TAROT VPOGLED IN SIMBOLIKA ZA LETO 2022

Simbolika Tarota v letu 2022
Simbolika Tarota v letu 2022

Simbolika Tarota v letu 2022

Predviden čas branja: 7 minutes

Tarot nam z svojo simboliko razkriva obnašanje, način in ustvarjalne zamisli, ki kažejo svojo vrednost s ključi, liki, ki odklepajo vrata do sicer nejasnih povezav med določenimi stanji in dejstvi, ter nam omogočajo, da prodremo globlje v skrivnost življenja. Primerjamo ga lahko z nebeško šahovnico, kjer premikamo barve in simbole po šahovnici štirih elementov. Tarot duhovni in psihološki podatki delujejo kot zunanje ogledalo notranjih izkušenj in zunanjih odzivov. Je vizualni zemljevid psihološkega dobrega in slabega stanja. Psihološko mitologijo sestavljata dva vidika, in sicer logos in eros. Logos je modrost, ki jo psiha vsebuje sama po sebi, eros pa je duši prirojena narava ljubezni. Je psihološko – mitološki vpogled v stanje osebnosti.

Obravnava dvanajst splošnih načel, predstavljenih z simboli, z katerimi lahko rastemo, se poglabljamo in razvijamo.

Simbolika Tarota v letu 2022

Prevod tarota imenujemo divinacija arkan ali razodetje globokih skrivnosti. So nizi podob, ki ovrednotijo dani trenutek. Vsak dogodek ima svojo kvaliteto, vezano na preteklost in namen za prihodnost. Vsi pristopi koristijo prepoznavanju arhetipskih, nezavednih psihičnih in fizičnih vsebin za razlago našega stanja.

Arhetipe, simbole tarota bi torej lahko imenovali osnovni principe zemeljskih in kozmičnih sil.

V njih lahko odkrivamo skrite prapodobe svojega nezavednega in s tem izboljšujemo svojo osebno rast, saj se ob mitologiji srečujemo z načinom samospoznavanja, ki zahteva od nas sunkovite in korenite spremembe, če seveda upoštevamo vpoglede. Velikokrat seže globlje, kot bi mi pričakovali.

Soočanje z resnico o sebi, o svojem poreklu, načinu delovanja, identiteti in s svojo življenjsko nalogo, poslanstvom, se odvija sproščeno in brez vpliva drugih ljudi. Takšen samorazvoj zmore vsakdo, ki se bo zato odločil, ter to uskladil s svojimi vsakdanjimi obveznostmi in odgovornostmi. Pri tem ne bo potrebno nobeno posebno odrekanje, morda le nekaj časa in energije, ki je bila do sedaj namenjena neplodnim stvarem. Pogosto se sami »odrežemo« od svoje kreativnosti, ne da bi se tega sploh zavedali, krivca pa z vso močjo iščemo v drugih in v zunanjih okoliščinah. Profil tarota predstavljajo življenjski simboli, ki so izpeljani iz seštevka naših števil.

Letos se nahajamo v arhetipu Svečenika, ki združuje število 5.

Simbolika Tarota v letu 2022

Iz njega se razodeva naš smisel za globoko duhovnost. V tem letu ga potrebujemo zaradi njegovega splošnega načela, ki je učenje in poučevanje, katerega v tem obdobju še kako potrebujemo. Vsem nam manjka vere in zaupanja, ki sta človekov pomemben del življenja, saj vsi naletimo, posebej v tem težkem obdobju na kakšno skušnjavo. Boriti se do konca in ostati zvest sebi bo zelo pomembno dejstvo, ki bi ga bilo potrebno skozi leto negovati.

Svečenik predstavlja tudi posvetitelja, iniciatorja, ki odseva trenutne preizkušnje in izzive, ki jim zremo v oči pri odraščanju in razvoju. Nauči nas dajanja in sprejemanja, ter na kakšen način bi lahko udejanjili svoje zamisli.  V tem letu imamo podporo Svečenika pri razreševanju družinskih problemov, ki so zaradi omejenosti delovanja  in korone precej okrnjeni. Bolj kot v preteklem obdobju boste razumeli, kaj nekdo od bližnjih od vas pričakuje, lažje se boste prilagajali in iskali skupni smisel.

Svečenikovo leto je ugodno za notranjo rast in razvoj, da se bodo lahko ljudje v tem obdobju usmerili k svojemu notranjemu raziskovanju.

Je tudi primeren čas za uresničitev ustvarjalnih zamisli, ki so povezane z vztrajnim delom in za dejavno zagotavljanje stabilnosti in varnosti, saj smo v obdobju prestrašenosti in nejasnosti. Pokaže nam, kaj je za nas res pomembno, da ne trošimo energije po nepotrebnem. Ponazarja prisotnost sprememb, premičnosti in potovanja.

To leto bo značilno soočanje s starimi strahovi pred neuspehom, nemočjo in porazom.

Poravnala se bodo stara razočaranja in nastopila bodo spoznanja, da tesnoba izvira iz zadrževanja, ter nerešenih starih vzorcev in skrbi. Svečenik je učitelj, svetovalec in zastopnik, ki je nadarjen za posredovanje informacij ali navdihovanju drugih ljudi, predan je ožji in širši skupnosti, družini, sodelovanju, da rastemo z izkušnjami, ki so nam dane na poti.

Simbolika Tarota v letu 2022

Od Svečenika prehajamo v letu 2022 k arhetipu Ljubimca in števila 6.

Načelo Ljubimca predstavlja splošno načelo umetnosti usklajevanja kakršnih koli razmerij. To je posebej pomembno v tem obdobju, ko smo vsi razcepljeni in ne vidimo jasne slike združljivosti. Opominjata nas, da prav vsak odnos, prijateljski, družinski, ljubezenski ali družbeni potrebuje za svojo uspešnost otroško nedolžnost, igrivost, iskrenost, zvestobo in predanost. Ljubimca sta življenjski duhovni simbol za čas, ko je skupni seštevek 6, kar je leto 2022. V tem prihajajočem letu bomo sposobni  spodbujati in navdihovati ljudi vseh starosti in generacij, uspešno bomo lahko delali v paru ali v skupini.

To je čas, ko se dokončno vrednotijo razmerja po tem, ali nas podpirajo kot si želimo ali ne. Izločiti je potrebno površinske, neplodne stvari in osebe, nekatera (plodna) razmerja bomo želeli poglobiti, tista, ki smo jih prerasli, pa bomo zavrgli, razdrli in končali. V tem letu bo šlo za tehtanje med dvema možnostim, katera izbira bi bila za nas ugodnejša, ali kako bomo v našem življenju združili dve možnosti v celoto, enovitost, tako v osebnem, kot v poslovnem in družbenem smislu.

Prihajalo bo do zavedanj, da ne bomo več pripravljeni vzdrževati neuravnoteženih odnosov in stanj.

Simbolika Tarota v letu 2022

Prišli bomo do spoznanja, da si v svojem življenju želimo več uravnoteženih in posebnih odnosov, razmerij in ljudi, namesto nepotešenosti in nezadovoljstva. To leto prinaša pomembne odločitve med dvema osebama, položajema ali smerema. Je čas, ki bo označeval pomembno središčnico v obdobju sprememb, ki ga trenutno živimo. Imeli bomo možnost dobiti vpogled, kaj se dogaja z nami in z drugimi okrog nas. To bo izredno ugoden čas za razdrtje nekoristnega in združevanje nam koristnega in pomembnega.

V kolikor bomo sledili smernicam arhetipa Ljubimca, bo naša pot v letu 2023 pod pokroviteljskim simbolom Kočije (7), mnogo lažja in uspešnejša. Leto Kočije nam bo prineslo možnosti ustvarjanja, nove začetke po odstranjenih starih, nekoristnih in škodljivih vzorcev. Pričeli bomo lahko delati velike premike na osebnem, poslovnem in družbenem področju.

Pripravljeno za Adriamedia