H kakšni hrani ste nagnjeni glede na astro znamenje in kakšno prehrano potrebujete za svojo uravnoteženost?

OVEN

Ovni imajo radi meso, ocvrte in pražene jedi, nad zelenjavo pa niso ravno najbolj navdušeni, zato je poletje čas, ko kakšno kosilo ni po njihovem merilu, je pa to odličen čas, da se prilagodijo in morda izgubijo tudi kakšen kilogram in poskrbijo za bolj zdravo telo. Ovnu pripisujemo rdečo barvo, prav tako tudi jedi te barve, kot npr. češnje, jagode, paradižnik in redkvice. Priporočam jedi, ki so zelene barve, saj boste s tem dosegli ravnovesje. Čeprav Oven rad uživa v hrani, nima prav discipliniranih prehrambnih navad.

 • Nasvet: Možne so težave s prebavo in celo glavoboli, pri katerih  je priporočljivo pitje sivkinega ali zelenega čaja, lahko ohlajenega.

BIK

Bik je, ko govorimo o prehranjevalnih navadah velik uživač. Rad se ukvarja s hrano in običajno je najboljši kuhar v družini. Rad ima kruh, obožuje jedi iz testa, rad peče in kaj pripravlja, shranjuje, suši, vlaga, nato je užaljen, če hrana ostane na policah, ker je pretiraval s količino. Najraje ima močne in bogate jedi, ne brani pa se tudi kozarca hladnega vina, izbranega okusa. Rad si privošči domačo hrano in mu ni niti najmanj žal, tudi če se kazalec na tehtnici premakne. Njegov slog kuhanja je z občutkom in predano. Obožuje pecivo in sladke jedi, zato jih med njimi ni malo, ki so bolj močne postave. Za kuhanje mora imeti vedno dovolj časa, ne mara da je v tem času kdo v njegovi bližini.

 • Nasvet: Uživa naj dovolj sadja, predvsem vijolične in modre barve, npr. slive, borovnice, robide… Počutje mu bo izboljšal peteršiljev čaj z limono.

H kakšni hrani ste nagnjeni glede na astro znamenje in kakšno prehrano potrebujete za svojo uravnoteženost?

DVOJČKA

Razigrani Dvojčki se s prehrano in pripravljanjem jedi ne obremenjujejo preveč. Obožujejo italijansko hrano, testenine, pizze, pa tudi hitro pripravljene jedi, po katerih tudi velikokrat posegajo. Nenehno so na poti in bi jih pretirano ukvarjanje s pripravo jedi preprosto vzelo preveč njihovega dragocenega časa. Težave s prebavo, želodčno kislino in podobnim so njihova spremljevalka. Zaradi dinamičnega življenjskega sloga nagonsko izbirajo jedi, bogate z ogljikovimi hidrati, zato je nujno, da si zraven privoščijo tudi dovolj vitaminov in mineralov.  Morali bi jesti več sadja in zelenjave rumene barve npr. koruza, bučke.

 • Nasvet: Pomembno je, da užijejo dnevno dovolj tekočine, saj večkrat pozabijo piti. V poletnih dneh se lahko ohladijo s šipkovim in bezgovim čajem.

RAK

Raki običajno radi kuhajo in so dobri kuharji. V pripravljanju jedi uživajo, ob tem nekako meditirajo in se znajo resnično sprostiti. Najraje pripravljajo juhe, omake in solate, vedno pa se z veseljem lotijo tudi česa novega. Najboljše se počutijo v družinskem ali ožjem prijateljskem krogu na odličnem kosilu ali večerji. Veliko kuharskega znanja in tudi raznoraznih zvijač, ki so potrebne za dobrega kuharja, je Rak verjetno pridobil od matere ali babice in morda ima doma celo kuharico, ki jo je sestavil sam. Priporočljive zanje so jedi bele in rumene barve, npr. kokos, riž, krompir, bučke…

 • Nasvet: Ob slabem počutju naj si privošči ohlajen čaj iz melise z limeto.

Kaj najraje jeste glede na vaše znamenje?

LEV

Lev je kralj in užitkar, tako je seveda tudi v primeru prehranjevanja. Obožuje dobro postrežbo, pomemben mu je videz vsega kar je na krožniku, tudi dekoracija. Za hrano je pripravljen dobro plačati in je tudi sploh dober gostitelj in navadno radodaren.  Večkrat prireja večerje sam, organizira razne sprejeme ali srečanja in je pripravljen tudi kriti stroške. Je dober kuhar, ki ima rad močno in bogato, pa tudi raznoliko hrano. Obožuje pecivo in sladice, pa tudi mesne izdelke. Njegov odnos do prehranjevanja je tradicionalen.

 • Nasvet: Predvsem mora uživati več zelenjave, največ tiste, ki je zelene barve, sicer pa jedi vseh barv in več antioksidantov, ki jih najde tudi v zelenem čaju.

Preberite tudi POZABITE NA DIETE, UŽIVAJTE OB ZDRAVI PREHRANI

DEVICA

Devica je tudi v prehranjevanju, tako kot na ostalih področjih natančna in zelo čista. Obožuje lažje jedi, juhe, solate in sadje. Zanimajo jo priročniki, doma ima polno kuharic in knjig, ki pa se v večini ukvarjajo z zdravim načinom življenja in prehranjevanja. Device so pogosto vegetarijanci ali se vsaj izogibajo pogostejšemu ali obilnejšemu uživanju mesa in mesnih izdelkov. V trgovinah, predvsem tistih specializiranih, se rade zadržujejo in si ogledujejo zdrave proizvode in jih tudi večkrat kupujejo. Veliko dajo na zelišča in naravne mešanice čajev.

 • Nasvet: Uživajo naj malo več ogljikovih hidratov, sicer pa jedi bele, pa tudi rumene in različne čajne mešanice melisinega ali kamiličnega čaja.

H kakšni hrani ste nagnjeni glede na astro znamenje in kakšno prehrano potrebujete za svojo uravnoteženost?

TEHTNICA

Tehtnice so izbirčni ljudje, ki prisegajo na sladkarije in podobne nezdrave dobrote. Radi venomer grizljajo, raje imajo lahko kot pa močno in pikantno hrano. Ljubijo prehranjevanje v dvoje ob dobri postrežbi. Pri pripravljanju hrane so sodobni in si privoščijo navadno vse, kar v sodobno kuhinjo spada. Radi tudi eksperimentirajo, vendar se večinoma lotevajo jedi, ki ne zahtevajo prav veliko časa in tudi ne pretirane energije in niso težavne za pripravo. Zaradi obilnejšega uživanja sladkarij imajo slabe zobe, večkrat pa imajo tudi težave z želodcem.

 • Nasvet: Priporočam uživanje jedi bele in modre barve. Pijejo naj zeleni čaj, prav tako pa naj uživajo tudi kamilico.

Preberite tudi ASTROLOGIJA ODKRIVA VAŠE PREHRANJEVALNE NAVADE

ŠKORPIJON

Škorpijon obožuje močne, začinjene jedi. Sicer pa ima precej širok spekter okusa. Rad ima domačo hrano in meso, prav tako pa tudi juhe, mineštre, jote in solate. Uživa tudi v morski hrani, zraven si rad privošči kozarec rdečega vina, sorto in poreklo pa izbira po trenutnem nagibu. Rad se sam loteva priprave hrane in najbolj uživa v eksperimentiranju. Najraje se loteva jedi na žlico, najbolj je naklonjen ravno jedem, ki jih uvrščamo med narodne jedi. Obožuje tudi slane prigrizke. Škorpijon mora uživati več jedi zelene in oranžne barve. Od zelenjavnih vrst so zelo priporočljivi gomolji in tudi stročnice.

 • Nasvet: Ohlajen tavžentrožin čaj  bo balzam za dobro počutje.

Kaj najraje jeste glede na vaše znamenje?

STRELEC

Strelec je znan kot velik gurman in užitkar, ki zelo rad eksperimentira in vedno kaj pripravlja. Njegova kuhinja sodi med najsodobnejše. Tudi videz mu je pomemben in prav tako vzdušje. Ker ga zanimajo tuje dežele in njihove kulture, ga zanima tudi njihova prehrana  ter avtohtone jedi. Rad tudi sam kaj dobrega pripravi in peče, tako sladice kot tudi morske jedi. Obožuje pa tudi slastne tortice in drobno pecivo. Zelo je radodaren in gostoljuben, meni, da je za dobro hrano in pijačo, kot tudi za vse dobre reči v življenju, potrebno odšteti več denarja kot vsak dan, zato si rad privošči tudi kosilo v odličnem lokalu.

 • Nasvet: Priporočljivo je uživanje jedi modre in vijolične barve. Od časa do časa pa naj si privošči metin čaj.

KOZOROG

Kozorog ima rad zdravo, kmečko hrano, poleg tega pa se seveda skuša prehranjevati uravnoteženo. Raje si kuha sam, kot da bi se odpravil v gostilno, če pa se to zgodi, si izbira jedi, katerih pripravljanja se sam sicer redko loti. Zelo rad ima sadove narave, najraje jagodičevje. Rad pripravlja jedi, katerih sestavine je sam nabral ali celo pridelal. Loti se pečenja in kuhanja, pa tudi najrazličnejšega pripravljanja, kot je sušenje, vlaganje in priprava sokov. Ima smisel za shranjevanje in gospodinjstvo in večina jedi, ki jih pripravlja, je obarvanih z nekakšno tradicionalno noto.

 • Nasvet: Uživa naj jedi vseh barv in čim več stročnic. Večkrat naj si privošči metin in žajbljev čaj.

H kakšni hrani ste nagnjeni glede na astro znamenje in kakšno prehrano potrebujete za svojo uravnoteženost?

VODNAR

Vodnar se s prehrano in pripravljanjem jedi ne obremenjuje pretirano. Sodi v skupino, ki za svoje delovanje potrebujejo najmanj spodbude v obliki hrane. Kot pri vsem, je tudi pri prehranjevanju poseben in samosvoj, lahko pa je tudi  zelo izbirčen. Večkrat se odloča za zdrav način prehranjevanja in tako med Vodnarji najdemo veliko vegetarijancev. Rad uživa sadeže, oreščke in semena, ki pa jih večkrat tudi sam nabira in nihče ve toliko o naravnih plodovih, kot oni.

 • Nasvet: Priporočam predvsem jedi, bogate z železom, in tiste, bogate s kalcijem. Pije naj ohlajen šipkov čaj, sladkan z medom.

RIBI

Ribe zelo rade eksperimentirajo in skoraj nikoli ne kuhajo po receptih, ampak po svojem občutku. Sladkarije jim ne dišijo preveč, raje imajo kisle in slane okuse. Obožujejo tudi morsko hrano, vključno z izbranim vinom. Všeč so jim začinjene in bogate jedi, sicer pa sodijo med znamenja, ki brez hrane najlaže zdržijo. Predvsem pa je zanje pomembno, da pijejo dovolj tekočine. So prijetni gostitelji, ki radi za svoje goste dobro poskrbijo in pripravijo raznovrstne jedi, ki so vse tudi zelo privlačne na pogled. Jedo počasi, z občutkom, moti jih hitro prehranjevanje. Izogibajo naj se dodatkom v prehrani, saj so pogosto nagnjeni k alergijam.

 • Nasvet: Uživajo naj predvsem jedi, ki so bogate s kalcijem in magnezijem. Ohladilo jih bo pitje nesladkanega kamiličnega čaja.

S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol. Pripravljeno za Sensa.si

Preberite tudi HRANA IN ASTROLOGIJA: KATERI TIP STE?