Prehrana, ki jo zaužijemo, je povezana tudi z našo zunanjo lepoto

Lepota in zdravje sta tesno povezana. Še posebno tesna pa je zveza med lepoto in zdravo prehrano. Saj so čvrsti lasje, napeta koža, zdravi zobje in športni videz bolj privlačni kot pa obleka, nakit in izdelki iz kozmetične industrije. Po drugi strani pa lahko naredimo s primerno prehrano za svoj telesni videz prav toliko kot za svoje telesne sposobnosti.

LEPOTA PRIHAJA IZ NAS SAMIH

Prehrana, ki jo zaužijemo, je povezana tudi z našo zunanjo lepoto

Vsekakor pa imajo diete v primerjavi z mazili, cevkami in skalpeli vsaj eno prednost, namreč spoznanje, da lahko lepota izhaja samo iz nas samih in da ima pri tem prehrana pomembno vlogo. Nazadnje je tkivo, iz katerih so sestavljeni koža, lasje, nohti, mišice in vezivo, samo tako dobro, kot so dobre snovi, ki ga sestavljajo. Ta vidik skušajo upoštevati tudi številne diete. Prehrana pa vpliva tudi na duševnost, ta pa zopet močno na naš zdrav ali nezdrav način življenja in prek psiho hormonalnega usmerjanja neposredno na telo in presnovo, s tem pa seveda tudi na naš videz.

Vsako prehranjevanje ima torej dve strani, telesno in duševno, pri čemer telesna stran prevladuje pri osnovnih prehrambenih sestavinah, pri luksuznih živilih pa prevladuje duševna stran. Duševni in telesni vidik prehrane imata torej vsak svojo pot.

Slednjič ne gre pozabiti, da je prehrana del našega vsakdanjika, da vpliva na številne druge dejavnike in da nanjo vplivajo številni dejavniki. Pojav, da si ljudje jemljejo za prehranjevanje čedalje manj časa ali da ob tem urejajo kaj drugega, se čedalje bolj razrašča. Raziskava je pokazala, da otroci med jedjo gledajo televizijo ali pa se ukvarjajo z igricami na računalniku. Posledice takega ravnanja so dramatične.

Prehrana, ki jo zaužijemo, je povezana tudi z našo zunanjo lepoto

Hlastno požiranje ali uživanje hrane mimogrede ne omogoča prebavnemu traktu primerne priprave, tako da so prebavne motnje že vnaprej pričakovane in se odražajo tudi na videzu. Hlastno uživanje hrane dokazano vpliva tudi na zdravo počutje in na zunanji videz, predvsem videz kože in las, ki so močno odvisni od pravilnega dovajanja mineralov in vitaminov.

Prehranjevanje naj ne služi le temu, da se nasitimo, temveč naj ustvari tudi občutek zadovoljstva. To ni slabost, temveč osnovno načelo za boljšo kakovost življenja.

Kako naj se prehranjujem za lepši videz?

Hrana, ki vpliva na zunanji videz je tista, ki vsebuje: Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, esencialne maščobne kisline, likopen in oligoelemente.

Katera hrana slabo vpliva na vaš videz?

Na lepoto in videz slabo vpliva hitra prehrana ter prehrana ki je bogata s škodljivimi maščobami in ogljikovimi hidrati.

Pripravila S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi HUJŠANJE: TEŽAVA ALI IZZIV ZA MOJE ZNAMENJE?