SPRETNOST SAMOOBVLADOVANJA

Se znate obvladati?
Se znate obvladati?

Se znate obvladati?

Predviden čas branja 4 minute

Vsak bi moral imeti samokontrolo. Ta veščina je še posebej pomembna za družinsko življenje. Samokontrola je abstinenca od poželenja, pohlepa in jeze v svoji zavesti. Povečuje vrednost vseh drugih lastnosti. Bogastvo postane tisočkrat bolj vredno v rokah tistih, ki se dobro obvladajo. In obratno, bogastvo izgubi vrednost, če pade v roke osebe, ki ni samo obvladana. Zakon karme pravi, da če je nekdo osvojil samoobvladovanje in je sposoben umiriti in umakniti vseh pet čutov, kakor želva umakne svoje okončine v oklep, je varen pred grehom.

Zato ne gre za enodnevno razvedrilo, ampak za pravo dragocenost, ki nas bo spremljala skozi življenje.

Ko enkrat začnemo izpopolnjevati svojo zavest, bo sčasoma postajalo vse lažje. Urejeno življenje dviguje vsa življenjska področja, predvsem pa duhovni razvoj posameznika. Neorganiziran in nemiren um ne more spoznati resnice, tudi če se nenehno uri. In navsezadnje nam urejenost omogoča pravilno izkazovanje ljubezni, globoko in polnopravno ljubezen. Problem našega časa je, da je naša ljubezen sebična. Želimo, da ljubljena oseba pripada samo nam in nikomur drugemu.

Toda prava ljubezen ne pozna sebičnosti, ker tam, kjer je prava ljubezen, ni osamljenosti.

Se znate obvladati?

Skratka, vsak človek  ima svoj svet, ki ga mora vzljubiti. Potem bomo srečni. Skrivnost ljubezni je sestavljena iz odnosov na dušni ravni in ne le na telesni. Vse duše so med seboj povezane. Zato je nemogoče ljubiti le eno osebo. Sprejeti bi morali celotno družino, ves svet živih bitij. Če imamo nekoga radi, smo dolžni ljubiti vse ostale. Če pa sebično ljubimo eno in edino osebo in drugih niti ne poznamo niti nam ni mar, je to sebično in ni ljubezen.

Razumeti je treba, da ljubezen na eni strani uniči ljubosumje. Zato je rečeno, da ni večjega bogastva kot imeti um brez zavisti. Na splošno je zavidati bogastvo nekoga drugega enako kot biti reven. Taka oseba, čeprav ima premoženje, trpi kot revni. Nove pridobitve ne bodo prinesle olajšanja, saj je vzrok trpljenja bogastvo nekoga drugega.

Se znate obvladati?
Foto Freepik

Zato je osvoboditev od zavisti največja dobrina na zemlji.

Najboljša stvar za olajšanje duhovnega in materialnega razvoja je, da ne dovolite, da bi vaš um bil poln zavisti. Tudi, če nimamo nobenega sovražnika, nam bo zavist še vedno odvzela srečo. Naš um je lahko naš največji sovražnik. Zavist spreminja bogastvo v revščino in prinaša trpljenje, čeprav bi lahko bil v isti situaciji srečen in užival življenje. Zavist je kislina, ki najeda dobro voljo. Tudi človekov obraz nam lahko pove, če je bila njegova zavest zastrupljena z zavistjo.

Zavisten človek ima kisel izraz na obrazu.

Zakon karme nas opominja, da boginja sreče ne ostane dolgo pri tistih, ki drugim ne morejo odpreti sreče. Takega posameznika takoj preda v varstvo svoji starejši sestri, boginji nesreče. Nesreča velja za starejšo sestro, medtem ko je mlajša sestra odgovorna za srečo in dobro počutje. Zaradi teh dveh sestra nas modreci učijo enakega obnašanja do dobičkov in izgub. Lahko je nekdo obdarjen z vsemi dobrimi lastnostmi in ima vso srečo, vendar bo en sam izbruh zavisti dovolj, da ga pahne v peklenski ogenj.

Preberite tudi OD TEH ASTRO ZNAMENJ NE PRIČAKUJTE ROMANTIKE in SPADATE MED ASTRO ZNAMENJA, KI UŽIVAJO V SVOJEM DELU?