NE ZAMENJUJTE LASTNEGA NEZADOVOLJSTVA S TEŽAVAMI V RAZMERJU

Ne povezujte lastnega nezadovoljstva s težavami v partnerstvu
Ne povezujte lastnega nezadovoljstva s težavami v partnerstvu

Ne povezujte lastnega nezadovoljstva s težavami v partnerstvu

Predviden čas branja: 4 minute

Najbrž je v človeški naravi, da poskušamo ugotoviti, zakaj se počutimo tako slabo, kadar smo nezadovoljni, da na koga prevalimo odgovornost ali si domislimo kake logične razlage za svoje težave. Kadar ste malodušni ali nezadovoljni najprej pomislite: če bi vedel, zakaj sem tako vznemirjen, bi se takoj bolje počutil. Potem se vam posveti, da so najbrž krive zakonske ali partnerske težave.

V hipu se prelevite v detektiva in začnete premišljevati, kaj vse je v vašem razmerju narobe.

V mislih preštevate partnerjeve pomanjkljivosti in ugotavljajte, katere vaše potrebe niso zadovoljene. Razčlenjujete, kaj vse je narobe v vaši zvezi, zakaj ni več takšna, kakršna je bila, in kaj vse bi morali spremeniti. Včasih je to nagnjenje neznatno, drugič pa zelo resno. V vsakem primeru ste odprli vrata dodatnemu nezadovoljstvu, če ne kar pravim težavam. Če boste opustili to nagnjenje, boste uvideli, da prav zato, ker ste nezadovoljni, nenehno premlevate o težavah in tegobah v svoji zvezi.

Drugače povedano: najprej ste bili nezadovoljni, to nezadovoljstvo pa je sčasoma preraslo v navado, da si predstavljate, ustvarjate in ocenjujete težave.

Ne povezujte lastnega nezadovoljstva s težavami v partnerstvu

Kadar ste vznemirjeni, napeti, jezni, zdolgočaseni, utrujeni ali slabo razpoloženi, je popolnoma samoumevno, da si boste polnili glavo z neprijetnimi mislimi, in za svoja neprijetna čustva dolžili svojega partnerja. Kadar boste na tleh ali se boste slabo počutili, bo vsako pojasnilo , ki se ga boste domislili ali kar vam bo kdo predlagal popolnoma smiselno. Sami pri sebi boste premišljevali, da vam žena nič ne pomaga ali moj partner mi ne zna prisluhniti. In ker boste potrti, se vam bo to zdelo smiselno.

Svoje občutke boste potrdili z nešteto primeri.

Toda kadar boste potrti ali negotovi, se vam bo zdelo prav vse grozno, najbrž vas bo prav vse jezilo. In prav vse se vam bo zdelo utemeljeno. To je ena izmed tistih mentalnih pasti, iz katerih se vse življenje ne moremo izviti. Isto velja za vsakogar izmed nas, naj bo na novo zaljubljen ali pa poročen že petdeset let. To ne pomeni, da ni nobena od težav, ki jih opažamo ali o njih premišljujemo, kadar smo nerazpoloženi, resnična katera kdaj tudi je.

Če je tisto, kar nas muči, kadar se slabo počutimo, ki so takrat, ko smo nerazpoloženi, videti zelo resnični in pomembni, čudežno izbruhnejo, ko se razpoloženje izboljša.

Ne povezujte lastnega nezadovoljstva s težavami v partnerstvu

S to preprosto metodo boste lahko za vedno spremenili svoje odnose. Kadar ste nerazpoloženi, svojih misli in občutkov ne smete jemati preveč resno. Tedaj ste manj modri in sočutni, saj niste dovolj trezni in prisebni. Namesto, da bi kakor koli odreagirali, raje počakajte. Svojim mislim posvečajte manj pozornosti, manjši pome, predvsem pa nehajte analizirati. Tako boste sebe in svojo zvezo zavarovali pred veliko večino vsakdanjih težav.

Čim manj pozornosti boste posvečali neprijetnim mislim, tem hitreje se vam po popravilo razpoloženje in se vam bo povrnila razsodnost. Čeprav je ta nasvet zelo preprost, pa ga ni vedno lahko uresničiti. Kadar koli boste nerazpoloženi, se boste namreč vedno znova vračali k stari navadi, da morate najti smisel vsega dogajanja. Toda če boste potrpežljivi in boste vztrajno in zavestno ravnali drugače, vam bo prešlo v kri. In tedaj boste poplačani za ves svoj trud.