PARNERSTVO: KAKŠNA SO VAŠA PRIČAKOVANJA?

Kakšna so vaša pričakovanja v partnerskem odnosu?

Kakšna so vaša pričakovanja v partnerskem odnosu?

Predviden čas branja: 3 minutes

Vsi v zvezo prinesemo veliko prtljage. Trdno smo prepričani o vsem, od tega, kako mora delovati gospodinjstvo, do tega, kakšno spolno življenje pričakujemo. Veliko takšne prtljage imamo zaradi vzgoje in preteklih zvez. Najpomembnejše je, da se s svojim partnerjem odkrito pogovorite, kaj pričakujeta v odnosu.  Zapolnite si, da pri prepiru ne gre za vprašanje zmage. Cilj je, da vsak od vaju razume in spoštuje, od kod prihajata , in da sporazumevata, kako bosta nadaljevala v prihodnosti. Če bosta imela veliko sreče, se bosta strinjala o zelo velikih stvareh, več možnosti pa je, da bosta morala oba popustiti.  

Glavni namen partnerskega odnosa ni, da se imava v njem lepo.

Kakšna so vaša pričakovanja v partnerskem odnosu?

Kar seveda ne pomeni, da to ni mogoče. Vsaj kdaj. A tak naiven pogled, podprt z drugimi zmotnimi prepričanji, je bližnjica do nepotrebnih stisk in razočaranj. Sile privlačnosti z zaljubljenostjo zvabijo skupaj dva z glavnim razlogom, da nadaljujeta vrsto. Zato je praviloma spolna privlačnost tista, ki loči partnerski odnos od preostalih. Zaljubljenost je trik narave, ki premaga in prikrije strah pred bližino in ima to moč, da vse lepo še polepša, manj prijetno pa skrije. Ko mine, sta že toliko povezana, da je težko iti narazen. V dvoje je lažje poskrbeti za naraščaj.

Edini smisel bolečin in stisk v odnosu je, da nam omogočijo, da močnejši in zrelejši najdemo boljšo rešitev.

Trpljenje, bolečine in stiske so nujni del partnerskega odnosa. Tega ne morete spremeniti. Lahko samo vplivata na to, kolikokrat si bosta zadala isto bolečino, preden se naučita lekcije in je ne potrebujeta več. Zanikanje boleče dimenzije partnerskega odnosa in vsakodnevne želje po potici in belem kruhu samo podaljšujejo trpljenje. Nujne in obvladljive težave bomo po nepotrebnem prignali čez rob, ko se jih enostavno ne bo več dalo prenašati.

Sami izbiramo, drugi nima te moči. Ni idealnih partnerjev.

Kakšna so vaša pričakovanja v partnerskem odnosu?

Nihče ne zmore vsega, naj nas ima še tako rad in naj se trudi po najboljših močeh. Sprejemanje omejitev je naslednji korak v zrelo partnerstvo. Želje, ki se nam v partnerskem odnosu očitno ne bodo izpolnile, ne pomenijo, da niste s pravim. So želje, ki so nerealne in se jih je treba znebiti, izžalovati in se posloviti od njih. So želje, ki si jih lahko izpolnimo sami. Že res, da s tem stopamo na tanek led, rešitev želja zunaj domačega vrta je nevarno početje. A trajno zanikanje močnih želja in posledično obup se zdita še bolj nevarna. Lažje je občepeti v varnem objemu morale in spodobnosti ter pestovati svojo nepotešenost, kot pa poiskati seks drugje, če je partnerju povsem ugasnila želja. Možnosti za rešitev je vedno precej več, kot si jih upamo videti. Vse, za kar se bomo odločili ali ne odločili, ima svoje posledice.

Nismo vsi narejeni za skok v višino, vsi ne moremo biti vrhunski igralci. Podobno velja za odnose. Odkrit pogovor bo najhitreje ločil zrnje od plevel. Vsako željo in pričakovanje je treba razgrniti na mizo, preveriti , od koga in čigavo je. Pride trenutek, ko v dvoje sprejmeta realnost, vsak svojo in od obeh.