EMPATIJA IN SOČUTJE: ZNATE PRISLUHNITI?

Empatija in sočutje, sposobnost razumevanja. Znate prisluhniti?
Empatija in sočutje, sposobnost razumevanja. Znate prisluhniti?

Empatija in sočutje, sposobnost razumevanja

Predviden čas branja: 3 minutes

Znati poslušati je enako pomembna komunikacijska veščina kot znati izražati svoja čustva. Empatija je skrb in sposobnost razumevanja izkušenj in čustev druge osebe z njegove perspektive. Je postavljanje v kožo drugega človeka. Med poslušanjem drugih, ki delijo z vami svoje občutke o nečem, kar jim je pomembno, lahko pride do odzivov, ki segajo od nezainteresiranosti in kritike do empatije in sočutja.

Verjetnost, da se resnično povežete z drugimi, je večja, če se odklopite od omrežja dobesedno in v prenesenem pomenu.

Empatija in sočutje, sposobnost razumevanja. Znate prisluhniti?

Tako boste lahko zares prisotni, skupaj z ljudmi, ki so zares tam, in jih poslušali sočutno, brez ocenjevanja. Čemur pravimo empatično poslušanje. Govorjenje in poslušanje lahko povečata čustveno bližino, hkrati pa zmanjšata izključenost in osamljenost. Seveda pa lahko to, kako se sporazumevate, govorite in poslušate, tudi zmanjša čustveno imunost, ter nasprotno poveča občutek osamljenosti in izključenosti.

Empatično poslušanje je ključ do odnosov, saj premosti razdaljo med ljudmi.

To je sposobnost, povezati se z drugo osebo , ne samo v mislih, ampak, kar je najpomembnejše, s srcem. Ljudem bo morda neprijetno deliti svoje občutke z vami, če bodo predvidevali, da jih boste poslušali s kritiko in obsojanjem, namesto s sočutjem in z empatijo.

Ko govorite, lahko vaše besede pri poslušalcu sprožijo empatijo, kar vodi do občutka razumevanja in povezanosti, ali pa se v poslušalcu zbudi odpor do tega, kar govorite, in se postavi v obrambni položaj. To pa vodi v občutek frustracije in prekinitev povezave. Empatično poslušanje vključuje poslušanje z očmi, ušesi in s srcem, z namenom, da bi razumeli, kaj vam nekdo govori, še zlasti pa, da bi za besedami opazili njegova čustva. Empatično poslušanje ne pomeni, da se morate z nekom strinjati.

Gre za to, da ste pripravljeni vstopiti v njegov svet in ga razumeti.

Empatija in sočutje, sposobnost razumevanja. Znate prisluhniti?

Drugi del empatičnega poslušanja je sporočanje vašega razumevanja tej osebi. Ni dovolj domneva , da razumete izkušnjo drugega, njegov položaj in kako se zaradi tega počuti. Tudi če ga povsem razumete, druga oseba tega ne ve, če to zadržite v sebi. Zato je ponovitev tega, kar mislite, da ste slišali, za pripovedovalca bistvena. Kajti le tako ve, da ste ga resnično slišali, videli in razumeli. Poslušajte sočutno in s srcem. Kar ima povedati, naj pusti sledi v vašem telesu in srcu.

Odprite se in si z empatijo, s prijaznostjo in sočutjem predstavljajte, kako je biti tam, kjer je ta oseba trenutno v svojem življenju. Kako se počuti na tej točki. Ko bo oseba povedala, kar se vam je namenila povedati, se ji zahvalite, ker je pogumno delila svoje pristne občutke z vami, in ji zaželite vse dobro. Naša človeška potreba po empatiji hrepeni, da bi bili v celoti opaženi, slišani in razumljeni na globoko oseben način. Ko ste tako v celoti prisotni, vaša empatična komunikacija spodbuja bistvo čustvene intimnosti, ki lahko pomaga zdraviti vaše srce in ustvariti pomembne čustvene vezi z drugimi.