš partner kot vsi družinski člani naj bi čim bolj upoštevali skupna hišna pravila. Vsak dan jim izkazujte ljubezen z objemi, poljubi in besedami rada te imam. Poskrbite za red pri obrokih in času za spanje. Otroci ne uspevajo brez reda. Kakovostno preživljajte čas z otroki. Za nekatere dejavnosti ni treba denarja; sprehodi, branje in družabne igre so zastonj in vam pomagajo pri ukvarjanju z otroki.

Če otrok ve, da ima lahko nekaj časa vašo pozornost, je ne bo nenehno iskal s slabim vedenjem. Z otrokom se pogovorite o omejitvah in mu povejte, da meje obstajajo z razlogom, in sicer zato, da je on varen in ker vam je mar in ker ga imate radi. Meje naj bodo v skladu s starostjo, razumne in vselej dosledne. Otroci mlajši od sedmih let vas jemljejo dobesedno in vaših besed ne zmorejo postavljati v ustrezen kontekst.

Želite postati še boljši starši?

Med osmim in dvanajstim letom začnejo odkrivati, da so za nekatere stvari premladi ali pa prestari.

Radi bi bili odrasli, a nam je všeč varnost, ki jo prinaša otroštvo. Lahko se delamo, da smo odrasli a ne maramo odgovornosti, ki gre zraven. V bistvu smo ujeti med koncem otroštva in začetkom najstniških let. V obdobju med trinajstim in šestnajstim leto otroci niso le pod vplivom vrstnikov, temveč tudi starejših. Ne posnemajo le prijateljev in junakov in jih imajo za vzor, temveč tudi svoje starše.

Vaši otroci podzavestno vpijajo vaše vrednote in moralna načela.

Pri tej starosti je bistveno, da se ukvarjate z otrokom in mu dajete podporo, ker se takrat oblikuje njegova prihodnost. Tudi če je težko, je najpomembnejše, kar lahko storite, to, da najstniku izražate ljubezen. Pri tej starosti najstnik v veliki meri oblikuje odnos do sebe glede na to, kako se odzivate nanj. Zato je tudi pomembno, da jim poveste, kakšne so vaše vrednote, kaj pričakujete in kakšne so omejitve, da vztrajate pri poštenosti, samoobvladovanju in spoštovanju drugih, pri tem pa mu vendarle dovolite, da ima dovolj svojega prostora.