KAKO POMEMBNO JE V LJUBEZENSKEM ODNOSU POGAJANJE?

Pogajanje je v vsakem odnosu ključnega pomena
Pogajanje je v vsakem odnosu ključnega pomena

Pogajanje je v vsakem odnosu ključnega pomena

Predviden čas branja: 4 minutes

Če si partnerja želita prekrmariti življenjsko pot skupaj, se morata pogajati. Pogajanje je izbiranje, kaj posameznik potrebuje in želi, ter sprejemanje rešitev, ki so zadovoljive za obe strani, ustvarjanje tega, kar se imenuje zmaga za oba. Pogajanja bodo potrebna, kadar se bodo med partnerjema pojavile razlike, ki so neizogibne, in kadar sporazumevanje ni povsem dovolj za izhod iz slepe ulice. Največje presenečenje, na katerega partnerji naletijo ko navežejo del razmerja je, da odnosi zahtevajo čas in trud.

Zaljubljenost je čudoviti del razmerja, toda nadaljevanje je učinkovito vsakodnevno vzpostavljanje odnosa lahko pravi izziv.

Za ohranjanje vezi med partnerjema je nujno potrebno učinkovito sporazumevanje. Korak, ki sledi sporazumevanju, je pogajanje. Partnerja ga potrebujeta, da med svojima ločenima resničnostma zgradita most in da se znova in znova zavezujeta drug drugemu; potrebno je tudi za premagovanje brezizhodnosti. Ko se bitja združita, morata začrtati skupno življenje. To je lahko izziv predvsem zato, ker se partnerji vselej ne strinjajo. Kadar prihaja do razhajanj glede prednosti, vrednot, sloga in nagnjenj, bodo potrebna pogajanja. 

Pogajanje je v vsakem odnosu ključnega pomena

Dva, ki se zbližata, si nista enaka.

Recimo, da sta si partnerja, zato da je odnos uspešen, nekoliko podobna in ju zanima nekaj skupnih stvari. Z veliko verjetnostjo pa lahko predpostavljamo, a se bodo med njima pojavile razlike, ki jih bosta morala premostiti. Področij, na katerih se lahko pojavijo neskladja, je toliko, da je presenetljivo, da katera koli dva posameznika sploh ostaneta par. S partnerjem se lahko razlikujeta po tem, kakšen življenjski slog vam je ljubši. Lahko se razlikujeta po tem, kako radi preživljate svoj prosti čas.

Mogoče se s partnerjem razlikujeta po svojih potrebah. Mogoče nimata popolnoma enakega okusa. Lahko se razlikujeta po hoji. Nazadnje so lahko drugačna tudi vaša nagnjena ali filozofije. Z nekom, ki se v tem in onem pogledu popolnoma razlikuje od vas, lahko shajate preprosto tako, da mu dovolite biti to, kar je, in se uprete nagibu, da bi ga spremenili v svoj klon. Tak, kot je, je ravno pravšnji. Veliko je privržencev teorije neobdelanega diamanta, ki verjamejo, da lahko svojega partnerja po svoji zamisli preoblikujejo v sijoči dragulj.

Pogajanje je v vsakem odnosu ključnega pomena

Človeški nagib po spreminjanju drugih je močan, čeprav partnerja ne moreta izbirati na podlagi tega, v kar verjamete, da ga je mogoče preoblikovati.

Kaj jim je všeč, kaj potrebujejo in kako delujejo, je neločljivo povezano s tem, kakšni ljudje so. Ko izberete, da boste v odnosu z drugim, se obvežete, da ga še v istem trenutku sprejmete takega, kot je. Ne glede na izvor ali naravo vaših razlik boste morali s partnerjem poiskati načine, da boste ustvarili prostor za želje in potrebe drugega in da boste živeli harmonično kljub očitnim razlikam v vaših željah.

V slepi ulici se znajdemo, ko obsojamo zaradi napačne orientacije. Ko s partnerjem predstavita svoje poglede ali želje in odkrijeta, da si nasprotujejo, ste pred izbiro; lahko si  želita doseči svoj prav ali ugoden razplet za oba. Scenarij, ki ga boste izbrali, bo določil, ali se boste podali v učinkovita pogajanja ali v bitko za žezlo.