BOLJE JE BITI SREČEN KOT IMETI PRAV

Imeti prav in biti uspešen, še zlasti v odnosih, nista niti približno enaki stvari.

Imeti prav in biti uspešen, še zlasti v odnosih, nista niti približno enaki stvari.

Predviden čas branja: 4 minute

Pravo merilo za ocenjevanje vašega obnašanja ni, ali imate prav ali ne, pač pa, ali pripomore k uspešnosti odnosa ali ne. Morda ste se odločili, da imate glede neke stvari v odnosu popolnoma prav in vas nič ne premakne s te točke. Lahko imate popolnoma prav, a vseeno vam lahko v odnosu prav bedno spodleti. Začnite vrednotiti stvari, ki jih počnete v odnosu, in sicer glede na to, ali vas te misli, čustva in dejanja vodijo k ciljem ali ne. Vam vaše stališče prinaša to, kar si želite? Če vam ne, ga spremenite. Delajte to, kar pripomore k uspešnemu odnosu, ne to, kar je prav.

Razmislite o vseh primerih, ko je bilo za vas pomembneje, da imate prav, namesto da bi bili srečni.

To osebno vrednoto odnosa uporabite, kadar ugotavljate, kdo je kaj rekel komu, katera je najboljša strategija vzgoje otrok, kako porabiti denar ali kako ravnati s težavnim sorodnikom. Počnite stvari, ki učinkujejo, in se ne zapičite v lasten prav. Če te vrednote ne boste vključili v svoje življenje, boste sicer dobili veliko bitk, a na koncu boste izgubili vojno. Ne glede na to, ali ste moški ali ženska ne mislite, da svoj odnos krepite, če partnerja prisilite v podreditev. Pomislite, kako se vi počutite, kadar ste ponižani. Mar tedaj razmišljate, da bo to dobra izkušnja? Ne, tedaj ste zagrenjeni in zamerljivi, ali pa še kaj hujšega.

Imeti prav in biti uspešen, še zlasti v odnosih, nista niti približno enaki stvari.

Tudi zmagovalec se ne more dobro počutiti.

Težje ko zmagate, več izgubite. Počnite stvari, ki vas bodo popeljale k temu cilju in se ne trudite na vso moč dokazovati, da imate vedno prav. Ni se vam treba razjeziti vedno, ko se vam zdi, da imate pravico, da bi se ujezili. Partnerju prihranite kozje molitvice in oštevanje vsakokrat, ko se vam zdi, da sito zasluži. Ni vam treba vedno znova dokazovati, da ste pametnejši od partnerja. Lahko si izberete drugačno čustvo recimo strpnost, razumevanje, sočutje ali pa katerokoli čustvo, ki ne bo povzročilo še večjih sovražnosti v vajinem odnosu. Kadar v vašem odnosu prevlada potreba po dokazovanju, kdo ima prav in kdo se moti, je ta odnos obsojen na prepad.

Če ne sprejmete te osebne vrednote odnosa, lahko postanete suženj pravičnosti.

Imeti prav in biti uspešen, še zlasti v odnosih, nista niti približno enaki stvari.

Pravičnost vam omogoča varnost. Pod njeno krinko se vam ni treba spreminjati. Tako ste prepričani v svoj prav, da bi si raje razbili zobe, kot pa slišali o drugačnih poteh. Nekateri, ki živijo v tovrstnem suženjstvu, postanejo neznosno zaverovani v svoj prav, če njihov partner te pravičnosti ne prizna na pravi način. Tako eden kot drugi partner pogosto ustvari težavo s kakšnim nerazumnim dejanjem, ob tem pa je zasačen. Če ste bili prizadeti vi, se nemara želite da bi se vam partner opravičil in vas prosil odpuščanja.

To zveni logično in upravičeno, vendar morda to ni njegov način.

Če ste krivi, se morda želite pošaliti in omiliti resnosti svojega dejanja, pa vam partner odvrne, da ga še zafrkavate. Zdaj se počutite ne le zavrnjenega, pač pa Za kakovost odnosa ni tako pomembno, kaj se dogaja med partnerjema, pač pa, kako se na dogodke odzivata. Če si znata odpuščati in razumeta, da skuša eden izmed vaju poiskati načine, kako omiliti napetosti, bo vajina prihodnost rožnata. Če zahtevate priznanje, da ste zmagovalec, pa ne bo tako. Če se odločite, da je za vas pomembneje biti srečen kot imeti prav, boste dovzetni za partnerjeve poskuse sprave in ponovne vzpostavitve normalnega sporazumevanja.