ZAKAJ SE JE DOBRO IZOGNITI OPRAVLJANJU?

Kako se izogniti opravljanju?
Kako se izogniti opravljanju?

Kako se izogniti opravljanju?

Predviden čas branja 4 minute

Kadar koli opravljate človeka  za hrbtom, to veliko manj pove o njem, kakor o vašem značaju, vaši potrebi po obsojanju in vaši nuji, da opravljate za njihovim hrbtom. To je podobno, kakor da bi brcali človeka, ki leži na tleh  oseba, o kateri govorite, se ne more sama zagovarjati. Če boste pozorni na svoje občutke, kadar koga obtožujete za njegovim hrbtom, boste opazili, da se sami sebi zdite podli, kakor bi vam poskušala vaša vest nekaj dopovedati. Globoko v sebi se zavedate, da ni prav obtoževati drugih za njihovim hrbtom. Opravljanje utegne pri osebi, s katero se pogovarjate, vzbuditi negotovost.

Navsezadnje nima nobenega zagotovila, da v njeni odsotnosti ne govorite slabo tudi o njej, če to počnete o kom drugem.

Takšno pomanjkanje poštenja povečuje cinizem v naših družinah in svetu, saj ni nihče več prepričan, ali sme komu popolnoma zaupati. Razveseljivo pa je, da je to navado lažje opustiti, kakor bi si mislili. Brž ko se zavemo, kako zlobno je takšno ravnanje, se preostalo zgodi nekako samo od sebe. Sprva mogoče ne boste takoj opazili, da koga obsojate, temveč boste to ugotovili šele pozneje. Spomnili se boste ko bo to prepozno.

Nikar se zaradi tega ne jezite nase.

Kako se izogniti opravljanju?

Zlahka se navadimo obrekovati ljudi za njihovim hrbtom, se do njih vedemo osorno in sarkastično, pripovedujemo podlosti ali neprijetne reči o življenju drugih ljudeh, momljamo kaj nevljudnega, opravljamo in dajemo še številne drugačne pikre pripombe. Čeprav se nam zdi ta navada čisto nedolžna in neškodljiva, povzroča nekatere daljnosežne posledice. Z grdim in osornim govorjenjem drugo osebo prizadenemo, saj takšen odnos pojmuje kot poniževanje. Nihče posebno vaši domači ne ceni, če ga kdo napada, zato se skoraj vsak počuti neprijetno.

Verbalni napad sproži pri napadeni osebi obrambne reakcije, celo maščevalnost. Nedvomno pa uničuje ljubezen v vašem domu. Tudi če napad ni neposreden, temveč osebo napadamo za njenim hrbtom, je to znamenje nespoštljivosti. Napadeni osebi ne omogočimo, da bi se branila. Poleg vsega naštetega pomislite tudi na to, kako se sami počutite, kadar govorite nesramno ali grdo.

Če se boste pozorno opazovali, vas bo spreletaval neprijeten občutek.

Kako se izogniti opravljanju?

Osorne besede porajajo napetost, nepopustljivost in tesnoben občutek pri srcu. Kadar govorite slabe reči, usmerjate svojo pozornost na vse tisto, kar je narobe s svetom in drugimi ljudmi. Pozabljate pa na tisto, za kar ste lahko hvaležni, saj se osredotočate na pomanjkljivosti. Skratka, nihče nič ne pridobi, še najmanj pa vi. Poznamo različne oblike osornosti in različne načine izražanja slabega mnenja. Segajo od čisto nedolžnih pripomb do navidezno škodljivih komentarjev. Posledice so podobne, naj si bil okruten ali samo nedolžno piker.

Kadar se boste zalotili, da ste bleknili kaj zlobnega naj bo to še tako blago, opazujte, ali bo vaš dan še naprej čudovit in miren.

Tudi najneznatnejša osornost zmoti harmonijo našega dne. Počutimo se manjvredni, obhajajo nas turobnost, neprijetni občutki in sumničavost. Vendar velja tudi nasprotno. Kadar s svojimi besedami izražamo svojo prijaznost in ljubezen, nas napolnjuje občutek miru in izpolnitve, saj se zavedamo, da smo prispevali k ustvarjanju prijaznejšega sveta. Kadar začnejo ljudje v vaši navzočnosti opravljati druge, lahko zelo taktno zavrnete sodelovanje. Pogovor preusmerite tako, da molčite, rečete kaj prijaznega o osebi, ki jo obrekujejo, jo zagovarjate ali začnete govoriti o čem drugem. Nihče ni popoln vsakomur včasih zdrsne. Vendar imamo skoraj vsi veliko možnosti za napredovanje.