TAJINA STARŠA SE PO LOČITVI OBNAŠATA KOT NAJSTNIKA

Bralka Taja je razočarana, saj se starša po ločitvi obnašata kot najstnika, potrebuje nasvet
Unsplash.com

Bralka Taja je razočarana, saj se starša po ločitvi obnašata kot najstnika, potrebuje nasvet

Predviden čas branja 4 minute

Na vas se obračam, ker sem razočarana nad svojimi starši. Stara sem 25 let, urejena in popolnoma samostojna. Problem sta moja starša. Pred dvema letoma sta se ločila, kar sem razumela in sprejela, saj sta bila resnično ves čas v konfliktu. Sedaj pa imam občutek, kot da sem jaz starš, onadva pa otroka. Mama se je v zadnjem času trikrat tetovirala, oblači se kot najstnica, sprašuje me, če greva skupaj na zabavo. Oče je pa drug fenomen. Začel se je dobivati s puncami, ki so mojih let in ne da bi se ustavil pri eni, ves čas jih menjuje. Izvedela sem tako, da mi je znanka povedala, da je bila intimna z mojim očetom.

Razumem, verjetno je to tretja puberteta, vendar jaz ne vem kaj se z njima dogaja, sploh ju ne poznam več.

Ko sem jima omenila, seveda vsakemu posebej, sta me napadla s podobnim odgovorom, zakaj mislim da delata karkoli narobe, da preprosto uživata. Uživata že, vendar meni s tem povzročata sramoto. Poleg tega opažam, da jima je popolnoma vseeno zame, sploh mi ne prisluhneta, ukvarjata se le s sabo. Da bi me vse skupaj manj bolelo, sem se jima v zadnjem obdobju odmaknila, česar seveda sploh nista opazila. Kaj naj naredim, saj ju imam zelo rada? Taja

Bralka Taja je razočarana, saj se starša po ločitvi obnašata kot najstnika, potrebuje nasvet

Nasvet za bralko

Spoštovana bralka Taja, zanimiva zgodba, verjamem da težka za vas, ki imate vse zadeve urejene in želite živeti le normalno življenje in starše, na katere se lahko zanesete, na katere ste lahko ponosni. Prepričana sem, da je k celotni situaciji doprinesla njuna ločitev. Stopila sta izven oklepov in dobila občutek, da morata živeti drugače. Verjetno sta nesrečna in iščeta številne potrditve, s katerimi bi lahko zapolnila svojo praznino. Svetujem vam, da ju ne napadate z raznimi žaljivkami, saj s tem ne boste dosegli ničesar.

Skušajte se z njima umirjeno pogovoriti.

Bralka Taja je razočarana, saj se starša po ločitvi obnašata kot najstnika, potrebuje nasvet

Mami povejte, da lahko greste z njo na sprehod, kavo ali kosilo, na zabave pa nekako ne, ker se ne počutite dobro. Povejte ji, da je sicer vaša dobra prijateljica, vendar bolj zaupnica ne pa oseba, s katero bi preživljala zabave. Vprašajte jo, kaj bi vam ona svetovala, če bi želeli že četrti tatu in hodili ven pomanjkljivo oblečeni. Povejte ji dejstva, ki jo bodo spodbudila k razmišljanju, da bi bilo bolj smotrno obnašati se letom primerno.

Spomnite jo tudi, da s takšnim načinom ne bo pritegnila nobenega normalnega moškega, če hrepeni po novem razmerju. Očeta pa nekoliko prestrašite, da se lahko njegovo zapletanje z vašimi vrstnicami slabo konča, saj pri teh letih večinoma še niso dovolj zrele, da bi razumele, da gre njemu le za kratkotrajne avanture. Skratka, poudarite jim realno stanje na glas, nato se malce umaknite, morda bosta začela bolj odgovorno razmišljati.

Pripravljeno za Govori.se