KAKO USTVARITI OSEBNI NAČRT RASTI IN RAZVOJA?

Osebna rast in razvoj ter načrtovanje

Osebna rast in razvoj ter načrtovanje

Predviden čas branja: 4 minutes

Prvi korak pri razvoju načrta osebne rasti je razmišljanje o tem, kaj si v resnici želite, po kakšnih rezultatih hrepenite? Kaj je končni rezultat vašega prizadevanja? Pojasniti si morate, kaj želite od svojega osebnega načrta rasti in razvoja. Ali želite napredovanje? Želite izboljšati odnos? Se počutiti močnejše in bolj zdravo?

Ugotovite, kaj v resnici želite

Ko imate v mislih jasno predstavo, razmislite o razlogih za cilj. Na prvi pogled se vam morda zdi, da je to samo zato, ker se želite počutiti bolje in želite najti načine, kako se premakniti iz trenutne situacije. Vse to so pomembni dejavniki, toda če želite resnično dvigniti svojo rast na naslednjo stopnjo, morate kopati nekoliko globlje.

Zakaj si želite zrasti?

Če želite razumeti, kako nadgraditi svojo osebno rast, se morate izzvati, ter kopati globje po svoji podzavesti. Ali želite napredovanje, zato da boste lahko bolje poskrbeli za svojo družino? Bo boljši odnos z ljubljeno osebo vodil do večje sreče in produktivnosti v vašem življenju? Ali vam to, da ste v boljši formi, omogoča srečo? Ko boste spoznali, da vas vodijo dejavniki, ki so večji od vas samih, se boste bolj spodbudili, da prevzamete nalogo in se resnično zavežete svojemu osebnemu načrtu rasti. Vaši razlogi morajo biti jasni in prepričljivi ter vam pomagati, da se osredotočite na to, kaj bo doseganje vaše osebne rasti pomenilo za vaš način življenja.

Osebna rast in razvoj ter načrtovanje

Ne ustrašite se ovir

Mnogi ljudje vidijo izzive kot ovire, ki jim preprečujejo, da bi sledili svojemu načrtu osebne rasti, čeprav so to dejansko priložnosti. Oglejte si, kaj po vašem mnenju ovire na vaši poti, in poglejte, kako jih lahko odstranite ali preoblikujete in jih uporabite, da se približate svojim ciljem. Ta izziv vas dejansko spodbuja, da uberete drugačno pot in raziščete kariero, ki vam pomeni več. Ni vam treba izbirati med strastjo in dobičkonosnostjo, ko sledite svoji notranjosti, imate lahko oboje.

Pridobite orodja, ki jih potrebujete

Ni narobe priznati, da osebnega načrta rasti ne morete ustvariti sami. Mnogi najuspešnejši ljudje na svetu se obrnejo na zunanja orodja in strategije, ko stopijo na pot osebne rasti. Oglejte si najboljše knjige o osebni rasti, obrnite se na zgodbe ali citate, ki vas navdihujejo, ali poiščite mentorja, ki vam daje moč. Če nimate mentorja, izberite nekoga, ki ga cenite, ki mu zaupate in ki ima širino. Ne glede na to, ali je to nekdo, ki je znan ali kdo od vaših bližnjih, boste z uporabo orodij in spremljanjem uspeha drugih lažje razvili svojo pot do uspeha.

Prepričajte se, da delujete v skladu s svojim osebnim načrtom rasti

Osebna rast je več kot postavljanje ciljev in trdo delo za njihovo dosego. Mnogi od nas trpijo zaradi notranjih konfliktov, ki vodijo v samo sabotažo. Te konflikte moramo najprej sprostiti in se uskladiti, preden lahko naredimo naslednji korak k našemu načrtu osebne rasti. Upoštevanje zakona privlačnosti lahko pomaga doseči pravo bistvo. Ko boste usklajeni, boste ugotovili, da delate tisto, kar vodi do uspeha. Osredotočili se boste na tisto, kar resnično želite, s tem se boste dotaknili uspešnega življenja, h kateremu stremite.

Osebna rast in razvoj ter načrtovanje

Zapišite kar čutite

Slediti svojemu načrtu osebne rasti v glavi je težko in enostavno je narediti majhne spremembe in prilagoditve, ki vam preprečujejo doseganje vaših ciljev. Ko ga zapišete, imate vizualni dokaz svojega prvotnega načrta in ga lahko znova preberete. Zapisovanje načrta in sledenje napredku vam pomagata povečati osredotočenost in omejiti moteče dejavnike. Svet je lahko hrupno mesto in vaš um je zelo enostavno napolniti s klepetom. S pisnim načrtom se ta hrup zmanjša in vas vrne v središče.

Nagradite se za svoje uspehe

Ne čakajte, da dosežete vse svoje cilje. Ko napredujete na katerem koli delu svojega načrta osebne rasti, si vzemite čas, da ga prepoznate. Lahko si podarite kakšno malenkost, na primer kos oblačila ali si privoščite nekaj časa obdani s svojimi najljubšimi dejavnostmi. Povečajte svoje užitek tako, da ga delite z nekom drugim, ki se zaveda vaše poti osebne rasti. To povečuje povezavo in naredi vaš napredek bolj koristen. Čeprav je pot do sprememb na začetku dolga, vas bodo dobri rezultati navdihnili, da nadaljujete.

Sledite in bodite odgovorni

Bodite odgovorni do svojega načrta osebne rasti, tako da o svojem napredku redno obveščate bližnjega prijatelja ali družinskega člana. Ostanite odgovorni tudi takrat, ko dosežete svoj cilj. Morda si postavite kakšnega novega.