NAUČITE SE REČI NE!

Znate reči NE, ko je to potrebno?
Znate reči NE, ko je to potrebno?

Znate reči NE, ko je to potrebno?

Predviden čas branja: 4 minutes

Ko se odrekamo ljubezni do sebe v želji, da bi se izognili sebičnosti, pogosto postanemo nesposobni reči ne. S tem se pripravljamo na poraz, ker se zavežemo svoje življenje živeti za druge in ne zase. To pa ne more trajati, ker zato plačujejo ceno naše telo, energija in razmerja. Tudi druga plat medalje je težavna. Ko drugim rečemo da vsakič, ko nas prosijo, da bi kaj storili, morda tega ne mislimo, saj globoko v sebi čutimo zamero ne glede na to, da smo se sami odločili tako.

Občutke zamere potem potlačimo, a občutja te vrste so energija in ta mora nekam steči. In to tudi stori.

Ta negativna čustva se izražajo skozi naše telo in začnejo razžirati povezavo med nami in ljudmi v našem življenju. Medtem ko je lahko neprijetno pomisliti, da bi rekli ne, se je pomembno zavedati, da z vsakim da nekomu ali nečemu drugemu, ko tega v resnici ne želimo, rečemo ne samemu sebi in temu, kar je za nas najpomembnejše. Prav tako je treba vedeti, da ne prenesemo, da bi rekli ne zato, ker se ob tem počutimo sebične. Toda že sam razlog, da v nekaj privolimo, je posledica nase osredotočene želje: želje biti ljubljen.

Znate reči NE, ko je to potrebno?

Težava je v tem, da to ne deluje, kar tudi tukaj ne moremo nadzorovati, koliko ljubezni bomo dejansko dobili od drugih, ko jim rečemo da.

Še ko nimamo več energije za nenehno razdajanje, jo še vedno širimo na druge stvari. To je recept za izgorelost. Če se želite reči ne, naj bo vaš prvi korak postavljanje prioritet. Ne boste vedeli, čemu reči ne, dokler ne boste ugotovili, čemu v resnici želite reči da. Sestavite seznam prioritet. Pomislite, kaj vas veseli in čemu v svojem življenju se želite ta hip posvetiti. Nekaj primerov za ta seznam lahko vključuje: moje zdravje, duhovnost, moj zakon, moji otroci, enkrat na teden samo meni namenjen čas, rekreacija, popravila okrog hiše. Ko bo vaš seznam končan, z njega izberite tri najpomembnejše točke.

Na vrh seznama, na prvo mesto, zapišite: Skrbeti zase in dovolite si biti srečen.

Znate reči NE, ko je to potrebno?

Ne glede na to, kaj ste zapisali, nič od tega ne boste mogli narediti, če ne boste najprej poskrbeli zase. Ne morete skrbeti za druge ali opravljati nalog, če izgorite. Lahko ob vnovičnem pregledu seznama vidite, katere stvari v vašem življenju bi bilo morda treba prerazporediti? Zaobljubite se, da v prihodnje ne boste rekli da ničemur, česar ni na vašem seznamu  prioritet. Ko je vaš seznam prioritet končan, sestavite še seznam vsega, čemur si želite reči ne. Ob pisanju tega seznama bi vas utegnil prevzeti občutek krivde. Toda tisti trenutek morate biti povsem odkriti s sabo in pogledati, kaj si globoko v sebi želite delati in kaj vam srce pravi, česa si ne želite početi.

Pomislite, kako bi lahko najlažje rekli ne. Dovolite si ubrati pot najmanjšega odpora. Ne terjajte od sebe poseganja po težjih možnostih, saj je že samo po sebi dovolj težko reči ne. Ko enkrat rečete ne, si vzemite čas, da boste občutili, koliko boljše je živeti brez te zaveze. Če ste pripravljeni, recite ne še vsem preostalim stvarem, ki ste jih zapisali na seznam. Postalo vam bo lažje ostati zvest samemu sebi in temu, kar vas osrečuje.