KAJ STORITI, KO VAS JE GROZA SAMOTE?

Vas je strah samote?
Vas je strah samote?

Vas je strah samote?

Predviden čas branja 4 minute

Osamljenosti je več vrst. Osamljeni ste lahko v številni družbi ali pa, ko ste zares sami. Osamljenost torej ni nujno povezana s samoto, tudi med ljudmi se lahko počutite neizmerno sami. Od žene ali mame vsi kar nekako pričakujejo, da bo ves čas na voljo tako možu kot otrokom, nikomur se pa ne zdi potrebno biti v oporo z njim. Če se moški želi pogovoriti o svojem groznem dnevu, si bo ženska že nekako vzela čas, da ga bo poslušala. Ko pa mu naj bi o svojih dnevnih težavah kaj povedala ona, je tako zelo utrujen, da je še poslušati ne more. Rad bi se samo malo spočil pred televizorjem. Enako je ženska na voljo otroku, če pride, recimo, iz šole ves objokan.

Poslušala ga bo in potolažila.

Ko pa bo sama potrebovala prijazno uho, bodo tudi otroci imeli za početi kaj veliko pomembnejšega. V vseh takih okoliščinah se ženske počutijo zelo osamljene. Želite si le dostojen odnos,  namesto tega pa morate prenašati posmehovanje, ignoriranje, laganje, zmerjanje, izdaje ter popolno pomanjkanje pozornosti in spoštovanja nič čudnega, da se počutite sami samcati. Čeprav je osamljenost v razmerju lahko strašna, pa jo večina žensk prenaša, saj so prepričane, da je osamljenost po razhodu s partnerjem še strašnejša. Groza jih je popolne fizične samote, posledica pa je vsaj pri večini tiho pristajanje na partnerjevo grdo ravnanje z njimi.

Vztrajajo v razmerju, ki jih uničuje, dokler ne najdejo drugega moškega.

Vas je strah samote?

Slabo razmerje so pripravljene zamenjati za novo morda enako slabo, nočejo pa ga zamenjati za samoto. Zakaj se tako številne ženske bojijo ostati same? Se bojijo, da ne bodo zmogle po finančni plati, da čustveno ne bodo prenesle, jih je strah, da bodo otroci kaj zamujali, če ne bo očeta v hiši? Ali potrebujejo občutek, da k nekomu kljub vsemu sodijo, in menijo, da je imeti slabega moža vendarle bolje kot moža sploh ne imeti?

Če v sebi opazite strah pred samoto, se morate obvezno potruditi za spremembo. Če se namreč bojite nečesa, kar se vam lahko zgodi zaradi najrazličnejših okoliščin, na katere nimate vpliva, sami sebi zadajate strašen občutek ranljivosti in nemoči, to pa je podlaga za napade tesnobe in depresije.

Življenje je pač tako, da lahko kdorkoli ostane sam, kajti partner lahko nenadoma umre ali pa se odloči oditi od nas.

Če nas je samote strah in groza, lahko ob izgubi partnerja izgubimo čustveno stabilnost in upanje za prihodnost. Ženske si moramo najprej priznati, da vsega v življenju ni mogoče nadzirati, da smo do neke mere odvisni od okoliščin okoli sebe. Nato pa se moramo nekoliko posvetiti razliki med samoto in osamljenostjo. Če smo sami, še ne pomeni, da moramo biti tudi osamljeni. Kakšna je razlika med sam in biti osamljen? Samota ima pozitiven prizvok, osamljenost pa najpogosteje negativnega.

Vas je strah samote?

Ko nas okoliščine potisnejo v življenje brez partnerja, lahko izbiramo med občutkom samote in osamljenosti.

Če ste zelo osamljeni, se spomnite, da bi svoje stanje laže prenašali, če bi nanj gledali kot na samoto. Sprejmite dejstvo in naj vam bo všeč. Iščite priložnosti za izražanje svojega resničnega jaza in boljše poznavanje same sebe. Uživajte v svoji družbi in se veselite svoje enkratnosti. Ko vas samota ne bo več motila, boste boje pripravljeni na morebitno srečanje z njo. Če vas bodo doletela, se boste sicer počutili osamljeni in žalostni, imeli pa boste tudi dovolj moči za spreminjanje osamljenosti v samoto. Ko boste v samoto prisiljeni, jo boste sprejeli odprtih rok, kot nekaj neizogibnega, namesto, da bi jo zavračali in se je bali.