NE NEKEGA DNE, TEMVEČ SEDAJ

Ni dovolj samo načrtovati, pomembno je biti tukaj in sedaj
Ni dovolj samo načrtovati, pomembno je biti tukaj in sedaj

Ni dovolj samo načrtovati, pomembno je biti tukaj in sedaj

Predviden čas branja 4 minute

Toliko časa morda delamo, načrtujemo, kaj bomo počeli, in si utiramo pot proti tistemu, kar bi nekoč radi postali, da pozabimo biti. Ko razmišljamo o tem, kaj bomo v prihodnosti, pozabimo biti hvaležni za to, kar smo zdaj. Težko je biti hvaležen za tisto, kar si zdaj, če je sedanji trenutek le točka sredi dirke do naslednje ciljne črte, črte, ki se nam kaže v daljavi, a se sploh ne približa, ne glede na to, kako daleč je ali kako hitro se premikamo. Naša kultura uspeh rada meri v odnosu do tiste navidezne ciljne črte.

S tem v svoje življenje pritegnemo tisto, kar si vizualiziramo. Koraki, ki jih delamo, so prav tako pomembni, če ne celo pomembnejši kot celotna slika. Odločitve in dejanja v vsakem trenutku so niti, iz katerim tkemo tapiserijo, ki bo na koncu pripovedovala zgodbo našega življenja. Na svoje življenje glejte kot na film, ki ga sestavlja na tisoče slik, vsaka od njih pa ima svoj pomen. Da bi mnogi razumeti celoten film, je treba upoštevati vsako sliko posebej.

Ni dovolj samo načrtovati, pomembno je biti tukaj in sedaj

Smisel življenja se ne razlikuje samo od človeka do človeka, ampak vsak dan vsaka ura torej postreže z novim smislom. Smisel je vedno konkreten smisel konkretne situacije. Vedno je zahteva trenutka. Ta zahteva pa je vedno naslovljena na konkretno osebo. Morda se vam drobci, ki vam sestavljajo življenje, zdijo nepomembni, vendar imajo v najširšem kontekstu največje možne posledice.

Lahko bi rekli, da na odgovor na vprašanje, kaj je smisel življenja, konec koncev gledamo skozi odgovor na vprašanje, za kaj se odločamo v danem trenutku. Takšen pogled na življenje osvobaja, še posebno tiste, ki nenehno dirjajo proti ciljni črti. Dejansko je spodbuda, naj preusmerimo svojo pozornost na priložnosti, ki se nam odpirajo v tem hipu.

Ni dovolj samo načrtovati, pomembno je biti tukaj in sedaj

Če pozdravljamo trenutek za trenutkom, se lahko potopimo prav v vsakega, podelimo z drugimi svoj takratni najboljši jaz in v polnosti zaživimo. Lahko bi rekli, da e življenje niz odločitev, ki jih sprejemate zdaj, zato svoje prirojene note tudi ne boste zaigrali nekoč, ko boste imeli dovolj visoko izobrazbo, veščine, dovolj denarja, pravo službo ali dovolj številčno občinstvo. Svoje darove razširjamo naprej zdaj, iz hipa v hip.

Sodoben način življenja, v katerem sporočila s svetlobno hitrostjo prepotujejo svet, nas sili v hitenje od enega zmenka do drugega, od ene dejavnosti do druge s tako naglico, da se moramo zares potruditi, če hočemo ostati zasidrani v sedanjem trenutku. Osredotočiti se na zdaj seveda ne pomeni, da sploh ne bi smeli načrtovati ali si zastavljati dolgoročnih ciljev. Tudi to je pomembno. Če pa ves čas zremo v oddaljeno prihodnost, zlahka zamujamo tisto, kar nam zmore dati vsak trenutek in kar v vsakem trenutku lahko damo tudi sami.

Preberite tudi NAJ VAS PRETEKLOST NE UMIKA OD SEDANJOSTI in ŽIVLJENJE NI FORMULA, KI BI USTREZALA VSEM