SPOZNAJMO JANJO VIDEC, MODNO OBLIKOVALKO, KI POUDARJA INDIVIDUALNOST

Janja Videc ustvarja oblačila, katerih bistvo vidi predvsem tisti, ki jih nosi
Janja Videc ustvarja oblačila, katerih bistvo vidi predvsem tisti, ki jih nosi

Janja Videc ustvarja oblačila, katerih bistvo vidi predvsem tisti, ki jih nosi

Predviden čas branja 8 minut

Janja Videc avtorica znamke Witches Sisterhood je oblikovalka, ki je magistrirala na NTF, izobraževala se je tudi v Köbenhavnu, na danski kraljevi akademiji lepih umetnosti in dizajna. Janja je prijetna oseba, ki očara s svojo prijaznostjo in toplino. Ker je njeno delo zelo zanimivo, smo ji zastavili nekaj vprašanj, da spoznamo njo in njeno delo.

Kako bi se predstavila modnim navdušencem, ki te še ne poznajo?

Sem Janja Videc in ustvarjam trajnostno in ekološko znamko oblačil Witches Sisterhood, ki daje poudarek temu, kako se ženske v svojem telesu počutimo. Oblačila, ki jih ustvarjam pod znamko Witches Sisterhood so na vseh ravneh prepletena z mojim osebnim življenjem, so odraz mojih največjih strasti, navdihujočih ljudi, notranjega doživljanja in osebnega stila. Prav vsak kos ima svojo zgodbo.

Kakšna modna oblikovalka si?

Glede na to, da pri ustvarjanju izhajam iz sebe in da se tudi sama oblačim pretežno v svoja oblačila, težko ločim med tem, kakšna oblikovalka sem od tega, kakšne sem kot oseba. Tri dni v tednu preživljam v svojem studiu v centru Ljubljane, kjer se srečujem s svojimi strankami, zvečer pa me najdete kje v mestu, preostale dni pa ustvarjam v objemu doma, sredi odmaknjene narave, kjer preživim zelo veliko časa.

Kljub nenasitni strasti po ustvarjanju mi »bleščeč svet mode« nikoli ni bil blizu.

Čeprav sem dolga leta posvetila študiju modnega oblikovanja, sprva v Sloveniji in kasneje v Kopenhagnu, me je spoznanje o izkoriščanja narave in ljudi v ozadju hitre mode skoraj odvrnilo od dela oblikovalke. Kljub vsemu sem brezkompromisno sledila sebi in iskala svojo pot. Sklenila sem, da se svetu, ki ni v skladu z mojimi vrednotami ne nameravam podrejati, raje sem si ga ukrojila po svoji meri.

Kje dobivaš navdih za svoje ustvarjanje?

Navdih dobivam iz mitov, zgodb, arhetipov in legend, kar skozi filtre osebnega doživljanja nato pretvorim v oblačilo. Po navadi ideje pridejo na mojih dolgih sprehodih v naravi.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Sem tip osebe, ki se nenehno izobražuje, zelo sem radovedna, odprta, osebnostna rast me navdihuje. V tem trenutku so poleg oblikovanja moja velika strast ženski krogi in študij psihodinamske psihoterapije, katere del je vključevanje tehnik dela s telesom. Od tega da sem telo oblačila se postopoma pomikam v bolj poglobljeno, terapevtsko delo s telesom, ob tem pa preko znamke Witches Sisterhood ohranjam svojo kreativnost. Svoje poslanstvo vidim v opolnomočenju žensk, velik del tega pa je ravno naš odnos do telesa.

Kaj te pri modnem ustvarjanju in kreiranju najbolj veseli?

Najbolj me veseli ustvarjanje zgodbe za novo kolekcijo in pa izbiranje materialov, ta korak mi je zares v užitek!

Katerim ženskam so tvoje kreacije namenjene?

Čisto preprosto, namenjene so vsaki ženski, ki začuti moje kose, ki ji to kar ustvarjam pritegne in pokliče.

Imaš občutek, da na področju mode dajemo prednost kvantiteti pred kvaliteto?

Na žalost ja, vidim pa tudi, da smo se tega počasi nasitili. Ne govorim o masi, saj vemo kakšna mentaliteta danes prevladuje, govorim bolj o tem, da je vse več ozaveščenih žensk, ki jim je kvaliteta pomembnejša, saj v tem vidijo prednost. Ne le da z investicijo v boljši kos povzdigneš sebe, ta kos tudi bolj ceniš, raje nosiš in predvsem dlje časa ostane s teboj, kar pa je že pomemben aspekt trajnosti. Sama delam z ekološkimi in trajnostnimi materiali, ki so prijaznejši do kože, pa tudi do okolja.

Tako izgleda kolekcija Arcane

Kdo je najboljši kritik tvojih kreacij?

Ženske, ki nosijo moje oblačila. Pri vsaki kolekciji zelo hitro vidim, kateri kos je najbolj priljubljen in kaj bi lahko izboljšala, nato pa to z vsako novo kolekcijo nadgrajujem. Veliko mi pomeni, da imam direkten intimen stik s strankami, da mi lahko iz prve roke povedo svoje vtise. Včasih kakšen detajl sproti prilagajam, potem ko slišim njihovo mnenje, v zadnji kolekciji sem recimo skoraj vsem modelom dodala žepe, potem ko sem videla, kako velik plus je to zanje.

Kaj praviš na pregovor, da obleka naredi človeka?

Ni mi blizu in če ga lahko preoblikujem bi raje rekla, da to kar imaš v srcu naredi človeka.

Misliš, da so Slovenke dovolj modno osveščene?

Recimo da smo vedno bolj, je pa naš največji problem ta, da si ne upamo biti samosvoje in da preveč kopiramo nekaj, kar naj bi preizkušeno delovalo. Pri tem velikokrat zanemarimo našo unikatnost, obliko postave, energijo, koloristiko…

Včasih je bilo na določeno sezono povsem jasno, kateri trendi prevladujejo, kar se je z njihovim hitrim menjavanjem zabrisalo. Ni več tako važno kakšne oblike hlač, bluze ali čevlja nosiš, ampak kako to na svoj unikaten način skombiniraš, predvsem pa kako znaš to nositi. Kako znaš nositi sebe.

Kateri kos oblačila po tvoje ne sme manjkati v nobeni ženski omari?

Navezala bi se na zgornje vprašanje, ker gre tudi tukaj za to da je čisto vsaka ženska unikatna in ni kosa, ki bi pasal vsem, pa četudi govorimo o mali črni obleki, ki bi lahko bila klišejski odgovor. Niti mala črna obleka ni za vsako, morda si bolj tip za maksi temno modro obleko, ki bi lahko bila alternativa.

Kot raziskovalka ženskih arhetipov svoje znanje predajaš tudi v obliki vodenega potovanja v varnem zavetju ženskega kroga. Katere ženske so vabljene v tvoj tempelj? Kaj lahko s srečanji pridobijo?

Tako kot pri oblačilih, tudi v krog so vabljene ženske, ki jih to kliče. Vedno znova slišim, da jih je nekaj poklicalo, morda ne vedo nič o tematikah ki se jih dotikamo, nikoli prej niso bile na čem podobnem, ne vedo, kaj lahko pričakujejo, jih je pa nekaj poklicalo. Lahko bi rekla, da so vabljene Ženske, ki jih kliče njihova ženska duša, ki si želijo raziskati njeno pokrajino, se bolje ali pa celo na novo spoznati, bolj utelesiti v sebi. Ženske ki si želijo izkušnjo sestrstva in ki hrepenijo po tem, da v svoje življenje vključijo ritual.

Ženski krog pri Janji Videc
Ženski krog pri Janji Videc

Kaj lahko pridobijo? Izkušnjo biti videna in slišana v svojem bistvu, izkušnjo sestrstva, stik z deli sebe, ki jih morda še ne poznaš, opolnomočenje, prostor kjer se globoko nahraniš …

Na kakšen način si se odločila prebujati žensko čarovniško naravo? Kaj ti pri delu predstavlja največji izziv?

Bom rekla da se nikoli nisem zares odločila, sem pa sledila notranjemu klicu, čeprav je bilo velikokrat tudi težko, sploh na točkah, ko sem imela vizijo, potrebno pa je bilo prehoditi še dolgo pot do njenega uresničenja. Mislim da žensko čarovniško naravo čisto zares prebujam šele z ženskimi krogi. Največji izziv je ostajati v zaupanju in slediti intuiciji, hkrati pa ločiti zrnje od plevela, resničen glas intuicije od drugih nezavednih delov nas.

Kaj si po horoskopu? Verjameš vanj?

Po horoskopu sem ribi in devica v ascendentu. Bom čisto iskreno priznala, da se v horoskop nikoli nisem zares poglabljala, morda to še pride. 🙂

Na obisku showrooma v Tobačni v Ljubljani si lahko v živo ogledate oblačila, Janja vas lahko tudi pomeri, saj je vsak Witches sisterhood kos možno izdelati po meri ali ga z manjšimi prilagoditvami v barvi ali dizajnu ustvariti za vas. Lahko pa obiščete spletno stran, kjer bo vsaka našla nekaj zase.

Fotografije: Teja Blatnik

Obiščite spletno trgovino Witches sisterhood

Vabljena v izkušnjo sestrske povezanosti, kjer si videna, slišana, sprejeta in podprta. PREVERITE!