Progresije v astrologiji in njihov pomen

Progresije v astrologiji marsikdo izpusti, oziroma jim ne podarja pravega pomena, vendar so v astrologiji to ključne točke, ki dopolnjujejo celotno analizo v celoto.

Progresirani planeti na natalne planete predstavljajo najbolj pomemben del, seveda pa je potrebno upoštevati tudi ostale vplive natalne astrološke analize. V trenutku, ko se planeti približujejo točki eksaktnosti so progresije najbolj intenzivne. Energija tega planeta se okrepi in poveča, ko se približuje natalnemu planetu, vse skupaj oslabi, ko se oddalji od natalnega planeta. Progresije v astrologiji delimo na več različnih segmentov.

Delitev progresij:

  • Progresirana luna
  • Progresirani planeti z natalnimi planeti
  • Progresirani planeti na progresirane planete
  • Progresirani vrhovi hiš

Progresije v astrologiji

Znano pa je, da fiksne progresije večkrat zamujajo, tako lahko zamaknejo posledice določenega dogodka in s tem ustvarijo nekoliko drugačno sliko. Stalne progresije se oblikujejo z bolj počasnimi planeti, kot je recimo Saturn, lahko so zelo koristne za posameznika.

Progresije ustvarjajo pomembne notranje spremembe in rast

Vodijo k ukrepanju in povzročijo zunanje dogodke, ki ustrezajo notranjim premikom.

“Progresije so v določenem smislu pot kozmosa, ki se manifestira skozi nas, v primerjavi s tranziti, ki vplivajo na nas.” Bernadette Brady

Z drugimi besedami, preden se dogodek manifestira v našem zunanjem svetu, se bomo na neki ravni najprej spremenili na notranji ravni. Notranje spremembe nas tako pripravijo na zunanje spremembe, ki bodo sledile. Ti notranji premiki so vidni skozi lečo progresije.

Med progresijami in tranziti je razlika sledeča, tranziti predstavljajo določene dogodke v kratkem času, progresije pa simbolizirajo ciklične spremembe v daljšem časovnem obdobju. Progresije v astrologiji je torej vredno malce proučiti.

Za izračun primarne progresije ali direkcije solarnega loka ne potrebujemo tabel s pozicijo planetov za vsak dan v letu. Simbolika nakazuje, da ustreza 1 dan v efemeridah 1 letu življenja. Terciarne progresije pa so zasnovane na simboliki, da 1 dan v efemeridah ustreza 1 lunarnemu mesecu. Uporabljajo se pri podrobnejših analizah že poznanih dogodkov iz preteklosti.

Sekundarna progresija je v panogi astrologije ena izmed najbolj pomembnih oblik progresije. Pri predvidevanju vplivov za določeno obdobje, lahko astrolog napove, kdaj in kako bodo delovale energije planetov, tako, da jih posameznik lahko izkoristi v pozitivni smeri ali pa se pred njimi zaščiti.

Izračun progresij nakazuje, kdaj v določenih obdobjih se bodo pojavile določene preobrazbe. Predstavljajo obdobje za spremembo in odločitve na področju kariere, ljubezenskih odnosov itd.

Progresije, so lahko na psihološkem področju vaše pomembno pomagalo. Rojstna in progresirana karta astrologu pomaga oceniti obdobja, ko boste najlažje napredovali na različnih področjih. Progresije se od osebe do osebe razlikujejo, medtem, ko so tranziti za vse osebe v izbranem trenutku enaki.

Progresija primarno vključuje osebnostni razvoj znotraj posameznika, medtem ko tranziti vključujejo razvoj življenjskih okoliščin izven nadzora osebe.

Progresirano Sonce prinaša zelo pomembno obdobje sprememb, progresirana Luna aktivira vzorce, Merkur prinaša spremembe, potrebne prilagoditve in povečanje mentalne zavesti.  Progresirana Venera lahko predstavlja čas poroke, rojstva in poudarek na področju financ.

Progresija vam torej podarja odgovore na vprašanja o življenjski poti, izbiri, namenu odnosov, pomaga vam, da lahko sprejmete sebe, ljudi, naloge in izzive v svojem življenju.

Za začetek preverite interpretacijo svoje Natalne karte, kar je osnova za proučevanje Progresije.

Preberite tudi: Lahke energije in sreča v natalnem zapisu