POMANJKANJE LJUBEZNI DO SEBE

Ste sposobni gojiti ljubezen do sebe?
Ste sposobni gojiti ljubezen do sebe?

Ste sposobni gojiti ljubezen do sebe?

Predviden čas branja 4 minute

Ljubezen do sebe ni znak naše sebičnosti ali prepotentnosti. Ljudje, ki se imajo radi, ne mislijo, da so vredni več od drugih, temveč le vedo, da so pomembni. Zaslužijo si ljubezen, spoštovanje in razumevanje. Ljudje, ki se imajo radi, vedo, da so pomembni, zato ne bodo gnili v odnosih, v katerih ne dobivajo tistega, kar si zaslužijo. Ljudje, ki se imajo radi bodo cenili svojo izjemnost in poskušali zaceliti ranjeni del sebe. Ne bodo pustili, da jim dnevi spolzijo skozi prste, temveč bodo življenje zgrabili z obema rokama.

Delajo tisto, v čemer uživajo, in uspehe tudi proslavijo. Kajti, če sebe nimamo radi, se teže odločimo za dejavnost, v kateri uživamo. Če pa se zanje že odločimo , nas peče vest. Podobni bolj ali manj močni občutki krivde lahko zajemajo vsa področja našega življenja, nekateri so zanemarljivi, drugi pa nas resnično mučijo. Zato je pomembno , da ko končno naredimo nekaj zase, tudi čutimo, da si to zaslužimo. 

Ste sposobni gojiti ljubezen do sebe?

To ne pomeni, da ste sebični, temveč da zdravo skrbite zase. Zavedate se, da na ta planet niste prišli le zato, da bi služili drugim, temveč da služite tudi svojim sanjam. Sicer pa lahko največ sebe damo drugim šele, ko si napolnimo lastne baterije. Če ste drugim nenehno na voljo, sebi pa le redko, jim boste na koncu lahko dali le še senco tistega, kar bi jim v resnici lahko. Na koncu boste tudi sami postali ta senca, kar zagotovo ni nikomur namenjeno.

Pomanjkanje ljubezni do sebe se kaže tudi drugače, saj nas poleg občutka krivde, če si kaj privoščimo, pesti tudi to, da preveč stvari počnemo le zato, da bi dobili potrditev pri drugih. Nimate se radi, če želite nenehno zadovoljiti druge, sebe pa zanemarjate. Prepričani ste, da boste končno srečni, če boste izpolnili tuja pričakovanja, toda videli ste še dovolj dokazov, da veste, da je to čustvena luknja brez dna.

Ste sposobni gojiti ljubezen do sebe?

Pa novo in novo. Da, to je odvisnost, odvisnost od tujega mnenja. Občutek lastne vrednosti ste pozunanjili, zato mislite, da vam morajo drugi potrditi, da nekaj pomenite. Manj pomena pripisujete lastnemu mnenju o sebi, več pomena pripisujete mnenju drugih. Tudi zato je ključno, da sebe postavite na prestol lastnega življenja. Smisel vašega življenja ni poskušati zadovoljite vse druge, ampak odkrivati kako ste lahko v resnici zadovoljni sami s sabo.

Med toksičnimi znaki pomanjkanja ljubezni do sebe je tudi ne sprejemanje nekaterih delov sebe ali svojega življenja; ne sprejemanje svojega telesa ali delov svojega telesa, nekaterih svojih značajskih lastnosti, dela svoje preteklosti ali celo dela svoje sedanjosti.

Nekateri pogosto preveč energije namenjajo neposrednemu soočanju tistim delom sebe ali svojega življenja, ki ga ne sprejemajo, namesto da bi se bolj zavedali vsega zdravega v svojem življenju. Toda če se naučite ceniti zdrave dele sebe in svojega življenja, vam to lahko pomaga sprejeti tudi tiste dele sebe ali svojega življenja, s katerim niste zadovoljni. Modro je, da pozornost posvetite tako reševanju težave kot vsemu, kar v vašem življenju deluje.

Preberite tudi NAGRADE, KI JIH PRINAŠA SAMOTA in MENTALNA HIGIENA JE ORODJE, KI NAM POMAGA RAZUMETI SEBE