KAKO BREZ RAZNIH DIET OSTATI VITEK?

Kako biti in ostati vitki, kljub temu da se ne poslužujete diet?
Kako biti in ostati vitki, kljub temu da se ne poslužujete diet?

Kako biti in ostati vitki, kljub temu da se ne poslužujete diet?

Predviden čas branja: 6 minutes

Če z dieto nikoli ne dosežete želenih rezultatov, obstaja preprost razlog: Diete, še posebej tiste nepreverjene običajno ne delujejo. Razlog tiči v tem, da  je omejevanje hrane le začasna rešitev, medtem ko je vsakodnevno sprejemanje bolj zdravih odločitev del življenjskega sloga, ki vam lahko pomaga vzdrževati težo. Poleg tega razne diete ustvarjajo tudi duševni pritisk na posameznika.

Podarite prednost beljakovinam

Ne govorimo o velikih kosih mesa ali beljakovinskih napitkih. Zlato pravilo je, da z vsakim obrokom ali prigrizkom zaužijete beljakovine. Beljakovine se presnavljajo počasi, kar pomeni, da boste dlje časa ohranjali občutek sitosti. Prav tako bo zaradi beljakovin krvni sladkor bolj stabilen.

Temeljito prežvečite hrano

Žvečenje je prvi del prebavnega procesa, čeprav se mu ne posveča toliko pozornosti, kot bi se moralo. Če si vzamete čas za pravilno žvečenje, lahko encimom v slini pomagate razgraditi hrano, da jo telo lažje prebavi. Žvečenje vam lahko tudi pomaga preprečiti prenajedanje. Vaši možgani potrebujejo približno 20 minut, da sporočijo, da ste siti, tako da če si vzamete čas za temeljito žvečenje hrane, bo vaše telo imelo čas, da ugotovi, da ste siti.

Kako biti in ostati vitki, kljub temu da se ne poslužujete diet?

Ne označujte hrane kot “slabo”

Ne splača se označevati čokolade kot slabo in zelenjave kot dobro hrano. Če ste prikrajšani za čokolado, boste občutili večjo željo in je na koncu pojedli še več. Povezano je z mislijo, da ste na dieti neuspešni, zaradi česar se počutite krive in se posledično prenajedate. Za srečnejši odnos s hrano iz svojega besednjaka izločite besedo slaba ali škodljiva hrana.

Uporabite manjše krožnike

Velik krožnik pomeni več hrane. Uporaba manjšega krožnika, kot je solatni krožnik, pri obrokih pomaga ohranjati porcije. To vam bo pomagalo ostati pozorni na količino hrane, ki jo zaužijete, z malo ali nič truda.

Pijte dovolj vode

Ne samo, da je hidracija pomembna za ohranjanje splošnega zdravja, včasih lahko celo zamenjamo občutek žeje za lakoto. Uživati dovolj tekočine, vode je ključnega pomena za uravnavanje telesne teže in splošno zdravje. Čeprav je morda skušnjava, da bi posegli po sladkih pijačah, kot so gazirane pijače, sokovi, kava s sladili in koktajli, poskusite namesto tega piti veliko vode. Na mizi imejte vrč vode, ki vas bo opominjal, ko ste na poti, nosite s seboj steklenico vode.

Jejte za mizo

Vsi smo zaposleni, s službo, šolo, športom in vsem ostalim. Vendar je pomembno, da si vzamete nekaj časa za uživanje v obroku. Ne samo, da lahko ta čas izkoristite za povezovanje z družino, nespametno prehranjevanje, medtem ko počnete druge stvari, vodi v prekomerno uživanje in bolj verjetno kot ne, da boste izbirali slabšo hrano.

Kako biti in ostati vitki, kljub temu da se ne poslužujete diet?

Dvignite svojo samozavest

Sočutje do samega sebe lahko vodi do boljšega odnosa do hrane in bolj zdravega načina življenja. Nizka samopodoba lahko povzroči neurejeno prehranjevanje (kot je prenajedanje), ki povzroči povečanje telesne mase. S seboj ravnajte tako, kot ravnate z ljubljeno osebo.

Izognite se sladkorju

Sladkor preprosto ni dober za vas. Vaše telo lahko prenese samo določeno količino sladkorja, če pretiravate, ga shranjuje kot maščobo. Vendar to ne pomeni, da bi ga morali popolnoma opustiti, le zdravo mero bi morali imeti.

Ne izgubljajte časa z dietno hrano in umetnimi sladili

Živila z nizko vsebnostjo maščob ali nizkokalorično vrednostjo v teoriji zvenijo dobro. Težava je v tem, da so pogosto močno predelana in vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, ki se bodo v telesu pretvorili v sladkor, kar lahko prispeva k povečanju telesne teže. Dietne gazirane pijače pripravijo možgane na željo po več sladkorja in mnogi ljudje postanejo zasvojeni z njimi.

Zagotovite si dovolj spanja

Če želite ohraniti svojo težo, je spanje na prvem mestu. Pomanjkanje spanja ima hormonske učinke, ki povzročijo povečanje telesne mase in spremenijo vaš apetit, da raje uživate visoko kalorično hrano. Poleg tega nimate dovolj energije za učinkovito vadbo.

Kako biti in ostati vitki, kljub temu da se ne poslužujete diet?

Ne štejte kalorij

Obstaja velika razlika med tem, kako vaše telo porabi 1000 kalorij nezdrave hrane in 1000 kalorij polnovredne hrane. Če se zapletete v štetje kalorij, se lahko odrečete kalorično bogati, a hranljivi hrani, kot so mastne ribe, avokado, olja, kot sta olivno in kokosovo, oreščki in temna čokolada.

Med obroki se pogovarjajte

Za mizo ste, da jeste, a tam ste tudi zato, da komunicirate. Komunikacija ob hrani vam omogoča da pojeste manj. Uživajte ob hrani in zraven sproščeno pokramljajte.

Eksperimentirajte v kuhinji

Zdrava prehrana ni nikoli dolgočasna, če svoje obroke popestrite z zelišči in začimbami. Poudarijo okus katere koli jedi in nadomestijo maščobo. Dodajanje začimb pospešuje metabolizem. Namesto navadnih pečenih piščančjih prsi jih potresite z različnimi posušenimi zelišči, česnom v prahu in čilijem.

Osredotočite se na polnjenje krožnika s pravo hrano s poudarkom na beljakovinah, zelenjavi in viru zdravih maščob. Uravnoteženi obroki skupaj ohranjajo zdravo težo. Poskrbite zase in za svoje telo na zdrav naraven način in se prenehajte neprestano obremenjevati z mislimi o hrani. Ne postavljajte si preveč zahtevnih meja, saj je ravno to tisto, kar vas običajno pahne v prenajedanje.

Pripravila Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.