POUDARITE OBČUTEK LASTNE VREDNOSTI

Ko boste poudarili občutek lastne vrednosti in se začeli ceniti, vas bodo spoštovali tudi drugi

Ko boste poudarili občutek lastne vrednosti in se začeli ceniti, vas bodo spoštovali tudi drugi

Predviden čas branja: 4 minutes

Pomanjkanje občutka svoje lastne vrednosti je stranski produkt pomanjkanja ljubezni do sebe. Velja pa tudi obratno; pomanjkanje ljubezni do sebe je stranski produkt pomanjkanja občutka svoje lastne vrednosti. Vrednost je po definiciji značilnost, ki opredeljuje nekaj privlačnega, koristnega ali kakovostnega. Imeti vrednost pomeni imeti dovolj določene značilnosti, ki opredeljujejo nekaj privlačnega, koristnega ali kakovostnega, da to nekaj velja.

Tako vrednost temelji na privlačnosti, koristnosti, kakovosti in veljavi. Toda vprašanje je: Za koga?

Večina nas vrednost, ki jo pripisujemo sebi, opredeljujejo glede na to, koliko vrednosti predstavljamo drugim. Če vas navdaja sovraštvo do sebe, najverjetneje mislite, da ste privlačni, nekoristni, pomanjkljivi in v svojih lastnih očeh ne uživate nobene veljave. Dejansko pa je to nemogoče, saj prav vsak dan živite sami s sabo, v svoji koži. Ker je tako, imate zase očitno silno veljavo. Da bi sovraštvo do sebe izginilo, ne bo dovolj, da rečemo to. Njegove korenine poganjajo v plevel v dveh nasprotnih smereh.

Ko boste poudarili občutek lastne vrednosti in se začeli ceniti, vas bodo spoštovali tudi drugi

V smeri prevzetnosti in v smeri sramu.

V osrčju obeh stanj s primerjalnim pogledom na svet je negotovost. Naduti ljudje razmišljajo vertikalno in imajo strahoten občutek svoje lastne vrednosti, saj svoje globoko zakopane negotovosti skrivajo pod tančico arogance in zagledanosti vase. Njihov nadomestek pravega občutka njihove lastne vrednosti. Zagozdeni v svoje negotovosti se vidijo kot prah zemlje. Nase nikoli ne gledajo z naklonjenostjo. Njihov nadomestek pravega občutka njihove lastne vrednosti je misel, da so skromni. Čvrsto se oklepajo prepričanja, da so manj kot ljudje.

Po drugi strani pa pristen občutek svoje lastne vrednosti izvira iz razumevanja, da ni nihče več ali manj od drugih. Dejansko ni nihče boljši ali slabši od vas. Ljudje z občutkom svoje lastne vrednosti prepoznavajo, da nepopolnost hodi z roko v roli s popolnostjo. Vedo, da zaradi te nepopolnosti nimajo več ali manj vrednosti od kogar koli drugega.

Zanje so drugi ljudje različni, a njim enaki.

Tako svet vidijo horizontalno. Podobne stvari, ki jih zamenjujete z ničvrednostjo kot recimo negativne osebnostne poteze, porazi in hibe, niso nič drugega kot pajčevinaste mreže, ki ste jih spletli pred svetlobo, da ta ne more priti do svojega polnega izraza. Ne glede na to, kaj ste postavili pred to svetlobo in kaj počnete, da bi jo povečali ali zadušili, je svetloba, občutka, ki je v vsakem izmed nas.

Ko boste poudarili občutek lastne vrednosti in se začeli ceniti, vas bodo spoštovali tudi drugi

Tej vrednosti bi lahko rekli naš potencial.

Da bi prišli do pravega občutka svoje lastne vrednosti, morate začeti iskati značilnosti, ki so že v vas, stvari, ki vas delajo privlačne, to, zaradi česar ste koristni. Morate začeti iskati veljavo, ki jo prav zares imate. Občutek svoje lastne vrednosti stoji na treh nogah; sedanjih talentih, potencialih ter preteklih prispevkih in uspehih. Sedanji talenti so deli vašega značaja, ki so prijetni.

Ključno pri sposobnosti občutenja svoje lastne vrednosti je, da morate poiskati ta občutek. Svojo pozornost morate usmeriti proč od oprezanja za stvarmi, zaradi katerih bi vam manjkala vrednost, in se osredotočati na to, zaradi česar jo že imate. Če ste se leta in leta osredotočali na pomanjkanje, boste morda morali vložiti precej truda v privajanje sebe k usmerjanju pozornosti na to, kar je, namesto tega, kar ni. Zmorete se privaditi na svoje naravno stanje cenjenja samega sebe. Cenjenje sebe ni le gnojilo ljubezni do sebe, to je ljubezen do sebe.