BREZBRIŽNOST IN IZOGIBANJE SOOČENJU

Brezbrižnost je tista, ki lahko uniči odnos
Unsplash.com

Brezbrižnost je tista, ki lahko uniči odnos

Predviden čas branja: 4 minute

Brezbrižnost je zelo uničujoča oblika vedenja v intimnem odnosu. Kadar oseba, ki naj bi vas ljubila, naklanja malo ali celo nobene pozornosti temu, kar počnete ali vašim občutkom, se je zelo težko izogniti prepiru, saj bi z njim pritegnili vsaj malo pozornosti. Nekatere ljudi njihovo delo ali kakšna ljubiteljska dejavnost tako mično prevzame, da se sploh ne zavedajo, kaj se dogaja in kako pogubno to vpliva na njihov odnos. Noben zakon ali odnos ne bo trajal dolgo, če ga ne bomo negovali. Nikoli ne smemo domnevati, da je vse v redu in da je našemu partnerju vseeno, ničesar ne opazi ali ga ne zanima.

Že sama vljudnost zahteva, da vprašamo drugega za njegovo mnenje in da upoštevamo njegova čustva.

Če imate kakršnekoli pomisleke se morate s partnerjem pogovoriti in izraziti svoje občutke. Ostanite pri enem predmetu, ko skušate razrešiti zadevo, ne ustavite se na sredini pogovora in ne začnite naštevati še kup drugih stvari, ki so se zgodile v preteklosti. Veliko več možnosti imate, da vas bo partner slišal, če se boste držali konkretnega problema. Če vsi ti poskusi propadejo, utegnete otopeti in na koncu vam ne bo več mar, ali si partner sploh želi početi stvari skupaj z vami ali biti v vaši družbi.

Brezbrižnost je tista, ki lahko uniči odnos

Žal pa je prav otopelost najbolj zahrbten uničevalec odnosa.

Drug vidik partnerjeve brezbrižnosti je, izogibanje in, da se v odnosu počutite nepomembne. Izogibajo se predvsem tisti partnerji, ki ne znajo izražati svojih čustev. Če ste odsotni, se vam ni treba ukvarjati s soočenji ali s čustvi. Če ste ves čas nekje drugje ali s kom drugim, ali pa ste preveč zaposleni, da bi se lahko pogovarjali, je najverjetneje, da se bosta začela s partnerjem vse bolj odtujevati drug od drugega. Nekateri celo priznavajo, da je njihov zakon uspešen prav zato, ker zelo malo časa preživijo v družbi s partnerjem. Tisti, ki ne znajo ravnati s čustvenimi zadevami, si pogosto pomagajo s taktikami izogibanja.

Kadar je očitno, da nimajo prav, se morda ne bodo hoteli pogovoriti o svojem vedenju.

Brezbrižnost je tista, ki lahko uniči odnos

Včasih preprosto dovolimo, da stvari minejo, toda če gre za kakšne resnejše stvari, kot je na primer pretirano uživanje alkohola, hazardiranje, zasvojenost z drogmi, zapravljanje denarja, čeprav si tega ne bi smeli privoščiti, je treba nekaj ukreniti. Kadar vsak poskus pogovora propade, partnerjevo vedenje pa uničuje odnos temeljito razmislite o skupni prihodnosti. V tesnih odnosih se moramo prav vsi naučiti, kako naj ravnamo, kadar o kakšni stvari s partnerjem ne razmišljamo na enak način ali kadar se naši občutki razlikujejo.

Vsakdo drugače doživlja neko stvar ali nek dogodek, kot ga doživljajo drugi, vsakdo je namreč edinstven in ima lastno osebnost, ki vpliva na to, kako zaznava stvari ali kako se odziva v posameznih trenutkih. Spodbudite partnerja, da spregovori o svojih občutkih. Naučite se prepoznati, kdaj je nekdo zelo ranljiv. Kadar se nekdo ne zmore odzvati, je zelo neprijazno in tudi škodljivo, če ga zaradi tega kritizirate ali pa mu delite nasvete. Ko se želite s partnerjem pogovoriti o občutkih, skušajte izbrati pravi trenutek.