BARVE, IZBERITE PRAVE ZA VAŠ DOM IN BOLJŠE POČUTJE

Barve katere izbirate za svoj dom, je zelo pomembno, da veste, kako uporabljati barvno kolo. Da bi resnično razumeli barvo, ga boste morda morali najprej proučiti. Preprosto povedano, barvno kolo zagotavlja vizualno predstavitev, katere barve se med seboj ujemajo. V bistvu odstrani vsa ugibanja.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI IZBIRI BARV?

Barvno kolo je najpomembnejše pri razumevanju teorije barv.

Vedeti je potrebno tudi kaj so osnovne in primarne barve. Primarne so rdeča, modra in rumena. Sekundarne pa, oranžna, vijolična in zelena, se lahko pripravijo z mešanjem primarnih barv. Terciarne barve pa predstavljajo šest odtenkov, ki jih lahko naredimo iz mešanja primarnih in sekundarnih barv.

Barve
Barve

Če niste prepričani, kje začeti, ko gre za popestritev barv v domačem okolju, je poznavanje osnov barv dobra odskočna deska, da boste pričarali unikatno mavrico, vendar ne preveč pisano. Zapomnite si, primarne in sekundarne barve takoj osvetlijo vsak prostor. Ko izberete osnovno barvo, lahko ustvarite veliko različnih različic. Vse, kar morate storiti, je kombinacija z nevtralno, da bo svetlejša ali temnejša. Mnogi umetniki priporočajo eksperimentiranje z barvami z mešanjem barv, dokler ne začutite, kako drastično nevtralne snovi vplivajo na barvo. Če pa nimate možnosti ustvarjati sami, obiščite trgovino z barvami in izberite nekaj vzorčnih barvnih palet.

blankRdeče, pomarančne in rumene so pogosto opisane kot tople barve. Običajno so bolj živahne in zdi se, da v prostor prinašajo občutek živosti in intimnosti. V nasprotju s tem, modra, vijolična in večina zelenih prinašajo popolnoma drug učinek. Uporabljajo se lahko za pomiritev prostora in harmonijo. Uporabite tople nianse, da spodbudite živahne energije.
Triadna barvna shema, se nanaša na uporabo treh barv z enakim prostorom med njimi na barvnem kolesu.

 

Tri osnovne barve (rdeča, modra in rumena) so odličen primer, kot tudi tri sekundarne. Ta vrsta nians razporeditve je pogosto zelo drzna.

Barve
Barve

Ker so barvni toni na tako visokem kontrastu in se pogosto uporabljajo čisti odtenki, boste to shemo najbolj pogosto videli v otroških spalnicah ali prostorih za igralnice.  Pri uporabi barv, ki so tako živahne, je vedno pomembno razmisliti o prostorih, ki so v bližini. Namesto tega se prepričajte, da so sobe ob vašem triadnem prostoru mirnejše in večinoma nevtralne.

Barve in Pomen barv

Rdeča: ciljno usmerjena
Oranžna: energična, srečna
Rumena: prepričljiva
Zelena: skrb in pomoč
Modra: analitična, previdna
Vijolična: udobje, vredno dostojanstva
Bela: Mirna, dobra organizacija
Črna: konservativna, vendar tudi ustvarjalna
Rjava: odlična pri izpolnjevanju nalog

Povzeto po freshhome.com