KAKO GLEDATI SKOZI OČI NEKOGA DRUGEGA

Pogled na življenje iz druge perspektive
Unsplash.com

Pogled na življenje iz druge perspektive

Predviden čas branja: 3 minute

Kako občutimo svoje življenje, je posledica naših interpretacij. Zakon izbere nas odpira za spoznanje, da je veliko načinov, kako si lahko razlagamo dogodke, a noben od njih ni resničen. Vso bolečino in trpljenje si ustvarimo glede na to, kako interpretiramo okoliščine. Nimamo vedno moči, da bi izbirali dogodke v svojem življenju, lahko pa izbiramo, kako jih bomo interpretirali. Obstajata dve vrsti interpretacije tista, ki nam daje moč, in tista, ki nam jo jemlje. Zakon izbire nas vodi k novemu pogledu na naše življenje, z nove perspektive, in k ustvarjanju interpretacij, ki nam omogočajo, da delujemo, namesto da bi se le odzvali.

Tako postanemo ustvarjalec svoje nove stvarnosti.

Pogled na življenje iz druge perspektive

Nujni je, da spoznamo, da vse vsako dejanje, vsako vedenje in vsakega človeka vidimo drugače, če gledamo nanj z drugačnimi očmi. Da bi ozdravili, moramo gledati na svoje razmerje in na same sebe iz različnih perspektiv. Najti moramo nova gledališča in priti do novega razumevanja. To pomeni imeti svobodno izbiro oziroma svobodno voljo. Kot posamezniki smo svobodni in lahko gledamo na življenje z najrazličnejših gledišč. Mnogi se tega ne zavedajo. Ujamemo se v realnost, ki jo vidimo v danem trenutku, in mislimo, da je to edina resnica.

Postanemo žrtev lastnih zaznavanj, ki omejujejo in zelo ozko obarvajo stvari.

Mnogi so se naučili, da interpretirajo svoje življenje na način, ki jim jemlje moč in vrednost. Če hočemo presekati karmične vezi, moramo videti življenje z očmi svojega partnerja. Dokler tega nismo zmožni, se še naprej osredotočamo samo nase. Če nismo voljni razumeti perspektive drugega, še naprej mislimo, da imamo prav mi, partner pa ne. Zvezani bomo tako dolgo, dokler se ne bomo naučili tistega, zaradi česar smo prišli skupaj. Razvijamo se in zorimo le takrat, ko smo se pripravljeni odpovedati svojemu narcističnemu prepričanju, da so stvari samo takšne, kakršne vidimo mi; zato je treba razumeti doživljanje zveze z očmi drugega.

Pogled na življenje iz druge perspektive

Z razširitvijo svoje perspektive, izborom nove interpretacije svojega doživljanja in pogledom z očmi drugega, dobimo podporo v težavnem procesu prevzemanja popolne odgovornosti za svoje življenje.

Nove interpretacije nam pomagajo, da najdemo za travmatičnimi in neprijetnimi dogodki skriti pomen. Negativne dogodke si lahko na novo razložimo, tako da nas spodbudijo in podprejo, ko se premikamo naprej. Če hodimo skozi življenje obremenjeni s težo preteklosti polni bolečih spominov in neizraženih čustev, nas to tlači. Ob vsakem pojavu naslednjega problema čutimo večen oblak teže, ki lebdi nad nami. Naša stara stališča se okrepijo in pretirana resnost prodira v naš svet.